Čini se kako će većina ove godine Novu godinu dočekati kod kuće. No, to ne znači da trebaš odustati od savršenog blagdanskog stola. Ako želiš zadiviti prijatelje, ili samo obitelj, krajnje je vrijeme da pripremiš savršene finger food zalogaje. I ne, ne moraš ih raditi samo novogodišnju noć, već kad god poželiš.
Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi zasukala je rukave i napravila pravu gozbu kojom ćeš oduševiti sve. Od rižota s tartufima do zalogajčića s biftekom. U novu godinu uđi sa stilom.
Recepte potraži u nastavku,a pripremu pogledaj u videu.
Verrine juha od buče i rajčice (vegan)
Sastojci:
1 butternut tikva
1 luk
1 češanj češnjaka
600 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
par tostiranih sjemenki buče i gusto bučino ulje
Priprema:
Na ulju popržiti luk i kad postane staklast, dodati češnjak.Narezanu i očišćenu tikvu staviti u luk, par puta promiješati te uliti vodu da pokrije sve sastojke. Posoliti i popapriti. Kuhati 20 minuta te propasirati, miksati. Uliti u Verrine i ukrasiti sa sjemenkama i uljem.
Juha od rajčice
Sastojci:
1 2 cherry rajčica
100ml pasirane rajčice
1 luk
1 češanj češnjaka
sol, papar
malo šećera
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Na ulju popržiti luk, kad uvene dodati češnjak te nakon minutu dodati sitno rezanu cherry rajčicu. Dinstati 1 5 min. Uliti pasiranu rajčicu, dodati začine te poklopiti i kuhati 20 minuta. Propasirati u gustu juhu. Uliti u verrine te ukrasiti svježim bosiljkom.
Rižoto s tartufima (vegan)
Sastojci:
500 g kuhane riže
50 g tartufate
1 žlica maslinovog ulja s tartufima i sol
svježeg ribanog Grana Padano sira
Priprema:
U vruću kuhanu rižu dodati tartufatu, malo ulja tartufa, sol, te servirati na žličice za finger food. Posuti parmezanom.
Biftek s palentom s okusom tartufa
Sastojci:
2 bifteka
100 g palente
150 ml vode
1 žlica maslinovog ulja od tartufa
sol
Priprema:
Na ugrijanoj grill tavi pecite biftek na srednjoj temperaturi sa svake strane po 10 minuta. Na kraju zapecite i rubove, okrećući ga. Ugasite ploču. Ostavite ga u tavi da odmori. Zagrijte vodu , posolite i stavite ulje tartufa. Kad zakipi, stavite palentu te na laganoj vatri kuhajte uz stalno miješanje 5 min. Na žlice za serviranje stavite zalogaj palente te na vrh tanko rezan biftek. Poprskajte uljem tartufa.
Košarice od rikole, feta sirom i cherry rajčice
Sastojci:
5 malih cherry rajčica
100 g feta sira
Vinaigrette umak
Priprema:
U košarice za muffin stavite opranu i osušenu rikolu. Zatim sitno rezan feta sir i sitno rezane rajčice, zalijte s umakom. 1 0-12 košarica.
Pureće okruglice s umakom od rajčice
Sastojci:
300 g purećeg mljevenog mesa
100 ml guste juhe od rajčice(recept gore)
sol,papar,začinska crvena paprika
6 tost šnita
listovi svježeg bosiljka
Priprema:
Začiniti meso i ostaviti ga da se marinira pola sata. Za to vrijeme napraviti umak od rajčice. Rubom male čaše za rakiju izrezati tost. Posložiti tost na tanjur ili dasku za serviranje. Meso rolati u male okruglice veličine oraha i manje. Ispeći ga u pećnici na 1 80 C, 1 5 min. Namazati tost umakom od rajčice te staviti po jednu okruglicu. Ukrasiti peršinom ili bosiljkom. Oko 24 zalogaja okruglica.
Namaz od avokada i kivija s lososom
Sastojci:
1 mekši avokado
1 mekši kivi
sol i papar
malo maslinova ulja
sok jednog limuna
6 šnita tosta
100 g dimljenog lososa
Priprema:
Avokado i kivi očistiti od kože. Usitniti pasirkom ili vilicom. Začiniti s kap ulja i limuna. Posoliti i popapriti. Tost izrezati u male krugove. Na svaki krug staviti čajnu žlicu namaza od avokada i kivija te na vrh komadić lososa. Poprskati limunovim sokom. Poslužiti na dasci ili tanjuru.
Namaz od avokada s cherry rajčicama(vegan)
Sastojci:
1 mekani avokado
6 šnita tosta
7 cherry rajčica
sok limuna
žlica maslinovog ulja
sol i papar
Priprema:
Avokado izmiksati ili zgnječiti u namaz. Začiniti. Izrezati tost na krugove pomoću čaše od rakije. Na svaki krug namazati obilno namaz, te staviti na vrh sitno rezanu rajčicu. Servirati na tanjuru.
Za one koji žele još više, evo još nekoliko ideja:
Repovi škampi u umaku od šparoga
Sastojci:
20 repova škampi
6 šnita tosta
1 teglica šparoga, zelenih
1/4 celer korijena
1 žutanjak
sol, papar i polovica pol limuna
Priprema:
Škampe kratko blanširati u vreloj kipućoj vodi u koju ste dodali par kapi limuna, te ih izvaditi na papirnati ručnik da se osuše. Skuhati u vodi celer te u još vruć celer ubaciti žutanjak te propasirati. Dodati ocijeđene šparoge,propasirati dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite sa soli i paprom te limunom.Nekoliko vrhova šparoga ostavite za ukras. Narezati tost na male krugove. Poslagati ih na dasku, na svaki krug staviti smjesu od šparoga, zatim rep škampa i vrh šparoge.
Endivija sa zelenom jabukom, plavim sirom i orahom
Sastojci:
3 endivije
1 zelena jabuka
1 pljesnivi sir
20 polovica oraha
100 g pršuta
Vinaigrette umak
Priprema:
Salatu oprati,osušiti i izdvojiti manje listove na tanjur. Oko 20 njih. Na svaki list staviti sitno rezane kockice sira i jabuke. Zatim komadić šunke ili pršuta. Polovicu oraha te začiniti umakom. Dobit ćete jestive lađice koje će oduševiti vaše goste.