Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Ukusni recepti "za prste polizati"

Nešto drugačiji recepti s trešnjama koje morate isprobati

Cheesecake s trešnjama i preljevom od čokolade

Image



Sastojci:
2 šalice (otprilike 200 g) zdrobljenih digestiv keksa (ili graham krekera)
1 žlica šećera
60 g (oko 4 žlice) maslaca, rastopljenog
150 g trešanja (svježe ili zamrznute), očišćene od koštica i nasjeckane
1 žlica šećera
2 žličice soka limuna
1 žlica kukuruznog brašna (kukuruznog škroba) + 2 žličice hladne vode
150 g tamne čokolade, veoma sitno nasjeckane (možete je obraditi i u multipraktiku)
300 g krem sira
60 g (oko 1/2 šalice) šećera u prahu, prosijanog
1 žličica ekstrakta vanilije
250 ml vrhnja za šlag

Za čokoladni ganache:
100 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
Svježe trešnje za ukras

Za koru:  Zagrijte pećnicu na 160°C. Pravokutni lim za pečenje kruha veličine 10 x 30cm  (ili okrugli lim promjera dvadesetak centimetara) obložite papirom za pečenje, ostavite malo viška preko rubova kako biste lakše izvadili kolač kasnije.
U posudi pomiješajte zdrobljene kekse i 1 žlicu šećera. Dodajte otopljeni maslac i sve dobro promiješajte. Koristeći dlanove smjesu utisnite na dno lima za pečenje. Stavite peći dok ne postane zlatno smećkaste boje, nekih 15-20 minuta. Nakon toga odložite da se ohladi.

U loncu na laganoj vatri stavite kuhati nasjeckane trešnje, sok od limuna i 1 žlicu šećera, miješajući sve dok se šećer ne otopi. Dodajte mješavinu kukuruznog brašna (ili škroba) i vode  i miješajte na toplini dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a zatim je ostavite da se ohladi.

U velikoj posudi velikom brzinom izmiksajte krem sir, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete glatku kremu. Smanjite brzinu miksera i dodajte usitnjenu čokoladu, te još kratko miješajte tek toliko da se sve prožme. U to umiješajte i smjesu s trešnjama. U posebnoj posudi istucite vrhnje u čvrst šlag, pa i njega lagano umiješajte u mješavinu krem sira i trešanja.

Kremu nanesite preko ohlađene kore i ostavite da se hladi u hladnjaku barem 3 sata. U vrhnju rastopite čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Čokoladu prelijte preko kolača, ukrasite trešnjama i ostavite da se hladi još kojih sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/9