Gastro
Gastro

Zadivi ukućane i goste uz savršene finger food zalogaje

Zadivi ukućane i goste uz savršene finger food zalogaje
Nova godina samo što nije tu, a ti još ne znaš što bi servirala gostima koji ipak dolaze kod tebe. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi zna što možeš napraviti - savršene finger food zalogaje. Naravno, ne moraš ih samo raditi za novogodišnju noć, već kad god poželiš

Čini se kako će većina ove godine Novu godinu dočekati kod kuće. No, to ne znači da trebaš odustati od savršenog blagdanskog stola. Ako želiš zadiviti prijatelje, ili samo obitelj, krajnje je vrijeme da pripremiš savršene finger food zalogaje. I ne, ne moraš ih raditi samo novogodišnju noć, već kad god poželiš.

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi zasukala je rukave i napravila pravu gozbu kojom ćeš oduševiti sve. Od rižota s tartufima do zalogajčića s biftekom. U novu godinu uđi sa stilom.

Recepte potraži u nastavku,a pripremu pogledaj u videu.

Verrine juha od buče i rajčice (vegan)

Sastojci:

1 butternut tikva1 luk1 češanj češnjaka600 ml vode2 žlice maslinovog uljasol i paparpar tostiranih sjemenki buče i gusto bučino ulje

Priprema:

Na ulju popržiti luk i kad postane staklast, dodati češnjak.Narezanu i očišćenu tikvu staviti u luk, par puta promiješati te uliti vodu da pokrije sve sastojke. Posoliti i popapriti. Kuhati 20 minuta te propasirati, miksati. Uliti u Verrine i ukrasiti sa sjemenkama i uljem.

Juha od rajčice

Sastojci:

1 2 cherry rajčica 100ml pasirane rajčice1 luk1 češanj češnjakasol, paparmalo šećera2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Na ulju popržiti luk, kad uvene dodati češnjak te nakon minutu dodati sitno rezanu cherry rajčicu. Dinstati 1 5 min. Uliti pasiranu rajčicu, dodati začine te poklopiti i kuhati 20 minuta. Propasirati u gustu juhu. Uliti u verrine te ukrasiti svježim bosiljkom.

Rižoto s tartufima (vegan)

Sastojci:

500 g kuhane riže50 g tartufate1 žlica maslinovog ulja s tartufima i solsvježeg ribanog Grana Padano sira

Priprema:U vruću kuhanu rižu dodati tartufatu, malo ulja tartufa, sol, te servirati na žličice za finger food. Posuti parmezanom.

Biftek s palentom s okusom tartufa

Sastojci:

2 bifteka100 g palente150 ml vode1 žlica maslinovog ulja od tartufasol

Priprema:

Na ugrijanoj grill tavi pecite biftek na srednjoj temperaturi sa svake strane po 10 minuta. Na kraju zapecite i rubove, okrećući ga. Ugasite ploču. Ostavite ga u tavi da odmori. Zagrijte vodu , posolite i stavite ulje tartufa. Kad zakipi, stavite palentu te na laganoj vatri kuhajte uz stalno miješanje 5 min. Na žlice za serviranje stavite zalogaj palente te na vrh tanko rezan biftek. Poprskajte uljem tartufa.

Košarice od rikole, feta sirom i cherry rajčice

Sastojci:

5 malih cherry rajčica100 g feta siraVinaigrette umak

Priprema:U košarice za muffin stavite opranu i osušenu rikolu. Zatim sitno rezan feta sir i sitno rezane rajčice, zalijte s umakom. 1 0-12 košarica.

Pureće okruglice s umakom od rajčice

Sastojci:

300 g purećeg mljevenog mesa100 ml guste juhe od rajčice(recept gore)sol,papar,začinska crvena paprika6 tost šnitalistovi svježeg bosiljka

Priprema:Začiniti meso i ostaviti ga da se marinira pola sata. Za to vrijeme napraviti umak od rajčice. Rubom male čaše za rakiju izrezati tost. Posložiti tost na tanjur ili dasku za serviranje. Meso rolati u male okruglice veličine oraha i manje. Ispeći ga u pećnici na 1 80 C, 1 5 min. Namazati tost umakom od rajčice te staviti po jednu okruglicu. Ukrasiti peršinom ili bosiljkom. Oko 24 zalogaja okruglica.

Namaz od avokada i kivija s lososom

Sastojci:

1 mekši avokado1 mekši kivisol i paparmalo maslinova uljasok jednog limuna6 šnita tosta100 g dimljenog lososa

Priprema:Avokado i kivi očistiti od kože. Usitniti pasirkom ili vilicom. Začiniti s kap ulja i limuna. Posoliti i popapriti. Tost izrezati u male krugove. Na svaki krug staviti čajnu žlicu namaza od avokada i kivija te na vrh komadić lososa. Poprskati limunovim sokom. Poslužiti na dasci ili tanjuru.

Namaz od avokada s cherry rajčicama(vegan)

Sastojci:1 mekani avokado6 šnita tosta7 cherry rajčicasok limunažlica maslinovog uljasol i papar

Priprema:Avokado izmiksati ili zgnječiti u namaz. Začiniti. Izrezati tost na krugove pomoću čaše od rakije. Na svaki krug namazati obilno namaz, te staviti na vrh sitno rezanu rajčicu. Servirati na tanjuru.

Za one koji žele još više, evo još nekoliko ideja:

Repovi škampi u umaku od šparoga

Sastojci:20 repova škampi6 šnita tosta1 teglica šparoga, zelenih1/4 celer korijena1 žutanjaksol, papar i polovica pol limuna

Priprema:Škampe kratko blanširati u vreloj kipućoj vodi u koju ste dodali par kapi limuna, te ih izvaditi na papirnati ručnik da se osuše. Skuhati u vodi celer te u još vruć celer ubaciti žutanjak te propasirati. Dodati ocijeđene šparoge,propasirati dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite sa soli i paprom te limunom.Nekoliko vrhova šparoga ostavite za ukras. Narezati tost na male krugove. Poslagati ih na dasku, na svaki krug staviti smjesu od šparoga, zatim rep škampa i vrh šparoge.

Endivija sa zelenom jabukom, plavim sirom i orahom

Sastojci:

3 endivije1 zelena jabuka1 pljesnivi sir20 polovica oraha100 g pršutaVinaigrette umak

Priprema:Salatu oprati,osušiti i izdvojiti manje listove na tanjur. Oko 20 njih. Na svaki list staviti sitno rezane kockice sira i jabuke. Zatim komadić šunke ili pršuta. Polovicu oraha te začiniti umakom. Dobit ćete jestive lađice koje će oduševiti vaše goste.