Empanade od trešanja
Sastojci:
½ šalice šećera
1 žlice cimeta
8 tortilja (promjer 20 cm) – poslužit će i obične palačinke
1/2 kg (otkoštenih) trešanja + 1 žlica vode
70 g šećera
2 žlice škrobnog brašna + 2 žličice vode
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
ulje za prženje
zaslađeni šlag, za serviranje
Na tanjuru pomiješajte pola šalice šećera i cimet. Ostavite sa strane.
Stavite trešnje u posudu za kuhanje, dodajte 1 žlicu vode i 100 g šećera te na srednje jakoj vatri kuhajte 5-10 minuta. Na kraju umiješajte škrobno brašno pomiješano s vodom i ekstrakt vanilije. Kad se malo zgusne ostavite da se ohladi.
Uzmite tortilje te na sredinu svake stavite punjenje od trešanja, otprilike 1/4 šalice. Zatim ih morate čvrsto zamotati sa svim krajevima preklopljenima prema unutra kako punjenje ne bi curilo van. Ako su kupovne tortilje malo krute, stavite ih na minutu u mikrovalnu, pa će od topline omekšati. Kada zarolate svoje male zamotuljke možete ih staviti i u zamrzivač nakratko – tako će se lakše peći i neće otvarati. No to nije nužno.
Empanade pecite u dosta ulja. Pecite ih prvo s jedne strane, i kada dobiju zlaćanu boju okrenite na drugu stranu. Čim ih izvadite uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta. Poslužite sa šlagom.