Svejedno je smatrate je povrćem ili voćem (iako je tehnički voće), rajčica je kraljica ljetnog stola. A trenutno je sezona u punom jeku, pa bismo što više trebali uživati u ovim veoma zdravim, sočnim plodovima.
Za njezinu crvenu boju kao i za mnoga antikancerogena i antioksidativna svojstva zaslužna je tvar koju nazivamo likopen. Taj srodnik karotena otkriven je tek prije nekoliko godina od strane znanstvenika s Harvarda koji su proučavali utjecaj karotenoida na pojavu raka prostate. Od nekoliko stotina karotenoida pokazalo se da jedino likopen djeluje pozitivno na navedenu bolest, te da čak ima 4 puta veće antioksidacijsko djelovanje od beta karotena.
Osim što pomaže kod raka prostate postoji još niz kancerogenih oboljenja kod kojih se pokazao kao veoma koristan, a to su: rak dojke, debelog crijeva,rak pluća te rak gušterače. Također pomaže vitalnim organima od oksidativnog oštećenja i štiti DNA unutar bijelih krvnih stanica.
Treba li još razloga zašto moramo jesti rajčice? Definitivno ne! Zato isprobajte neke od ovih ukusnih recepata.
Foto: © JackF - fotolia