Odlični blagdanski recepti

Uživajte u blagdanskoj trpezi uz ova ukusna jela

Odlični blagdanski recepti

Blagdanskih recepata nikad dosta! Slažete li se?

Ako još niste smislili čime biste mogli obradovati ukućane ovih blagdana kad je hrana u pitanju, mi vam predlažemo nekoliko odličnih ideja koje će zadovoljiti svačije nepce. 

Pripremate li blagdanski domjenak u svom domu, ove će vam ideje itekako dobro doći. Pripremili smo vam nekoliko super recepata koje možete pripremiti za Badnjak, božićni ručak ili pak popodnevnu užinu kad se svi okupe za blagdanskim stolom. 



Foto: Instagram

Badnjak


Bakalar s krumpirom

Sastojci:

1 kg krumpira
600 g bakalara
4 usoljena inćuna, sitno narezana
2 rajčice, narezane na manje komadiće
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
peršinovo lišće
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog suhog vina
sol
papar
nekoliko kapara

Priprema:

1. Ogulite krumpir i narežite ga na manje komadiće. Kuhajte 10 minuta u provreloj slanoj vodi.
2. Češnjak pomiješajte sa inćunima, kaparima i peršinom. Stavite na stranu.
3. Omekšan i skuhan bakalar podijelite na komade, odstranjujući pritom kosti. Rasporedite u posudu, a između stavite krumpire. Posipajte smjesom češnjaka i drugih sastojaka, a zatim sa rajčicama.
4. Posolite, popaprite te zalijte vinom i uljem.
5. Pecite 45 minuta u pećnici na 170 stupnjeva. Po potrebi dolijevajte vino ili vodu.


Riblji fileti sa limunom i bosiljkom

Sastojci

1 žlica meda
1 žlica limunovog soka
sol
papar
1 sitno narezana crvena paprika
sitno nasjeckani bosiljak
malo naribane korice limuna
8-10 sitno nasjeckanih kapara
8 fileta ribe po želji

Priprema jela

1. Pomiješajte prva četiri sastojka u manoj zdjelici i stavite na stranu.
2. Pomiješajte sljedeća četiri sastojka u drugoj manoj zdjelici i stavite na stranu.
3. U malo namašteni lim za pečenje stavite filete ribe. Premažite sa mješavinom sa medom. Pecite u pećnici 10-15 minuta ili dok riba ne bude pečena.
4. Kod posluživanja posipajte sa paprikom i ostalim sastojcima.

Image


@recipesfromapantry

Smuđ s krumpirom i vrhnjem

Sastojci:

1,2 kg smuđa
0,8 kg krumpira
žlica mljevene crvene paprike
5 češnjeva češnjaka
sol
ulje

Priprema:

Smuđa očistiti od ljuski i iznutrica te dobro isprati hladnom vodom. Zarezati ga po sredini i u zareze staviti češnjak izmiješan s crvenom paprikom. Dobro ga nasoliti i peći u pećnici 40 minuta na 200 °C pod folijom s krumpirom izrezanim na kockice. Podignuti foliju i zaliti bogato vrhnjem, te peći još 10-ak minuta.

Korčulanske fritule

Sastojci:

50 dag bijelog krumpira
20 dag brašna
3 dag svježeg kvasca
2 jaja
4 dag šećera
0,5 dl ruma
5 dag grožđica
korica limuna i naranče
malo rakije
muškatni oraščić
vanilin šećer
ulje za prženje
šećer za posipanje

Priprema:

U malo mlake vode otopite šećer, dodajte vrlo malo brašna i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i pustite kvas da se diže. Krumpir skuhajte, vrućeg ogulite i protisnite kroz tijesak. Umutite jaja. Kad se krumpir malo ohladi, dodajte mu jaja, šećer, rum, koricu limuna i naranče, rakiju, ribani muškatni oraščić, eventualno malo cimeta, te pospite vanilin šećerom. Osim rakije i ruma, u tijesto se može dodati i maraskino. Izmiješajte, uspite brašno, grožđice i posolite. Opet dobro izmiješajte, pa dodajte dignuti kvasac, a ako je potrebno, ulijte malo mlakog mlijeka, da tijesto bude srednje gustoće. Dobro izlupajte kuhačom, da postane glatko i sjajno. Tijesto stavite na toplo da se diže jedan sat. Dobro zagrijte ulje, kojeg u tavi mora biti obilato i koje u tijeku prženja mora stalno vreti. U ulje ćete tijesto kalupiti žlicom, koju treba prije umočiti u toplu vodu da se tijesto za nju ne lijepi. U tavu ne stavljajte puno tijesta, jer tijekom prženja fritule treba okretati. Pržite ih toliko dugo dok izvana ne dobiju lijepu žutosmećkastu boju. Poslužite tople, posute šećerom u prahu.

