Obožavamo rajčicu - isprobajte ove recepte!

Slatke i sočne rajčice kraljice su stola u ljeti

Obožavamo rajčicu - isprobajte ove recepte!

Svejedno je smatrate je povrćem ili voćem (iako je tehnički voće), rajčica je kraljica ljetnog stola. A trenutno je sezona u punom jeku, pa bismo što više trebali uživati u ovim veoma zdravim, sočnim plodovima.

Za njezinu crvenu boju kao i za mnoga antikancerogena i antioksidativna svojstva zaslužna je tvar koju nazivamo likopen. Taj srodnik karotena otkriven je tek prije nekoliko godina od strane znanstvenika s Harvarda koji su proučavali utjecaj karotenoida na pojavu raka prostate. Od nekoliko stotina karotenoida pokazalo se da jedino likopen djeluje pozitivno na navedenu bolest, te da čak ima 4 puta veće antioksidacijsko djelovanje od beta karotena.

Osim što pomaže kod raka prostate postoji još niz kancerogenih oboljenja kod kojih se pokazao kao veoma koristan, a to su: rak dojke, debelog crijeva,rak pluća te rak gušterače. Također pomaže vitalnim organima od oksidativnog oštećenja i štiti DNA unutar bijelih krvnih stanica.                

Treba li još razloga zašto moramo jesti rajčice? Definitivno ne! Zato isprobajte neke od ovih ukusnih recepata.

Foto:  © JackF - fotolia

Pita od šunke i rajčica

Image


za 4 - 6 porcija

Sastojci:
Za tijesto:
250 g pšeničnog brašna glatkog
120 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
1 jaje
malo soli
1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:
250 g šunke narezane na kockice
2 narezana mlada luka
1 žlica senfa
1 šalica naribane ili na kockice nasjeckanog mozzarella sira
2 srednje velike rajčice, tanko narezane
1 veliko ili 2 manja jaja
1/3 šalice laganog vrhnja za kuhanje (do 10 posto)
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka (ili pola žličice sušenog)
1/8 žličice papra

U brašno dlanovima "utrljajte" maslac, pa dodajte malo soli. Napravite udubinu u sredini, u nju dodajte jaje i ohlađeno vrhnje, te postupno zamijesite tijesto. Tijesto lakše možete napraviti u multipraktiku. Ostavite na hladnome 15-20 minuta, dok pripremate nadjev.

Na tavici popržite šunku i mladi luk dok šunka ne porumeni, a tekućina ispari. Ohlađeno tijesto razvaljajte u okruglu posudu za pite. Obložite i rub posude te vilicom izbodite tijesto. Tijesto premažite ravnomjerno senfom i pospite s pola šalice mozzarelle. Preko sira ravnomjerno rasporedite šunku i luk te na kraju poslažite kolutiće rajčice. Umutite jaje s vrhnjem, dodajte malo soli i papra te prelijte preko nadjeva. Na kraju posipajte s ostatkom mozzarelle. Pecite na 220°C 20-25 minuta dok pita ne porumeni.

Rajčice punjene mljevenim mesom

Image



Za 6 porcija

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 mala glavica crvenog luka
malo soli i papra
3 žlice nasjeckanog svježeg timijana
1 češanj češnjaka
300 g mljevene junetine
½ šalice suhog bijelog vina
6 velikih rajčica
100 g naribanog Gruyère sira (možete ga zamijeniti Emmentalerom ili Gaudom)
po želji rukola salata kao prilog

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi na ulju popržite luk, a kad porumeni dodajte sol, papar, timijan i češnjak te pržite još minutu. Dodajte mljevenu junetinu i pirjajte je dok ne potamni 6 do 8 minuta. Dodajte vino i kuhajte dok vino ne ispari. Dok se meso pirja pripremite rajčice. Operite ih i oštrim nožem i žlicom izdubite. Ravnomjerno raspodijelite meso te njime napunite rajčice. Na kraju rajčice pospite s naribanim sirom. Rajčice zapecite u pećnici desetak minuta dok sir ne porumeni.

Tjestenina s rajčicama i mozzarellom

Image



Za 6 porcija

Sastojci:
300 g mozzarella sira
½ žličice morske soli
½ šalice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
1 šalica sitno nasjeckanog crvenog luka
3 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
500 grama tjestenine
4 šalice zrelih rajčica, nasjeckanih na kockice
¾ šalice parmezana
½ šalice nasjeckanog bosiljka

Nasjeckajte mozzarellu i posolite je. Stavite kuhati tjesteninu. Zagrijte maslinovo ulje i maslac pa dodajte luk i pirjate te kasnije dodajte i češnjak. Kad luk omekša dodajte rajčicu. Nastavite pirjati još kojih 5 minuta, tek toliko da rajčice omekšaju. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u rajčicu. Tjesteninu i rajčicu maknite s vatre,  dodajte posoljenu mozzarellu te polovicu količine parmezana. Dobro promiješajte. Poslužite posipano s ostatkom parmezana.

