Jedan od najpoznatijih talijanskih sireva, ricotta, po popularnosti ne zaostaje za još jednim nezaobilaznim sastojkom vrhunskih deserata, a to je mascarpone. Ricotta je svježi sir, blago slatkastog okusa, niskokaloričan, jer sadrži samo 5 posto masnoće, kremaste je strukture, a proizvodi se od sirutke.
Ricotta je, kao i mascarpone, nerijetko sastojak raznih deserta te se često miješa sa cimetom, šećerom i čokoladom. Idealna je za pripremu najrazličitijih slastica. No, njome možete obogatiti i druga jela, ne samo kolače, torte, palačinke i ostale deserte svakakvih vrsta.
Upotrijebite ju za umak koji će s ricottom postati gušći i kremastiji, te dobiti punoću okusa. Možete ju dodati i onim jelima koja se slažu u redovima pa zapeču u pećnici. Uglavnom, sa samo jednom žlicom ricotte možete poboljšati svaki recept. Slatko, ali i slano jelo.
Foto: © Mushy - fotolia
Tjestenina s ricottom i rajčicom
Sastojci:
tjestenina bucatini ili neka druga po želji
1/4 šalice maslinovog ulja
2 režnja sjeckanog češnjaka
pola kilograma očišćene i nasjeckane rajčice
sol i papar
1 šalica ricotta sira
1/4 šalice svježeg bosiljka
Priprema:
Tjesteninu skuhajte. Nakon što je ocijedite, vratite je u lonac i stavite sa strane dok pripremate umak. U dubljoj tavici zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite ga 15 sekundi da ne posmeđi. Dodajte oguljenu rajčicu i posolite sa 3/4 žličice soli i malo papra. Kuhajte petnaestak minuta povremeno miješajući. Umak prelijte preko tjestenine i posipajte ricottom te s malo svježeg bosiljka.
Kolač s ricottom i limunom
Sastojci:
17,5 dag maslaca
17,5 dag šećera
4 jaja
25 dag ricotte
22,5 dag brašna
3 limuna(sok i korica)
6 dag mljevenih badema
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Priprema:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg. Maslac tući pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati jedno po jedno jaje da se dobro poveže. Umiješati još sok i koricu od tri limuna, brašno pomiješano s praškom za pecivo, ricottu i bademe. Na kraju pažljivo dodati snijeg od bjelanjaka.
Prebaciti tijesto u kalup i peći 40 minuta na 170 stupnjeva.
Torta od sira
Sastojci za podlogu:
200g zdrobljenog graham ili digestiv keksa
80g rastopljenog maslaca
65g šećera
sol
Sastojci za kremu:
400g krem sira
350g ricotte
200g šećera
korica limuna
2 jaja
prah vanilij štapića
malo maraskina
Priprema:
Graham ili digestiv keksi se zdrobe i pomiješaju s rastopljenim maslacem. Tome se dodaje šećer i mrvica soli, promiješa se i utisne na dno kalupa za torte. Krem sir umutiti pjenasto s ricottom ili bilo kojim svježim light sirom. Dodati ostale sastojke u kremu od sira i dobro izmiješati. Preliti kremu po keksima i peći oko 45minuta na 180 °C, dok se nadjev nije skupio na rubovima, ali da ostane drhtav u sredini. Izvaditi da se malo ohladi, pa preliti po torti 450 ml milerama (ili kiselog vrhnja), 3 žlice šećera. Zapeći na 10 minuta. Najbolje da odstoji preko noći u hladnjaku prije posluživanja.
Crostata s ricottom i kupinama
Sastojci za prhko tijesto:
415 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
1/2 jušne žlice korice limuna
1 1/2 čajna žlica praška za pecivo
180 g dobro ohlađenog maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1/2 čajne žlice sjemenki vanilije
sol
Sastojci za nadjev:
480 g ricotta sira
70-80 g šećera u prahu
1/2 čajne žlice sjemenki vanilije
3 jaja
Priprema:
U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu limunovu koricu, šećer i sol, te rukama lagano izmiješajte. Nakon toga dodajte maslac narezan na sitnije komade te prstima lagano utiskujte u brašno. Kad se maslac lagano poveže s brašnom i drugim sastojcima nastavite ga rukama mrviti sve dok ne dobijete smjesu sličnoj krušnim mrvicama. U posebnoj manjoj zdjelici izmiješajte jaja, žumanjak sa srži mahune vanilije. Dobivenu smjesu ulijte u onu s brašnom i rukama brzo zamijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta da odstoji i kako bi se maslac stegnuo. U međuvremenu ricottu dobro razradite ručnim mikserom dok ne dobijete finu i kompaktnu smjesu. Prebacite u drugu posudu, dodajte šećer u prahu i srž mahune vanilije i još jednom dobro izmiješajte. U smjesu lagano dodajte jaje po jaje i miješajte sve dok opet ne dobijete homogenu smjesu. Dobiveno tijesto podijelite tako da ostane i dio prhkog tijesta pomoću kojega ćete napraviti "mrežu" na vrhu. Ostatak tijesta stavite u određeni kalup, dobro ohladite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva C sve dok tijesto ne bude na pola pečeno. Izvadite iz pećnice i ostavite da se tijesto dobro ohladi. Na ohlađeno dodajte nadjev od ricotte, te poslažite svježe kupine. Dodajte izrezane trakice tijesta na vrh, te vratite natrag u pećnicu na istu temperaturu i pecite još dodatno nekakvih 55 minuta ili sve dok korica ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanja crostatu dobro ohladite.