Božićni puding

Sastojci:

160 g  glatkog brašna
100 g  krušnih mrvica
100 g  smeđeg šećera
½ žličice cimeta u prahu
50 g  prženih i mrvljenih badema
200 g  kandiranog voća
500 g  grožđica
4  jaja
10 ml  ruma
2   jabuke
250 g  margarina
šećer u prahu

Priprema:

U zdjelu s umućenim jajima dodamo smeđi šećer, cimet u prahu, kandirano voće, grožđice, brašno i dobro izmiješamo. Zatim dodamo naribane jabuke, pržene i usitnjene bademe, krušne mrvice, rum, omekšali margarin i dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo u kalup premazan margarinom, dobro je utisnemo da izađe zrak, poravnamo, premjestimo u vatrostalnu zdjelu u koju ulijemo vode do nešto više od polovice visine kalupa, kalup prekrijemo tanjurom, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C, otprilike 3 sata. Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, izvadimo na tanjur, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Image


@steamandbake

Božićni ručak

Božićna piletina sa gljivama i bijelim vinom

Sastojci:

Sol
papar
češnjak u prahu
6 kom. pilećih krilaca
ulje
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
15-20 šampinjona, narezanih na ploške
200 ml bijelog vina

Priprema:

1. Začinite piletinu solju, paprom i češnjakom u prahu.
2. U tavi zagrijte ulje te pržite piletinu dok ne dobije smeđu boju.
3. U tavu dodajte češnjak i gljive te pržite 5 minuta.
4. Dodajte vino i 100 ml vode te pirjajte na laganoj vatri 10 minuta.
Kao prilog možete poslužiti rižu.

Image


@yukmakancom

Božićna rolada sa špinatom Sastojci:

350 g špinata
maslac
40 g brašna
300 ml mlijeka
2 jaja
1 žlica naribanog parmezana
200 g kuhane šunke
250 g svježeg kravljeg sira
ulje
sol
papar

Priprema:

1. Očišćeni špinat operite, te pirjajte na malo maslaca da omekša. Ostavite da se ohladi.
2. Pomiješajte brašno s mlijekom i kuhajte na niskoj temperaturi dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi, umiješajte jedan po jedan žumanjak, sol i papar.
3. Mikserom smrvite špinat u kašu.
4. Od bjelanjaka istucite snijeg. U smjesu mlijeka i žumanjaka umiješajte špinat i bjelanjke. Smjesu namažite na nauljenu aluminijsku foliju u limu, te pecite 30-40 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
5. U međuvremenu nasjeckajte šunku te je pomiješajte sa usitnjenim kravljim sirom. Dodajte parmezan te dobro promiješajte. Veći dio namažite na sasvim ohlađenu smjesu špinata i savijte. Izvana premažite preostalom smjesom sira.
6. Prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.


Božićna šunka premazana medom

Sastojci:

1 veća dimljena šunka u komadu s kožom
200 ml nezaslađenog soka od jabuke
100 ml senfa
150 g smeđeg šećera
4-5 žlica meda

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
2. Šunku stavite u veći lim za pečenje te je prelijte sa sokom od jabuke. Prekrijte šunku sa papirom za pečenje, a zatim prekrijte šunku i lim za pečenje sa alu-folijom i dobro zatvorite rubove. Pecite šunku 3,5 do 4 sata.
3. Povećajte temperaturu pećnice na 190 stupnjeva. Uklonite foliju i papir. Ocijedite tekućinu iz lima.
4. Odrežite kožu sa šunke. Sa većim nožem zarežite crte u dijamant uzorku.
5. U posudi dobro pomiješajte senf, šećer i med te premažite šunku.
6. Vratite u pećnicu na još 30 minuta.

