Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Sezonski, ukusno i zdravo

Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Marmelada od smokava

Sastojci
2 –3 kg zrelih plodova zelenih smokava (bijelih i crnih)
2 limuna neprskana (može i naranče, također neprskane)
1 – 2 žlice domaćeg prošeka ili kojeg drugog domaćeg likera od ruža ili rogača

Priprema
Smokvama dignuti peteljke, podijeliti ih na četvrtine i staviti kuhati u lonac, izrezati limune (prethodno im iscijediti sok i spremiti za poslije) na sitne kockice i staviti sa smokvama. Kuhati marmeladu uz stalno miješanje i to drvenom kuhačom. Miješati sve dok se marmelada ne počne odvajati od dna lonca. Na kraju dodati sok od dva limuna, malo likera. Pripremiti staklene tegle prokuhane u vreloj vodi (prokuhati i poklopce) i odmah stavljati marmeladu, ali ne do vrha. Zatim teglice okrenuti naopako da iziđe zrak, a onda sve pokriti ubrusom dok se ne ohladi. Spremiti pune teglice na tamno i hladno mjesto i upotrebljavati nakon par dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/5