Nutella, namaz koji obožavamo unatoč tome što sadrži sve ono što našem tijelu zapravo nije potrebno. Taj slatki, kremasti namaz od lješnjaka prava je kalorijska bomba, a proizvodi ga talijanska tvrtka Ferrero.
Prvi puta je na tržište Nutella lansirana davne 1964., no imala je i preteču, namaz Supercrema koji postoji još od 1951. Danas Nutellu znamo po karakterističnom okusu kombinacije čokolade i lješnjaka, a iako je točna receptura ovog namaza strogo čuvana tajna, tijekom godina su se pojavile mnoge druge verzije sličnih slatkih namaza.
Također je bitno napomenuti kako Nutellin recept nije isti u svim zemljama, npr. u Italiji sadrži manje šećera u odnosu na Francusku . Usprkos tome što se reklamira kao zdrav i jednostavan doručak koji će svako dijete voljeti, Nutella je sve samo ne zdrava i niskokalorična. Naime, sadrži oko 50 posto masti i nešto manje šećera, dok se prave lješnjake može pronaći tek u tragovima.
Unatoč tome što se proteklih godina pisalo upravo o tome koliko je zapravo loša za naše tijelo, Nutella je slatki grijeh mnogih, pa je se i dalje teško odričemo. Uostalom, nema ničeg lošeg u povremenom čašćenju s omiljenim nam desertom i upravo zbog toga smo ti pripremili zanimljiv recept koji će Nutellu podignuti na posve novu razinu – „Star Bread“ ili „Zvjezdani kruh“.
"Star Bread" s Nutellom Sastojci
- 450 gr brašna + 50 gr
- 180 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 2 bjelanjka
- 8 gr suhog kvasca
- 30 gr maslaca
- 70 gr šećera
- prstohvat soli
- 200 gr namaza Nutella
Postupak:
- Izvadi maslac iz frižidera da omekša. Za to vrijeme u toplo mlijeko dodaj kvasac, 1 žlicu brašna i malo šećera te ostavi 15 minuta da naraste.
- Dodaj žumanjce i ostale sastojke u kvasac i zamijesi glatko tijesto. Pokrij plastičnu posudu krpom i ostavi tijesto da naraste najmanje 40 minuta. Pred sam kraj stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Na pobrašnjenu podlogu preseli tijesto i raspodijeli ga u četiri dijela. Prvi dio razvuci na debljinu od 3 mm i zatim preseli tijesto na papir za pečenje. Sa dnom od kalupa za tortu pritisni da označiš krug za pečenje.
- Nutellu namaži na označeni krug, a potom razvuci i sva ostala tri dijela tijesta i poslaži u redovima – red tijesta, red Nutelle. Nakon toga odreži višak tijesta oko kruga nožem.
- Sredinu tijesta pritisni s jednom čašom, ne prejako, ali dovoljno snažno da se ocrta kružić i onda oko njega odreži crte kao da radiš trokute. Svaki trokut onda prereži još jednom na pola i još jednom na pola sve dok ne dobiješ 16 trakica.
- U svakoj ruci primi po jednu trakicu i istovremeno ih obje okreni u suprotnom pravcu prema van dva puta, a onda ih zajedno spoji na vrhu i pritisni prstima. Kada to napraviš sa svih 16 trakica koje smo dobili, premaži sve bjelanjkom i pusti da odstoji 15 minuta.
- Peci ovaj bogati kruh s Nutellom oko 20 minuta na 180 stupnjeva i posluži toplo.