Gastro
Gastro

Nezaobilazna ricotta na ljetnom jelovniku - isprobajte ove recepte

Nezaobilazna ricotta na ljetnom jelovniku - isprobajte ove recepte
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sir svjetske slave

Jedan od najpoznatijih talijanskih sireva, ricotta, po popularnosti ne zaostaje za još jednim nezaobilaznim sastojkom vrhunskih deserata, a to je mascarpone. Ricotta je svježi sir, blago slatkastog okusa, niskokaloričan, jer sadrži samo 5 posto masnoće, kremaste je strukture, a proizvodi se od sirutke. Ricotta je, kao i mascarpone, nerijetko sastojak raznih deserta te se često miješa sa cimetom, šećerom i čokoladom. Idealna je za pripremu najrazličitijih slastica. No, njome možete obogatiti i druga jela, ne samo kolače, torte, palačinke i ostale deserte svakakvih vrsta. Upotrijebite ju za umak koji će s ricottom postati gušći i kremastiji, te dobiti punoću okusa. Možete ju dodati i onim jelima koja se slažu u redovima pa zapeču u pećnici. Uglavnom, sa samo jednom žlicom ricotte možete poboljšati svaki recept. Slatko, ali i slano jelo.  

Foto: © Mushy - fotolia

Tjestenina s ricottom i rajčicom

Sastojci: tjestenina bucatini ili neka druga po želji 1/4 šalice maslinovog ulja 2 režnja sjeckanog češnjaka pola kilograma očišćene i nasjeckane rajčice sol i papar 1 šalica ricotta sira 1/4 šalice svježeg bosiljka Priprema: Tjesteninu skuhajte. Nakon što je ocijedite, vratite je u lonac i stavite sa strane dok pripremate umak. U dubljoj tavici zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite ga 15 sekundi da ne posmeđi. Dodajte oguljenu rajčicu i posolite sa 3/4 žličice soli i malo papra. Kuhajte petnaestak minuta povremeno miješajući. Umak prelijte preko tjestenine i posipajte ricottom te s malo svježeg bosiljka.

Kolač s ricottom i limunom

Sastojci: 17,5 dag  maslaca 17,5 dag šećera 4 jaja 25 dag ricotte 22,5 dag brašna 3 limuna(sok i korica) 6 dag mljevenih badema 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer Priprema: Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg. Maslac tući pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati jedno po jedno jaje da se dobro poveže. Umiješati još sok i koricu od tri limuna, brašno pomiješano s praškom za pecivo, ricottu i bademe. Na kraju pažljivo dodati snijeg od bjelanjaka. Prebaciti tijesto u kalup i peći 40 minuta na 170 stupnjeva.

Torta od sira

Sastojci za podlogu: 200g zdrobljenog graham ili digestiv keksa 80g rastopljenog maslaca 65g šećera sol Sastojci za kremu: 400g krem sira 350g ricotte 200g šećera korica limuna 2 jaja prah vanilij štapića malo maraskina Priprema: Graham ili digestiv keksi se zdrobe i pomiješaju s rastopljenim maslacem. Tome se dodaje šećer i mrvica soli, promiješa se i utisne na dno kalupa za torte. Krem sir umutiti pjenasto s ricottom ili bilo kojim svježim light sirom. Dodati ostale sastojke u kremu od sira i dobro izmiješati. Preliti kremu po keksima i peći oko 45minuta na 180 °C, dok se nadjev nije skupio na rubovima, ali da ostane drhtav u sredini. Izvaditi da se malo ohladi, pa preliti po torti 450 ml milerama (ili kiselog vrhnja), 3 žlice šećera. Zapeći na 10 minuta. Najbolje da odstoji preko noći u hladnjaku prije posluživanja.

Crostata s ricottom i kupinama

Sastojci za prhko tijesto: 415 g glatkog brašna 100 g šećera u prahu 1/2 jušne žlice korice limuna 1 1/2 čajna žlica praška za pecivo 180 g dobro ohlađenog maslaca 1 jaje 1 žumanjak 1/2 čajne žlice sjemenki vanilije sol Sastojci za nadjev: 480 g ricotta sira 70-80 g šećera u prahu 1/2 čajne žlice sjemenki vanilije 3 jaja Priprema: U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu limunovu koricu, šećer i sol, te rukama lagano izmiješajte. Nakon toga dodajte maslac narezan na sitnije komade te prstima lagano utiskujte u brašno. Kad se maslac lagano poveže s brašnom i drugim sastojcima nastavite ga rukama mrviti sve dok ne dobijete smjesu sličnoj krušnim mrvicama. U posebnoj manjoj zdjelici izmiješajte jaja, žumanjak sa srži mahune vanilije. Dobivenu smjesu ulijte u onu s brašnom i rukama brzo zamijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta da odstoji i kako bi se maslac stegnuo. U međuvremenu ricottu dobro razradite ručnim mikserom dok ne dobijete finu i kompaktnu smjesu. Prebacite u drugu posudu, dodajte šećer u prahu i srž mahune vanilije i još jednom dobro izmiješajte. U smjesu lagano dodajte jaje po jaje i miješajte sve dok opet ne dobijete homogenu smjesu. Dobiveno tijesto podijelite tako da ostane i dio prhkog tijesta pomoću kojega ćete napraviti "mrežu" na vrhu. Ostatak tijesta stavite u određeni kalup, dobro ohladite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva C sve dok tijesto ne bude na pola pečeno. Izvadite iz pećnice i ostavite da se tijesto dobro ohladi. Na ohlađeno dodajte nadjev od ricotte, te poslažite svježe kupine. Dodajte izrezane trakice tijesta na vrh, te vratite natrag u pećnicu na istu temperaturu i pecite još dodatno nekakvih 55 minuta ili sve dok korica ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanja crostatu dobro ohladite.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx