Trešnje su savršene na koji god ih način pripremili. No, ovdje se nećemo držati klasike - pita ili tartova od trešanja, trešanja u kombinaciji s običnim biskvitom (žutim ili čokoladnim) ili pak varijacija trešanja i lisnatog ili tijesta za savijače.
Ovog puta isprobat ćemo nešto drugačije recepte koji će nam dati priliku da uživamo u trešnjama na potpuno nove načine, pa čak i sa slanim, mesnim jelima.
Foto: © nl_studio - Fotolia
Čokoladne kocke s pečenim trešnjama
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćene od koštica i prepolovljene
1 šalica + 2 žlice šećera, podijeljeno
200 g tamne čokolade (što veći postotak to bolje), nasjeckane
115 g neslanog maslaca, omekšan i narezan na kockice
3 žlice kakaa u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakt vanilije
½ žličice sol
1 šalica svenamjenskog glatkog brašna
Zagrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte trešnje s 2 žlice šećera u malom limu za pečenje te ih stavite peći na desetak minuta ili dok ne počnu puštati sok. Izvadite ih iz pećnice i smanjite toplinu na 175°C.
U lim za pečenje veličine oko 20x20 cm stavite masni papir za pečenje.
Na pari rastopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući dok krema ne postane glatka. U nju dobro umiješajte kakao u prahu. Ostavite da se malo ohladi.
U srednje velikoj zdjeli umutite jaja, preostali šećer, vaniliju i sol; miksajte dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Zatim u to umiješajte otopljenu čokoladu. Nakon toga žlicom ili kuhačom lagano umiješajte brašno – ne morate previše – tek toliko da se sve poveže. Na kraju lagano umiješajte i pečene trešnje.
Ulijte smjesu u pripremljen lim za pečenje i poravnajte žlicom ili lopaticom. Pecite oko 35 minuta – čačkalicom provjerite je li pečeno. Prije posluživanja ostavite da se ohladi barem 2 sata.
Cheesecake s trešnjama i preljevom od čokolade
Sastojci:
2 šalice (otprilike 200 g) zdrobljenih digestiv keksa (ili graham krekera)
1 žlica šećera
60 g (oko 4 žlice) maslaca, rastopljenog
150 g trešanja (svježe ili zamrznute), očišćene od koštica i nasjeckane
1 žlica šećera
2 žličice soka limuna
1 žlica kukuruznog brašna (kukuruznog škroba) + 2 žličice hladne vode
150 g tamne čokolade, veoma sitno nasjeckane (možete je obraditi i u multipraktiku)
300 g krem sira
60 g (oko 1/2 šalice) šećera u prahu, prosijanog
1 žličica ekstrakta vanilije
250 ml vrhnja za šlag
Za čokoladni ganache:
100 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
Svježe trešnje za ukras
Za koru: Zagrijte pećnicu na 160°C. Pravokutni lim za pečenje kruha veličine 10 x 30cm (ili okrugli lim promjera dvadesetak centimetara) obložite papirom za pečenje, ostavite malo viška preko rubova kako biste lakše izvadili kolač kasnije.
U posudi pomiješajte zdrobljene kekse i 1 žlicu šećera. Dodajte otopljeni maslac i sve dobro promiješajte. Koristeći dlanove smjesu utisnite na dno lima za pečenje. Stavite peći dok ne postane zlatno smećkaste boje, nekih 15-20 minuta. Nakon toga odložite da se ohladi.
U loncu na laganoj vatri stavite kuhati nasjeckane trešnje, sok od limuna i 1 žlicu šećera, miješajući sve dok se šećer ne otopi. Dodajte mješavinu kukuruznog brašna (ili škroba) i vode i miješajte na toplini dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a zatim je ostavite da se ohladi.
U velikoj posudi velikom brzinom izmiksajte krem sir, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobijete glatku kremu. Smanjite brzinu miksera i dodajte usitnjenu čokoladu, te još kratko miješajte tek toliko da se sve prožme. U to umiješajte i smjesu s trešnjama. U posebnoj posudi istucite vrhnje u čvrst šlag, pa i njega lagano umiješajte u mješavinu krem sira i trešanja.
