Odlični blagdanski recepti

Uživajte u blagdanskoj trpezi uz ova ukusna jela

Odlični blagdanski recepti

Božićni ručak

Božićna piletina sa gljivama i bijelim vinom

Sastojci:

Sol
papar
češnjak u prahu
6 kom. pilećih krilaca
ulje
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
15-20 šampinjona, narezanih na ploške
200 ml bijelog vina

Priprema:

1. Začinite piletinu solju, paprom i češnjakom u prahu.
2. U tavi zagrijte ulje te pržite piletinu dok ne dobije smeđu boju.
3. U tavu dodajte češnjak i gljive te pržite 5 minuta.
4. Dodajte vino i 100 ml vode te pirjajte na laganoj vatri 10 minuta.
Kao prilog možete poslužiti rižu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


@yukmakancom

Božićna rolada sa špinatom Sastojci:

350 g špinata
maslac
40 g brašna
300 ml mlijeka
2 jaja
1 žlica naribanog parmezana
200 g kuhane šunke
250 g svježeg kravljeg sira
ulje
sol
papar

Priprema:

1. Očišćeni špinat operite, te pirjajte na malo maslaca da omekša. Ostavite da se ohladi.
2. Pomiješajte brašno s mlijekom i kuhajte na niskoj temperaturi dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi, umiješajte jedan po jedan žumanjak, sol i papar.
3. Mikserom smrvite špinat u kašu.
4. Od bjelanjaka istucite snijeg. U smjesu mlijeka i žumanjaka umiješajte špinat i bjelanjke. Smjesu namažite na nauljenu aluminijsku foliju u limu, te pecite 30-40 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
5. U međuvremenu nasjeckajte šunku te je pomiješajte sa usitnjenim kravljim sirom. Dodajte parmezan te dobro promiješajte. Veći dio namažite na sasvim ohlađenu smjesu špinata i savijte. Izvana premažite preostalom smjesom sira.
6. Prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.


Božićna šunka premazana medom

Sastojci:

1 veća dimljena šunka u komadu s kožom
200 ml nezaslađenog soka od jabuke
100 ml senfa
150 g smeđeg šećera
4-5 žlica meda

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
2. Šunku stavite u veći lim za pečenje te je prelijte sa sokom od jabuke. Prekrijte šunku sa papirom za pečenje, a zatim prekrijte šunku i lim za pečenje sa alu-folijom i dobro zatvorite rubove. Pecite šunku 3,5 do 4 sata.
3. Povećajte temperaturu pećnice na 190 stupnjeva. Uklonite foliju i papir. Ocijedite tekućinu iz lima.
4. Odrežite kožu sa šunke. Sa većim nožem zarežite crte u dijamant uzorku.
5. U posudi dobro pomiješajte senf, šećer i med te premažite šunku.
6. Vratite u pećnicu na još 30 minuta.

Image


@fun.noodlebar


Božićni panj

Sastojci:

Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
130 g brašna
30 g mljevenih lješnjaka
1 vanilin šećer
malo ulja
malo mlijeka

Za kremu:
200 g protisnutog kestena
50 g šećera u prahu
malo ruma
1 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Za tijesto izmiješajte pjenasto jaja sa šećerom, pa umutite u smjesu ostale sastojke za tijesto, jedan po jedan. Ispecite tijesto u pravokutnom limu u pećnici na 170°stupnjeva. Za kremu sve sastojke izmiksajte da dobijete glatku masu. Namažite njome ohlađeno roladno tijesto, zarolajte kolač i ostavite da se potpuno ohladi. Gotovu roladu možete preliti rastopljenom čokoladom ili ukrasiti šlagom kojem ste dodali malo kakaa.

3/4