Odlični blagdanski recepti

Uživajte u blagdanskoj trpezi uz ova ukusna jela

Odlični blagdanski recepti

Kolači i keksi

Pita s bademima i medom

Sastojci (za tijesto):

500 g brašna
1 žumanjak
1 žlica šećera
Malo soli
1 žlica ulja
Malo mlake vode (po potrebi)

Sastojci (za nadjev):

100 g maslaca
250 g badema
50 g šećera

Sastojci (za preljev):

250 ml meda
100 ml vode
1 žlica soka od limuna

Priprema: 

Prvo od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, te ga razvaljajte, tako da dobijete finu glatku površinu koji ćete moći razvaljati.
Otopite maslac i premažite tijesto. Sameljite bademe i pomiješajte ih sa šećerom, posipajte po tijestu, a tijesto motajte s jedne i druge strane, dok ne dođete do pola. Ponovno cijelo tijesto dobro namažite maslacem.
Pitu prebacite u tepsiju, koju ste također premazali putrom, te ju pecite na 180ºC, dok ne dobije zlatnu boju.
Za vrijeme pečenja, zagrijte vodu i med, dodajte limunov sok, te sve dobro promiješajte. Nakon što ste izvadili pitu iz pećnice, pričekajte 10-ak minuta dok se malo ne ohladi, te ju zalijte s polovicom mješavine od meda. Nakon pola sata izlijte i ostatak mješavine. Pitu narežite i posipajte bademima.

Zimski kolačići

Sastojci:

100 g suhih marelica, sitno narezanih
50 g suhih jabuka (može poslužiti i smrvljeni čips od jabuka)
50 g grožđica
150 g zobenih pahuljica
80 g maslaca
80 g meda
1 jaje
malo soli
malo cimeta
malo mljevenih klinčića
50 g kokosovog brašna
50 g badema narezanih na ploškice ili štapiće
50 g krupno nasjeckanih pistacija
45 oguljenih badema za ukrašavanje

Priprema:

1. U posudi pomiješajte marelice, jabuke i grožđice te sve zalijte s 2 dl vruće vode. Poklopite i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
2. Popržite zobene pahuljice u velikoj tavi bez masnoće. Prebacite ih na tanjur i ostavite da se ohlade.
3. Miješajte maslac i med na umjerenoj temperaturi da se otopi. Prelijte u zdjelu i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte jaja i miješajte da se zapjeni.
4. Dodajte začine, kokosovo brašno i bademe. Dobro ocijedite namočeno voće te dodajte smjesi. Pokrijte lim papirom za pečenje.
5. Uz pomoć dviju žličica oblikujte hrpice smjese na limu (žličice namačite u toplu vodu da se smjesa ne lijepi). Na svaku hrpicu utisnite po badem. Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


@cupcakeproject 

Medena pita s kremom od limuna

Sastojci (za tijesto):

2 jaja
2 žlice meda
200 g šećera
6 žlica maslaca
20 g kakaa
100 g oraha
450 g glatkog brašna
1 žlica sode bikarbone
ribana korica limuna

Sastojci (za kremu):

5 dl mlijeka
150 g šećera
6 žlica oštrog brašna
limunov sok (limun i naribana korica)
1 margarin

Sastojci (za glazuru):

100 g čokolade
3 žlice šećera
3 žlice vode
80 g margarina

Otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri, te umiješajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto i podijelite na tri dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na jednake dijelove, prema veličini dna tepsije. Iz tih tijesta ispecite tri kore na obrnutoj strani lima kojeg ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom.
Kada su kreme pečene, započnite sa sklapanjem kolača.
Na pari skuhajte mlijeko, šećer, brašno, limunov sok i naribanu koricu, dok ne dobijete gustu ujednačenu smjesu. Kada se smjesa ohladi mikserom umiješajte margarin.
Prvu koru premažite s polovicom kreme, na to stavite drugu koru i isto tako ju premažite s drugom polovicom, te stavite treću koru. Na tako sklopljenu pitu preko noći stavite neki uteg kako bi se kore slegle i sa kremom stvorile kompaktnu cjelinu.
Na kraju stavite glazuru.

