Nisi uspjela nabaviti germu? Nema veze, imamo recept za najfiniji beskvasni kruh

Beskvasni kruh odlična je alternativa onom standardnom, a s dodatkom sjemenki, ulja i začina ga možeš podići i na posve novu razinu. Zdraviji i zasitniji, ovaj je kruh blagotvorniji za naš organizam, stoga ne očajavaj ako nisi kupila kvasac

Nisi uspjela nabaviti germu? Nema veze, imamo recept za najfiniji beskvasni kruh

Život u doba korone definitivno nas je podvrgnuo novim pravilima i izazovima. Dok su neki opustošili dućane i police te pokupili sav kvasac ovog svijeta kao da planiraju otvoriti lanac pekarnica, drugima pak nije ostalo ništa osim zadovoljiti se s nekoliko kilograma brašna i apsolutnim nedostatkom germe. No, nije ni to katastrofa, jer ti donosimo recept za odličan beskvasni kruh koji neće biti jednako spužvast kao onaj bijeli iz tvoje obližnje pekarnice, ali će biti ukusan, zasitan i mnogo zdraviji.  
Beskvasni kruh zapravo ima sve sastojke kao i standardni kruh, osim kvasca koji se inače koristi kako bi se kruh podignuo i narastao u volumenu. Obično teži i gušći, kruh bez kvasca odlična je alternativa uobičajenim pekarskim proizvodima na koje smo navikli, a ima i neka doista blagotvorna svojstva za naš organizam.

Beskvasni kruh tako manje nadima i lakše se probavlja, stvara manje plinova i pomaže kontroliranju glukoze u krvi, te se posebno preporuča osobama koje boluju od kandide. Uz to, priprema beskvasnog kruha mnogo je brža i jednostavnija od onog standardnog, jer nema čekanja da se kvasac aktivira i digne. 

Inače, beskvasni kruh ima snažnu simboliku u nama dvije bliske religije – kršćanstvu i judaizmu. Naime, u Bibliji se o beskvasnom kruhu govori za vrijeme Posljednje večere kada Isus lomi kruh i daje ga drugima, a danas ga pripadnici rimokatoličke crkve konzumiraju u obliku hostije.  Neka tumačenja zapravo tvrde da kruh s kvascem reprezentira grijeh, a beskvasni kruh čistoću. Židovi pak konzumiraju beskvasni kruh za vrijeme trajanja blagdana Pashe, pa se tako beskvasni kruh svrstava u kosher hranu.


Mekani beskvasni kruh  
Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 500 g mineralne vode
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica soli

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i dobro promiješaj suhe sastojke za kruh. Postupno dodaj mokre sastojke i rukom zamijesi tijesto, Trebalo bi biti vlažno i ljepljivo, pa ako nedostaje tekućine dodaj malo vode. Kada si zamijesila tijesto, preseli ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup i ostavi da se peče 40-50 minuta.

Također, u ovaj se kruh mogu ubaciti različite sjemenke ili začini kako bi on dobio puniji okus, a za dojam focaccie ga možeš premazati solju, ružmarinom i maslinovim uljem.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.