Image


@fun.noodlebar


Božićni panj

Sastojci:

Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
130 g brašna
30 g mljevenih lješnjaka
1 vanilin šećer
malo ulja
malo mlijeka

Za kremu:
200 g protisnutog kestena
50 g šećera u prahu
malo ruma
1 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Za tijesto izmiješajte pjenasto jaja sa šećerom, pa umutite u smjesu ostale sastojke za tijesto, jedan po jedan. Ispecite tijesto u pravokutnom limu u pećnici na 170°stupnjeva. Za kremu sve sastojke izmiksajte da dobijete glatku masu. Namažite njome ohlađeno roladno tijesto, zarolajte kolač i ostavite da se potpuno ohladi. Gotovu roladu možete preliti rastopljenom čokoladom ili ukrasiti šlagom kojem ste dodali malo kakaa.

Kolači i keksi

Pita s bademima i medom

Sastojci (za tijesto):

500 g brašna
1 žumanjak
1 žlica šećera
Malo soli
1 žlica ulja
Malo mlake vode (po potrebi)

Sastojci (za nadjev):

100 g maslaca
250 g badema
50 g šećera

Sastojci (za preljev):

250 ml meda
100 ml vode
1 žlica soka od limuna

Priprema: 

Prvo od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, te ga razvaljajte, tako da dobijete finu glatku površinu koji ćete moći razvaljati.
Otopite maslac i premažite tijesto. Sameljite bademe i pomiješajte ih sa šećerom, posipajte po tijestu, a tijesto motajte s jedne i druge strane, dok ne dođete do pola. Ponovno cijelo tijesto dobro namažite maslacem.
Pitu prebacite u tepsiju, koju ste također premazali putrom, te ju pecite na 180ºC, dok ne dobije zlatnu boju.
Za vrijeme pečenja, zagrijte vodu i med, dodajte limunov sok, te sve dobro promiješajte. Nakon što ste izvadili pitu iz pećnice, pričekajte 10-ak minuta dok se malo ne ohladi, te ju zalijte s polovicom mješavine od meda. Nakon pola sata izlijte i ostatak mješavine. Pitu narežite i posipajte bademima.

Zimski kolačići

Sastojci:

100 g suhih marelica, sitno narezanih
50 g suhih jabuka (može poslužiti i smrvljeni čips od jabuka)
50 g grožđica
150 g zobenih pahuljica
80 g maslaca
80 g meda
1 jaje
malo soli
malo cimeta
malo mljevenih klinčića
50 g kokosovog brašna
50 g badema narezanih na ploškice ili štapiće
50 g krupno nasjeckanih pistacija
45 oguljenih badema za ukrašavanje

Priprema:

1. U posudi pomiješajte marelice, jabuke i grožđice te sve zalijte s 2 dl vruće vode. Poklopite i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
2. Popržite zobene pahuljice u velikoj tavi bez masnoće. Prebacite ih na tanjur i ostavite da se ohlade.
3. Miješajte maslac i med na umjerenoj temperaturi da se otopi. Prelijte u zdjelu i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte jaja i miješajte da se zapjeni.
4. Dodajte začine, kokosovo brašno i bademe. Dobro ocijedite namočeno voće te dodajte smjesi. Pokrijte lim papirom za pečenje.
5. Uz pomoć dviju žličica oblikujte hrpice smjese na limu (žličice namačite u toplu vodu da se smjesa ne lijepi). Na svaku hrpicu utisnite po badem. Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva.

Image


@cupcakeproject 

Medena pita s kremom od limuna

Sastojci (za tijesto):

2 jaja
2 žlice meda
200 g šećera
6 žlica maslaca
20 g kakaa
100 g oraha
450 g glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone
ribana korica limuna

Sastojci (za kremu):

5 dl mlijeka
150 g šećera
6 žlica oštrog brašna
limunov sok (limun i naribana korica)
1 margarin

Sastojci (za glazuru):

100 g čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
80 g margarina

Otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri, te umiješajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto i podijelite na tri dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na jednake dijelove, prema veličini dna tepsije. Iz tih tijesta ispecite tri kore na obrnutoj strani lima kojeg ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom.
Kada su kreme pečene, započnite sa sklapanjem kolača.
Na pari skuhajte mlijeko, šećer, brašno, limunov sok i naribanu koricu, dok ne dobijete gustu ujednačenu smjesu. Kada se smjesa ohladi mikserom umiješajte margarin.
Prvu koru premažite s polovicom kreme, na to stavite drugu koru i isto tako ju premažite s drugom polovicom, te stavite treću koru. Na tako sklopljenu pitu preko noći stavite neki uteg kako bi se kore slegle i sa kremom stvorile kompaktnu cjelinu.
Na kraju stavite glazuru.