Božićni kruh

Sastojci:

125 ml toplog mlijeka
2 žličice šećera, plus dodatnih 70 g
7 g suhog kvasca
150 g raznog sušenog voća (grožđice, brusnice, marelice, smokve), sitno narezanog
70 g badema, sitnije narezanih
60 ml ruma
125 g maslaca
1 jaje
1 žličica vanilin šećera
1/2 žličice cimeta
450 g brašna
30 g otopljenog maslaca
šećer u prahu

Priprema:

1. U posudi pomiješajte mlijeko, 2 žličice šećera, kvasac i 2 žlice tople vode te stavite na stranu.
2. U drugoj posudi pomiješajte sušeno voće, bademe i rum.
3. Mikserom pomiješajte maslac i preostalih 70 g šećera. Dodajte jaje i vanilin šećer te izmiksajte. Dodajte smjesu sa kvascem, cimet i brašno te miksajte dok se ne formira tijesto.h Prebacite u malo namaštenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom te stavite na stranu na 90 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje.
5. Razvaljajte tijesto i dodajte sušeno voće tako da se stopi sa tijestom. Oblikujte tijesto te ga stavite u duguljasti kalup.
6. Pecite oko 60 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
7. Kruh premažite otopljenim maslacom još dok je vruće te posipajte vanilin šećerom.

Image


@conkansei

Šape od kokosa

Sastojci:

25 dkg maslaca
30 dkg kokosa
25 dkg šećera
1 žlica ulja
2 šalice mlijeka
 prašak za pecivo
brašno po potrebi
malo maslaca i brašna za kalupe

Priprema:

Zamijesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo.
Pecite u kalupima za šape. Pečene šape možete ukrasiti štaub šećerom ili topljenom čokoladom.

Puslice od grožđica

15 dkg margarina
18 dkg šećera
2 jaja
50 dkg brašna
prašak za pecivo
2 žlice mlijeka
limunove korice
8dkg grožđica
2 žlice mlijeka

Priprema:

Margarin, šećer i jaja pjenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivo, grožđice i limunovu koricu.
Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašćen lim i pecite dok ne postanu zlatnožute.

Čokoladne praline

Sastojci:

1 dl slatkog vrhnja
7,5 dag maslaca
30 dag čokolade u prahu
1 žličica gorkog kakaa
2 žumanjka
4 žlice ruma
čokoladna glazura

Priprema:

Na pari miješajte čokoladu, kakao i vrhnje da se sve poveže, pa umiješajte maslac. Maknite sa štednjaka. Umiješajte žumanjke izmiksane sa šećerom i rumom. Duboki lim obložite iznutra folijom. Ulijte smjesu da bude u sloju debelom 2 cm. Izravnajte površinu i stavite u hladnjak na 24 sata. Sutradan prelijte čokoladnom glazurom i kad se stvrdne, narežite praliné na kockice i ukrasite trešnjama.


Glazura od čokolade

Sastojci:

100 g čokolade
3 žlice vode
3 žlice šećera
80 g maslaca

Priprema:

Vodu, šećer i čokoladu otopite na pari, pa u toplu smjesu dodajte maslac.

Image


@becomingness

Torta sa sirom i punčem

Sastojci:

350 g medenjaka (40-50 medenjaka), sitno izmrvljenih
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca
1 kg kremastog sira
4 veća jaja
400 ml punča
200 g šećera u prahu
2 žlice brašna
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Pomiješajte prva 3 sastojka te pritisnite na dno kalupa za tortu.
2. Mikserom izmiksajte kremasti sir. Siru dodajte jedno po jedno jaje te izmiksajte. Dodajte 150 ml punča i izmiksajte. Dodajte šećer u prahu i brašno te pomiješajte. Prebacite u kalup za tortu.
3. Pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva. Isključite pećnicu te ostavite tortu da stoji u pećnici još 1 sat sa zatvorenim vratima pećnice.
4. Izvadite tortu iz pećnice i pričekajte da se skroz ohladi. Nakon toga je dobro ohladite u hladnjaku.
5. Izmiksajte slatko vrhnje i napravite šlag. Šlagu dodajte preostalih 50 ml punča. Rasporedite šlag na vrh torte.

Image


@marziafinedining

4/4