Kremu nanesite preko ohlađene kore i ostavite da se hladi u hladnjaku barem 3 sata. U vrhnju rastopite čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Čokoladu prelijte preko kolača, ukrasite trešnjama i ostavite da se hladi još kojih sat vremena.
Drugačije buhtle od trešanja
Sastojci:
1 šalica toplog mlijeka (pazite da ne bude prevruće!)
½ žlice aktivnog suhog kvasca
4 žlice šećera, podijeljeno
3 i ¼ šalice brašna za sve namjene, podijeljeno, plus još za obradu tijesta
1 jaje, sobne temperaturu (izvadite ga iz hladnjaka kojih pola sata prije pripreme recepta)
1 žlica (15 g) maslaca, rastopljenog
½ žličice soli
1 jaje, umućeno (za premazivanje)
500 g trešanja, očišćenih od koštica
¼ šalice šećera (otprilike 1/2 žličice po buhtli)
Za slatki posip:
4 žlice (60 g) maslaca, hladnog, nasjeckanog na kockice
1 žlica šećera
½ šalice svenamjenskog brašna
U većoj posudi pomiješajte šalicu toplog mlijeka, žlicu šećera i kvasac. Ostavite na toplom 5-7 minuta da se kvasac aktivira. U to umiješajte i pola šalice brašna te još jednu žlicu šećera i ostavite na toplom mjestu da se diže 30-45 minuta (možete i u pećnici na 40 stupnjeva kojih 20 minuta).
Umutite jedno jaje, dodajte ostalih 2 žlice šećera, jednu žlicu maslaca i pola žličice soli. Sve to umiksajte u tijesto koje se dizalo. Stavite nastavak za izradu tijesta na mikser te u smjesu postepeno i polako dodajte ostatak brašna (2 i 3/4 šalice). Na kraju veoma polako dodajte brašno. Znat ćete da je tijesto gotovo kada se više ne lijepi na stijenke posude. Tada više nemojte dodavati brašno. (Nije svako brašno isto pa da dodajte dok se ne prestane lijepiti za stijenke posude. Nastavite na najsporijoj brzini mikserom izrađivati tijesto nekih 15-ak minuta (možete i rukama mijesiti).
Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se diže dva sata na sobnoj temperaturi (ili u pećnici na 40 stupnjeva jedan sat). Tijesto bi trebalo utrostručiti volumen.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i prerežite ga napola – nemojte ga puno dirati kako ne biste izgubili volumen. Svaku polovicu ponovo prepolovite i nastavite tako dok ne dobijete 16 komada tijesta. Oblikujte ih u kuglice. Pokrijte ih vlažnom krpom i ostavite da se dižu još pola sata.
Namastite dva manja okrugla lima za pečenje ili jedan veći pravokutni (cca 23 x 33 cm)
Stavite kugle tijesta u lim, ali ih nemojte baš previše natrpati jer će se one još raširiti – u njih ćete utisnuti malu čašicu za rakiju (ili možete prstima) kako biste dobili udubinu u sredini.
U svaku udubinu stavite po 4 otkoštene trešnje i posipajte ih s pola žličice šećera.Prekrijte buhtlice mokrom krpom i ostavite da se dižu i malo napuhnu – 30-45 minuta na sobnoj temperaturi ili 20 minuta u pećnici na 40 stupnjeva.
Za to vrijeme u posudi pomiješajte maslac šećer i brašno – rukama trljajte kako biste dobili krupnije mrvice tijesta .
Kad su se digle premažite buhtlice jajem i posipajte mrvicama (brašna, šećera i maslaca). Pecite na 80°C. 20-25 minuta, dok ne dobiju zlaćanu boju.
Empanade od trešanja
Sastojci:
½ šalice šećera
1 žlice cimeta
8 tortilja (promjer 20 cm) – poslužit će i obične palačinke
1/2 kg (otkoštenih) trešanja + 1 žlica vode
70 g šećera
2 žlice škrobnog brašna + 2 žličice vode
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
ulje za prženje
zaslađeni šlag, za serviranje
Na tanjuru pomiješajte pola šalice šećera i cimet. Ostavite sa strane.
