Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Ukusni recepti "za prste polizati"

Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Drugačije buhtle od trešanja

Image



Sastojci:
1 šalica toplog mlijeka (pazite da ne bude prevruće!)
½ žlice aktivnog suhog kvasca
4 žlice šećera, podijeljeno
3 i ¼ šalice brašna za sve namjene, podijeljeno, plus još za obradu tijesta
1 jaje, sobne temperaturu (izvadite ga iz hladnjaka kojih pola sata prije pripreme recepta)
1 žlica (15 g)  maslaca, rastopljenog
½ žličice soli
1 jaje, umućeno (za premazivanje)
500 g trešanja, očišćenih od koštica
¼ šalice šećera (otprilike 1/2 žličice po buhtli)

Za slatki posip:
4 žlice (60 g)  maslaca, hladnog, nasjeckanog na kockice
1 žlica šećera
½ šalice svenamjenskog brašna

U većoj posudi pomiješajte šalicu toplog mlijeka, žlicu šećera i kvasac. Ostavite na toplom 5-7 minuta da se kvasac aktivira. U to umiješajte i pola šalice brašna te još jednu žlicu šećera i ostavite na toplom mjestu da se diže 30-45 minuta (možete i u pećnici na 40 stupnjeva kojih 20 minuta).

Umutite jedno jaje, dodajte ostalih 2 žlice šećera, jednu žlicu maslaca i pola žličice soli. Sve to umiksajte u tijesto koje se dizalo. Stavite nastavak za izradu tijesta na mikser te u smjesu postepeno i polako dodajte ostatak brašna (2 i 3/4 šalice). Na kraju veoma polako dodajte brašno. Znat ćete da je tijesto gotovo kada se više ne lijepi na stijenke posude. Tada više nemojte dodavati brašno. (Nije svako brašno isto pa da dodajte dok se ne prestane lijepiti za stijenke posude. Nastavite na najsporijoj brzini mikserom izrađivati tijesto nekih 15-ak minuta (možete i rukama mijesiti).

Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se diže dva sata na sobnoj temperaturi (ili u pećnici na 40 stupnjeva jedan sat). Tijesto bi trebalo utrostručiti volumen.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i prerežite ga napola – nemojte ga puno dirati kako ne biste izgubili volumen. Svaku polovicu ponovo prepolovite i nastavite tako dok ne dobijete 16 komada tijesta. Oblikujte ih u kuglice. Pokrijte ih vlažnom krpom i ostavite da se dižu još pola sata.  

Namastite dva manja okrugla lima za pečenje  ili jedan veći pravokutni (cca 23 x 33 cm)
Stavite kugle tijesta u lim, ali ih nemojte baš previše natrpati jer će se one još raširiti – u njih ćete utisnuti malu čašicu za rakiju (ili možete prstima) kako biste dobili udubinu u sredini.

U svaku udubinu stavite po 4 otkoštene trešnje i posipajte ih s pola žličice šećera.Prekrijte buhtlice mokrom krpom i ostavite da se dižu i malo napuhnu – 30-45 minuta na sobnoj temperaturi ili 20 minuta u pećnici na 40 stupnjeva.

Za to vrijeme u posudi pomiješajte maslac šećer i brašno – rukama trljajte kako biste dobili krupnije mrvice tijesta .

Kad su se digle premažite buhtlice jajem i posipajte mrvicama (brašna, šećera i maslaca). Pecite na 80°C. 20-25 minuta, dok ne dobiju zlaćanu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/9