Bogatstvo okusa, ali i vitamina

Kako prilagoditi prehranu dolasku jeseni? Uz ove savjete

Kako da svoju prehranu prilagodiš jeseni i jedeš zdravo i hranjivo, a pri tome radiš i na očuvanju svog imuniteta

nathan-dumlao-eRPuU4WGqbM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hrana za jak imunitet

Jesen je vrijeme kada počinjemo intenzivnije kuhati pa sada u prehrani trebaju biti više zastupljene juhe i složenci te variva. Na scenu stupaju grahorice koje smo sušili i spremali od ljetnih mjeseci, a polako se vraćamo i pečenju domaćih kolača i pita.  Prilikom prelaska u novo godišnje doba, odnosno jesen i zimu, najvažnije nutrijente koji su nam potrebni osigurat ćemo iz citrusa, integralnih žitarica, mahunarki, bundeve i njezinih sjemenki te orašastih plodova. Njihovim redovnim unosom dobit ćemo optimalnu količinu vitamina i minerala, poput vitamina C, B,A, E i D, kao i magnezija i cinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku pronađi neke od zanimljivosti o jesenskim namirnicama s najboljim djelovanjem na ljudski organizam:

  • Jabuke i kruške bogate su prehrambenim vlaknima, posebno pektinom te su izvor vitamina C.
  • Citrusi (kivi, naranče, mandarine, nar) obiluju vitaminom C, iznimno su snažni antioksidansi i čuvari imunološkog sustava.
  • Možda nije općepoznato, no jedan od najboljih izvora vitamina C je paprika u kojoj ga se može pronaći više nego u naranči.
  • U jesen imamo izraženu potrebu za vitaminom A koji je pogodan za imunitet, zdravu kožu i nokte, a od povrća ga najviše sadrže mrkva i bundeva.
  • Kesten i kukuruz bogati su vitaminom B, koji ima važnu ulogu u oslobađanju energije. Dodatno, ove namirnice bogate su škrobom koji je također odličan izvor energije.
  • Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, integralnih žitarica, orašastog voća organizmu ćeš osigurati dovoljno magnezija, koji je bitan za pravilan rad srca, a ima i važnu ulogu u opuštanju mišića te poticanju metabolizma.
  • Potrebno je unositi hranu bogatu vitaminom D, prvenstveno ribu (tunu, sardine, skušu, bakalar, haringu, losos), škampe, goveđa jetra, žumanjak jajeta, sir i mliječne proizvode, neke vrste gljiva te kvasac. 
Image
Foto: Unsplash
2/4