Nakon ljeta koje je bogato plodovima, različitim voćem i povrćem, došla je jesen i vrijeme da prilagodimo našu prehranu novom godišnjem dobu. Zbog tmurnijeg vremena i manje svjetlosti može nam se činiti da imamo manje izbora, no to zapravo nije tako – jesen na naš stol može donijeti pravo bogatstvo odličnih namirnica, samo ih trebamo znati iskoristiti. Bundeve, kesteni, jabuke, kruške, mandarine i naranče, lisnato povrće, batat i krumpir, vrganji... Sve su to samo neke od odličnih sezonskih namirnica karakterističnih upravo za jesenske mjesece.
Prema riječima stručnjaka, u jesen je najbitnije prehranu prilagoditi nadolazećim hladnijim danima. Stoga uz prisutne namirnice moramo konzumirati i hranu karakterističnu za jesensko doba godine, namirnice koje svojim energetskim djelovanjem daju organizmu dovoljno topline i energije. Najbolje je da je da se jesenska prehrana temelji na namirnicama koje prirodno dozrijevaju u to vrijeme, namirnicama bogatima vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. S dolaskom hladnijeg vremena fokus s ljetne, često sirove prehrane, skrćemo na ukusna jela na žlicu, masniju hranu i prirodne probiotike koji će pomoći našem organizmu da sačuva zdravlje i imunitet tijekom perioda gripa i viroza. S obzirom na to da još uvijek vodimo bitku s koronavirusom i pandemijom koja stavlja dodatnu kušnju na naše zdravlje, svakako je ključno učiniti sve što je u našoj moći kako bismo se optimalno zaštitili od obolijevanja.
Osim ispijanja toplih čajeva, nutricionisti savjetuju da svoju prehranu obogatimo sezonskim jesenskim namirnicama koje obiluju mineralima i vitaminima ključnima za jačanje imuniteta. Bundeva, bundevine sjemenke, mandarine, kelj, kesten, grah – to su samo neke od namirnica koje dozrijevaju u ranu jesen, a trebale bi se naći na našem jelovniku.