Obožavamo rajčicu - isprobajte ove recepte!

Slatke i sočne rajčice kraljice su stola u ljeti

Obožavamo rajčicu - isprobajte ove recepte!

Pita od šunke i rajčica

Image


za 4 - 6 porcija

Sastojci:
Za tijesto:
250 g pšeničnog brašna glatkog
120 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
1 jaje
malo soli
1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:
250 g šunke narezane na kockice
2 narezana mlada luka
1 žlica senfa
1 šalica naribane ili na kockice nasjeckanog mozzarella sira
2 srednje velike rajčice, tanko narezane
1 veliko ili 2 manja jaja
1/3 šalice laganog vrhnja za kuhanje (do 10 posto)
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka (ili pola žličice sušenog)
1/8 žličice papra

U brašno dlanovima "utrljajte" maslac, pa dodajte malo soli. Napravite udubinu u sredini, u nju dodajte jaje i ohlađeno vrhnje, te postupno zamijesite tijesto. Tijesto lakše možete napraviti u multipraktiku. Ostavite na hladnome 15-20 minuta, dok pripremate nadjev.

Na tavici popržite šunku i mladi luk dok šunka ne porumeni, a tekućina ispari. Ohlađeno tijesto razvaljajte u okruglu posudu za pite. Obložite i rub posude te vilicom izbodite tijesto. Tijesto premažite ravnomjerno senfom i pospite s pola šalice mozzarelle. Preko sira ravnomjerno rasporedite šunku i luk te na kraju poslažite kolutiće rajčice. Umutite jaje s vrhnjem, dodajte malo soli i papra te prelijte preko nadjeva. Na kraju posipajte s ostatkom mozzarelle. Pecite na 220°C 20-25 minuta dok pita ne porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/9