Stavite trešnje u posudu za kuhanje, dodajte 1 žlicu vode i 100 g šećera te na srednje jakoj vatri kuhajte 5-10 minuta. Na kraju umiješajte škrobno brašno pomiješano s vodom i ekstrakt vanilije. Kad se malo zgusne ostavite da se ohladi.
Uzmite tortilje te na sredinu svake stavite punjenje od trešanja, otprilike 1/4 šalice. Zatim ih morate čvrsto zamotati sa svim krajevima preklopljenima prema unutra kako punjenje ne bi curilo van. Ako su kupovne tortilje malo krute, stavite ih na minutu u mikrovalnu, pa će od topline omekšati. Kada zarolate svoje male zamotuljke možete ih staviti i u zamrzivač nakratko – tako će se lakše peći i neće otvarati. No to nije nužno.
Empanade pecite u dosta ulja. Pecite ih prvo s jedne strane, i kada dobiju zlaćanu boju okrenite na drugu stranu. Čim ih izvadite uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta. Poslužite sa šlagom.
Jednostavni desert u čaši
Sastojci:
2 šalice (otprilike 200 g) zdrobljenih digestiv keksa
500 ml mlijeka
1 pakiranje pudinga od čokolade
450 g otkoštenih trešanja
500 ml vrhnja za šlag
Prema uputama skuhajte puding i ostavite ga da se djelomično ohladi (ali ne i da se u potpunosti stisne). Napravite i šlag - ali ne prečvrst. Nakon toga sve što morate je složiti desert. U široku visoku čašu slažite redom kekse, pa trešnje, preko njih puding od čokolade, pa šlag. I to sve ponovite još jednom. Dobro ohladite desert, barem 3-4 sata u hladnjaku.
Salata od piletine, trešanja i badema
Sastojci:
200 g kiselog vrhnja
1 žličica meda
1 žlica blage curry paste (kao što je korma)
sok od 1/2 limuna
800 g pečenih pilećih prsa, isjeckanih
200 g potočarke (možete je zamijeniti rukolom ili matovilcem)
5-6 listića mente, sitno nasjeckanih
350 g trešanja, otkoštenih
6 mladih lukova, sitno isjeckanih
1 šalica (160 g) prženih badema
sol i papar po želji
Pomiješajte vrhnje, med, curry pastu i sok od limuna te dodajte soli i papra po želji. Ako je dressing pregust dodajte 2-3 žlice vode.
Pomiješajte piletinu, potočarku, mentu, trešnje, mladi luk i bademe - te ih prelijte dressingom.
Svinjski kotleti s umakom od trešanja
Sastojci:
1 žlica ljutike, sitno nasjeckane
1 žlica maslinovog ulja
1 šalica otkoštenih trešanja
1/3 šalice crnog slatkog vina
1 žličica balzamičnog octa
malo soli
Za meso:
2 veća svinjska kotleta
1 žlica senfa
1 žličica sjemenki korijandara - izmrvljenih
malo soli i papra
malo maslinovog ulja
U tavi popržite ljutiku na ulju. Dodajte trešnje, vino, ocat i sol. Zakuhajte i reducirajte dok se tekućine ne smanji na pola - nekih desetak minuta.
Za to vrijeme u posudi pomiješajte korijandar, senf, sol i papar i tine natrljajte kotlete. Ispecite ih na tavi te prije posluživanja polijete umakom.
Američki umak za roštiljanje s trešnjama
Sastojci:
1 crveni luk srednje veličine, sitno nasjeckan
2 žlice maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta ili veoma sitno nasjeckana
2 šalice trešanja, otkoštenih i grubo nasjeckanih
1 šalica kečapa
2/3 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice jabučnog octa
1 žlica Worcestershire umaka
2 žličice senfa
1/2 žličice mljevene crvene paprike (po želji možete dodati i ljute papričice)
U većoj tavi na maslacu popržite luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Umiješajte i sve ostale sastojke. Kuhajte nepoklopljeno 15- 20 minuta dok trešnje ne omekšaju i umak se zgusne. Ovim umakom premažite meso kada je već 3/4 pečeno (kako umak ne bi izgorio. Umak najbolje ide uz svinjska rebrica i piletinu.