Gaspačo od rajčice i voća

Image



Za 9 čaša

Sastojci:
2 šalice na sitne kockice nasjeckane dinje
2 šalice na sitne kockice nasjeckane lubenice
2 šalice na sitne kockice nasjeckane rajčice
1 mango, nasjeckan na sitne kockice
2 krastavca, nasjeckana na sitne kockice
1 Jalapeño paprika, očišćena od koštica i sitno nasjeckana
1 šalica na sitne kockice nasjeckane breskve
2 šalice svježeg soka od naranče
1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
3 žlice nasjeckane svježe metvice
3 žlice svježeg soka od limuna
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
Za ukras: svježi bosiljak

U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke. Pokrijte i stavite u hladnjak barem na 2 sata. Ukrasite svježim bosiljkom.

Krostini od svježe rajčice

Image



Za 20 zalogajčića

Sastojci:
1/4 šalice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, protisnut
1 francuski kruh baguette, narezan na tanke šnite
3 žlice svježeg limunovog soka
2 žlice maslinovog ulja
1/4 žličice soli
1/8 žličice papra
1 velika rajčica, sitno nasjeckana
3/4 šalice sitno sjeckanog mladog luka
1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica nasjeckane svježe metvice
1/3 šalice namrvljenog feta sira

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte četvrtinu šalice maslinovog ulja i češnjak. Time premažite svaku šnitu kruha, stavite kruh peći u pećnicu na 10 – 12 minuta.
Pomiješajte limunov sok, sol, papar i 2 žlice maslinovog ulja, dodajte rajčicu, mladi luk, peršin i metvicu i sve promiješajte. Rasporedite smjesu od rajčica po pečenim kruščićima te pospite s malo feta sira.

Linguini s dvije vrste rajčica

Image



Za 4 – 6 porcija

Sastojci:
4 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
3 žličice naribane limunove korice
1 žličica protisnutog svježeg češnjaka
350 g tjestenine linguini
1 žlica maslinovog ulja
2 limenke nasjeckanih pelata
1/2 žličice papra
1/4 žličice soli
1 žlica limunovog soka
1 žličica šećera
1 nasjeckana velika žuta rajčica (ili šaka žutih cherry rajčica)
parmezan za posluživanje

Skuhajte tjesteninu prema uputstvima na pakiranju. Popržite češnjak na maslinovom ulju, dodajte sjeckanu rajčicu, papar  sol. Kuhajte rajčice 10-ak minuta ili kada se malo zgusne. Na kraju umiješajte  peršin, limunovu koricu, limunov sok i žličicu šećera.
Prelijte umak od račice preko tjestenine i promiješajte. Na kraju umiješajte i žute rajčice te poslužite posipano s parmezanom.

Rajčice punjene fetom i kuskusom

Image



Sastojci:
3/4 šalice kuskusa
2 velike zrele rajčice
malo soli
svježe mljeveni crni papar
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 mala režnja češnjaka, protisnuta
1/2 šalice sitno nasjeckanog svježeg začinskog bilja (bilo koja kombinacija: menta, bosiljak, vlasac, peršin...)
1/2 šalice namrvljenog feta sira
1/4 šalice ugrubo nasjeckanih maslina
3/4 žličice sitno naribane limunove korice
3 žlice svježeg limunovog soka

Zagrijte pećnicu na 200°C. U maloj posudi zakuhajte 1 šalicu vode s ¼ žličice soli. Kad voda zakipi maknite s vatre i dodajte kuskus. Promiješajte jednom ili dva puta i dobro poklopite. Ostavite sa strane 5 minuta da kuskus nabubri.
U međuvremenu izdubite rajčice nožem i žlicom. Pomiješajte kuskus, začinsko bilje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok i masline. Mješavinom napunite rajčice, posipajte ih feta sirom i stavite peći na desetak minuta dok sir ne porumeni.

Hladna juha od rajčice i avokada

Image



Za 4 porcije

Sastojci:
500 g rajčica
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan
¼ šalice krastavca, sitno nasjeckan
¼ šalice crvene paprike, sitno nasjeckane
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica octa od crnog vina
¾ žličice soli
½ žličice kima
malo papra
2 avokada

Pomiješajte sve sastojke osim avokada u posudi. Protisnite sastojke drobilicom za pire (ili štapnim mikserom ako želite glatkiju juhu) dodajte i 1 šalicu vode i ohladite barem sat vremena u frižideru. Prije posluživanja ogulite avokado i nasjeckajte na sitne kockice te umiješajte u juhu prije posluživanja.