Hrana za jak imunitet
Jesen je vrijeme kada počinjemo intenzivnije kuhati pa sada u prehrani trebaju biti više zastupljene juhe i složenci te variva. Na scenu stupaju grahorice koje smo sušili i spremali od ljetnih mjeseci, a polako se vraćamo i pečenju domaćih kolača i pita. Prilikom prelaska u novo godišnje doba, odnosno jesen i zimu, najvažnije nutrijente koji su nam potrebni osigurat ćemo iz citrusa, integralnih žitarica, mahunarki, bundeve i njezinih sjemenki te orašastih plodova. Njihovim redovnim unosom dobit ćemo optimalnu količinu vitamina i minerala, poput vitamina C, B,A, E i D, kao i magnezija i cinka.
U nastavku pronađi neke od zanimljivosti o jesenskim namirnicama s najboljim djelovanjem na ljudski organizam:
- Jabuke i kruške bogate su prehrambenim vlaknima, posebno pektinom te su izvor vitamina C.
- Citrusi (kivi, naranče, mandarine, nar) obiluju vitaminom C, iznimno su snažni antioksidansi i čuvari imunološkog sustava.
- Možda nije općepoznato, no jedan od najboljih izvora vitamina C je paprika u kojoj ga se može pronaći više nego u naranči.
- U jesen imamo izraženu potrebu za vitaminom A koji je pogodan za imunitet, zdravu kožu i nokte, a od povrća ga najviše sadrže mrkva i bundeva.
- Kesten i kukuruz bogati su vitaminom B, koji ima važnu ulogu u oslobađanju energije. Dodatno, ove namirnice bogate su škrobom koji je također odličan izvor energije.
- Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, integralnih žitarica, orašastog voća organizmu ćeš osigurati dovoljno magnezija, koji je bitan za pravilan rad srca, a ima i važnu ulogu u opuštanju mišića te poticanju metabolizma.
- Potrebno je unositi hranu bogatu vitaminom D, prvenstveno ribu (tunu, sardine, skušu, bakalar, haringu, losos), škampe, goveđa jetra, žumanjak jajeta, sir i mliječne proizvode, neke vrste gljiva te kvasac.