Badnjak
Bakalar s krumpirom
Sastojci:
1 kg krumpira
600 g bakalara
4 usoljena inćuna, sitno narezana
2 rajčice, narezane na manje komadiće
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
peršinovo lišće
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog suhog vina
sol
papar
nekoliko kapara
Priprema:
1. Ogulite krumpir i narežite ga na manje komadiće. Kuhajte 10 minuta u provreloj slanoj vodi.
2. Češnjak pomiješajte sa inćunima, kaparima i peršinom. Stavite na stranu.
3. Omekšan i skuhan bakalar podijelite na komade, odstranjujući pritom kosti. Rasporedite u posudu, a između stavite krumpire. Posipajte smjesom češnjaka i drugih sastojaka, a zatim sa rajčicama.
4. Posolite, popaprite te zalijte vinom i uljem.
5. Pecite 45 minuta u pećnici na 170 stupnjeva. Po potrebi dolijevajte vino ili vodu.
Riblji fileti sa limunom i bosiljkom
Sastojci
1 žlica meda
1 žlica limunovog soka
sol
papar
1 sitno narezana crvena paprika
sitno nasjeckani bosiljak
malo naribane korice limuna
8-10 sitno nasjeckanih kapara
8 fileta ribe po želji
Priprema jela
1. Pomiješajte prva četiri sastojka u manoj zdjelici i stavite na stranu.
2. Pomiješajte sljedeća četiri sastojka u drugoj manoj zdjelici i stavite na stranu.
3. U malo namašteni lim za pečenje stavite filete ribe. Premažite sa mješavinom sa medom. Pecite u pećnici 10-15 minuta ili dok riba ne bude pečena.
4. Kod posluživanja posipajte sa paprikom i ostalim sastojcima.
@recipesfromapantry
Smuđ s krumpirom i vrhnjem
Sastojci:
1,2 kg smuđa
0,8 kg krumpira
žlica mljevene crvene paprike
5 češnjeva češnjaka
sol
ulje
Priprema:
Smuđa očistiti od ljuski i iznutrica te dobro isprati hladnom vodom. Zarezati ga po sredini i u zareze staviti češnjak izmiješan s crvenom paprikom. Dobro ga nasoliti i peći u pećnici 40 minuta na 200 °C pod folijom s krumpirom izrezanim na kockice. Podignuti foliju i zaliti bogato vrhnjem, te peći još 10-ak minuta.
Korčulanske fritule
Sastojci:
50 dag bijelog krumpira
20 dag brašna
3 dag svježeg kvasca
2 jaja
4 dag šećera
0,5 dl ruma
5 dag grožđica
korica limuna i naranče
malo rakije
muškatni oraščić
vanilin šećer
ulje za prženje
šećer za posipanje
Priprema:
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte vrlo malo brašna i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i pustite kvas da se diže. Krumpir skuhajte, vrućeg ogulite i protisnite kroz tijesak. Umutite jaja. Kad se krumpir malo ohladi, dodajte mu jaja, šećer, rum, koricu limuna i naranče, rakiju, ribani muškatni oraščić, eventualno malo cimeta, te pospite vanilin šećerom. Osim rakije i ruma, u tijesto se može dodati i maraskino. Izmiješajte, uspite brašno, grožđice i posolite. Opet dobro izmiješajte, pa dodajte dignuti kvasac, a ako je potrebno, ulijte malo mlakog mlijeka, da tijesto bude srednje gustoće. Dobro izlupajte kuhačom, da postane glatko i sjajno. Tijesto stavite na toplo da se diže jedan sat. Dobro zagrijte ulje, kojeg u tavi mora biti obilato i koje u tijeku prženja mora stalno vreti. U ulje ćete tijesto kalupiti žlicom, koju treba prije umočiti u toplu vodu da se tijesto za nju ne lijepi. U tavu ne stavljajte puno tijesta, jer tijekom prženja fritule treba okretati. Pržite ih toliko dugo dok izvana ne dobiju lijepu žutosmećkastu boju. Poslužite tople, posute šećerom u prahu.
Božićni puding
Sastojci:
160 g glatkog brašna
100 g krušnih mrvica
100 g smeđeg šećera
½ žličice cimeta u prahu
50 g prženih i mrvljenih badema
200 g kandiranog voća
500 g grožđica
4 jaja
10 ml ruma
2 jabuke
250 g margarina
šećer u prahu
Priprema:
U zdjelu s umućenim jajima dodamo smeđi šećer, cimet u prahu, kandirano voće, grožđice, brašno i dobro izmiješamo. Zatim dodamo naribane jabuke, pržene i usitnjene bademe, krušne mrvice, rum, omekšali margarin i dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo u kalup premazan margarinom, dobro je utisnemo da izađe zrak, poravnamo, premjestimo u vatrostalnu zdjelu u koju ulijemo vode do nešto više od polovice visine kalupa, kalup prekrijemo tanjurom, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C, otprilike 3 sata. Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, izvadimo na tanjur, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
@steamandbake