Božićni kruh

Sastojci:

125 ml toplog mlijeka
2 žličice šećera, plus dodatnih 70 g
7 g suhog kvasca
150 g raznog sušenog voća (grožđice, brusnice, marelice, smokve), sitno narezanog
70 g badema, sitnije narezanih
60 ml ruma
125 g maslaca
1 jaje
1 žličica vanilin šećera
1/2 žličice cimeta
450 g brašna
30 g otopljenog maslaca
šećer u prahu

Priprema:

1. U posudi pomiješajte mlijeko, 2 žličice šećera, kvasac i 2 žlice tople vode te stavite na stranu.
2. U drugoj posudi pomiješajte sušeno voće, bademe i rum.
3. Mikserom pomiješajte maslac i preostalih 70 g šećera. Dodajte jaje i vanilin šećer te izmiksajte. Dodajte smjesu sa kvascem, cimet i brašno te miksajte dok se ne formira tijesto.h Prebacite u malo namaštenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom te stavite na stranu na 90 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje.
5. Razvaljajte tijesto i dodajte sušeno voće tako da se stopi sa tijestom. Oblikujte tijesto te ga stavite u duguljasti kalup.
6. Pecite oko 60 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
7. Kruh premažite otopljenim maslacom još dok je vruće te posipajte vanilin šećerom.

Image


@conkansei

Šape od kokosa

Sastojci:

25 dkg maslaca
30 dkg kokosa
25 dkg šećera
1 žlica ulja
2 šalice mlijeka
 prašak za pecivo
brašno po potrebi
malo maslaca i brašna za kalupe

Priprema:

Zamijesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo.
Pecite u kalupima za šape. Pečene šape možete ukrasiti štaub šećerom ili topljenom čokoladom.

Puslice od grožđica

15 dkg margarina
18 dkg šećera
2 jaja
50 dkg brašna
prašak za pecivo
2 žlice mlijeka
limunove korice
8dkg grožđica
2 žlice mlijeka

Priprema:

Margarin, šećer i jaja pjenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivo, grožđice i limunovu koricu.
Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašćen lim i pecite dok ne postanu zlatnožute.

Čokoladne praline

Sastojci:

1 dl slatkog vrhnja
7,5 dag maslaca
30 dag čokolade u prahu
1 žličica gorkog kakaa
2 žumanjka
4 žlice ruma
čokoladna glazura

Priprema:

Na pari miješajte čokoladu, kakao i vrhnje da se sve poveže, pa umiješajte maslac. Maknite sa štednjaka. Umiješajte žumanjke izmiksane sa šećerom i rumom. Duboki lim obložite iznutra folijom. Ulijte smjesu da bude u sloju debelom 2 cm. Izravnajte površinu i stavite u hladnjak na 24 sata. Sutradan prelijte čokoladnom glazurom i kad se stvrdne, narežite praliné na kockice i ukrasite trešnjama.


Glazura od čokolade

Sastojci:

100 g čokolade
3 žlice vode
3 žlice šećera
80 g maslaca

Priprema:

Vodu, šećer i čokoladu otopite na pari, pa u toplu smjesu dodajte maslac.

Image


@becomingness

Torta sa sirom i punčem

Sastojci:

350 g medenjaka (40-50 medenjaka), sitno izmrvljenih
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca
1 kg kremastog sira
4 veća jaja
400 ml punča
200 g šećera u prahu
2 žlice brašna
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Pomiješajte prva 3 sastojka te pritisnite na dno kalupa za tortu.
2. Mikserom izmiksajte kremasti sir. Siru dodajte jedno po jedno jaje te izmiksajte. Dodajte 150 ml punča i izmiksajte. Dodajte šećer u prahu i brašno te pomiješajte. Prebacite u kalup za tortu.
3. Pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva. Isključite pećnicu te ostavite tortu da stoji u pećnici još 1 sat sa zatvorenim vratima pećnice.
4. Izvadite tortu iz pećnice i pričekajte da se skroz ohladi. Nakon toga je dobro ohladite u hladnjaku.
5. Izmiksajte slatko vrhnje i napravite šlag. Šlagu dodajte preostalih 50 ml punča. Rasporedite šlag na vrh torte.

Image


@marziafinedining