Gastro
Gastro

Odlična ideja za ručak: Pita od mesa i krumpira

Odlična ideja za ručak: Pita od mesa i krumpira
Mesna pita savršen je izbor za one dane kada ne znaš što skuhati, a za nju ti nije potrebno puno sastojaka

Meso i krumpir dva su najčešća sastojka koje viđamo u gotovo svim jelima, a često i u kombinaciji jedno s drugim. A jelo koje bez ovih sastojaka ne bi ni postojalo je pita od mesa i krumpira, ukusni kulinarski klasik koji ljudi diljem svijeta obožavaju.  

Pita od mesa i krumpira, ili jednostavno pita od mesa, izravno je ime za izravno jelo, koje dolazi u stotinu različitih varijanti, ali sve su jednake u jednom - sve sadrže meso i krumpir.

(Foto: Pexels)

Mesna pita savršen je izbor za one dane kada ne znaš što skuhati, a za nju ti nije potrebno puno sastojaka, samo malo vremena - evo i našeg recepta uz pomoću kojeg ju možeš napraviti. Sastojci za nadjev:

2.75 kg kuhanog goveđeg odreska, narezanog na kockice

3 luka srednje veličine, nasjeckana na sitne komade

2.75 kg krumpira, oguljenih i narezanih na deblje komade

jedna žlica goveđeg ekstrakta

Sastojci za tijesto:

500 g brašna

2 čajne žličice soli

125 g maslaca 

125 g masti

125 ml hladne vode

jedno razmućeno jaje

(Foto: Pexels)

Postupak

Za nadjev, govedinu i luk stavi u veliku posudu s poklopcem i začini solju. Ulij toliko vode da pokrije sadržaj posude i pusti da zavrije. Kad zavrije, posudu pokrij poklopcem, smanji vatru i lagano krčkaj dva do tri sata, ili dok meso ne omekša.

Napravi tijesto tako da u posudu staviš brašno i sol  i dodaš margarin i mast. Vrhovima prstiju utrljaj masnoću u brašno dok smjesa ne dobije strukturu prezle i ne ostanu velike nakupine masti. Dodaj vodu i miješaj dok se tijesto ne sjedini. Ako je potrebno, postupno dodaji još vode. Lagano umijesi tijesto, oblikuj kuglu, zamotaj u prozirnu foliju i ohladi u hladnjaku 30 minuta.

Nakon što se meso kuhalo dva sata, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, a krumpir kuha u slanoj vodi dok ne omekša, ocijedi i ostavi sa strane.

Kad meso omekša, posudu makni s vatre. Dio tekućine iz posude s mesom pretoči u vrč da se ohladi. Ohlađenoj tekućini dodaj goveđi ekstrakt uz temeljito miješanje. Prelij preko mesa i lagano zagrij dok ne zakuha. Nakon što zavrije, makni s vatre i ostavi da se malo ohladi.

Tijesto izvadi iz hladnjaka. Izreži malu količinu i razvaljaj na blago pobrašnjenoj radnoj površini do debljine od tri milimetra. Tijesto nareži na tanke trake. Navlaži rub posude za pečenje, a rub obloži trakama tijesta.

Procijedi meso i luk i ravnomjerno ih rasporedi na dno posude. Na meso i luk složi krumpir, a sačuvani umak prelij na pitu.

Preostalo tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj radnoj površini do debljine od tri milimetra i izreži po veličini posude za pečenje. Tijesto namaži razmućenim jajetom i stavi ga na vrh pite. Peci u zagrijanoj pećnici 50–60 minuta, ili dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju i dok nadjev iznutra ne zakuha.