Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Sezonski, ukusno i zdravo

Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Smokva, kraljica kasnog ljeta, prava je riznica zdravlja. Bogata je kalijem i kalcijem, svježa smokva sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E i K.  Vrijednost smokve je i u vlaknima, jer je bolji izvor vlakana od većine voća. Čak 28 posto vlakana je topivo što pomaže kod kontrole razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola.

Smokva potiče vitalnost i zdravlje i usporava proces starenja. Sušene smokve imaju trostruko više magnezija od svježih. I svježe i suhe smokve odlične su u kombinaciji s orašastim plodovima kao što su bademi ili pistacije. Smokvama možete puniti pite ili savijače, a od začina ih kombinirajte s muškatnim oraščićem i cimetom.

„Mediteransko suho zlato“

Jedan je od naziva za rogač, koji ima široku primjenu, od zaslađivača, zamjene za kavu i kakao pa sve do sirupa, soka i nadjeva za kolače. Ugljikohidrati čine 80 % sastava rogača. Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D. Osim toga, sadržava i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija.

Rogač se upotrebljava kao zgušnjivač, stabilizator i zamjena za kakao, a njegov ekstrakt kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda (alkoholna i bezalkoholna pića, smrznuti mliječni proizvodi, bomboni, pekarski proizvodi, pudinzi, mesni proizvodi, mješavine začina, voćni proizvodi i dr.). Dodaje se i juhama, umacima za salate, sladoledima i mesnim konzervama.

U domaćinstvu se često upotrebljava kao zamjena za kakao i kavu, jer se od fino mljevenog brašna mogu napraviti ukusni i zdravi topli napitci ili se njime može dati ukusna aroma raznim pudinzima i kolačima. Brašno rogača upotrebljava se na jednak način kao kakao u prahu. Ono što rogač čini posebnim jest to što je sličan čokoladi, a zdraviji je, pa se često umjesto čokolade dodaje u razne slastice.


Foto: © musaci - fotolia

Savijača od smokava

Sastojci
gotovo tijesto za savijače
60 dag smokava (možete staviti i mješavinu smokava i jabuka; pola-pola)
5 dag krušnih mrvica
5 dag šećera
vanilin šećer (prema želji)
cimet
šećer u prahu

Priprema
Tijesto namažite rastopljenim maslacem i premažite nadjevom koji ste pripremili na slijedeći način: jabuke naribajte, smokve narežite na kockice, dodajte mrvice, šećer i cimet. Savijaču zamotajte (savijte u rolu) i stavite u namazani lim prethodno premazan maslacem. Pecite pola sata na 180 oC. Pečenu savijaču izrežite na komade i pošećerite šećerom u prahu.

Džem od smokava i rogača

Sastojci
2 kg svježih smokava
500 g šljiva
600 g – 800 g šećera
1 limun (sok)
4 žlice mljevenog rogača
5 dl vode

Priprema
Smokve oprati i prepoloviti. Šljive oprati, odstraniti špice pa narezati na polovice. Smokve i šljive zajedno sa sokom 1 limuna i 5 dl staviti
kuhati 30 minuta da voće omekša. Kada se voće skuhalo, usitniti ga štapnim mikserom pa dodati šećer i mljeveni rogač. Kuhati uz povremeno miješanje 1 sat na laganoj vatri. Dok se džem kuha, staklenke operite pa ih sterizirajte tako što ćete ih staviti u hladnu pećnicu, a zatim ćete pećnicu upaliti na 100 °C da se polako zagrije. Zagrijavajte staklenke 1 sat ( vrata pećnice moraju biti odškrinuta). Kada je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, a zatim otvorene  staklenke stavite u pećnicu na 100 °C oko 50 minuta da se na vrhu uhvati korica. Vrući džem odmah zatvorite i ohladite na sobnoj temperaturi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Marmelada od smokava

Sastojci
2 –3 kg zrelih plodova zelenih smokava (bijelih i crnih)
2 limuna neprskana (može i naranče, također neprskane)
1 – 2 žlice domaćeg prošeka ili kojeg drugog domaćeg likera od ruža ili rogača

Priprema
Smokvama dignuti peteljke, podijeliti ih na četvrtine i staviti kuhati u lonac, izrezati limune (prethodno im iscijediti sok i spremiti za poslije) na sitne kockice i staviti sa smokvama. Kuhati marmeladu uz stalno miješanje i to drvenom kuhačom. Miješati sve dok se marmelada ne počne odvajati od dna lonca. Na kraju dodati sok od dva limuna, malo likera. Pripremiti staklene tegle prokuhane u vreloj vodi (prokuhati i poklopce) i odmah stavljati marmeladu, ali ne do vrha. Zatim teglice okrenuti naopako da iziđe zrak, a onda sve pokriti ubrusom dok se ne ohladi. Spremiti pune teglice na tamno i hladno mjesto i upotrebljavati nakon par dana.

Salama od suhih smokava

I za kraj tradicionalna poslastica iz Konavala, salama od suhih smokava.

Sastojci
½ kg suhih smokava
1 kg oraha
½ l rakije
kora limuna i naranče

Priprema
Orahe samljeti ili naribati ribežom, dodati nasitno sjeckane smokve i rakiju s vrlo malo šećera. Sve dobro izgnječiti rukama pa načiniti u obliku kobasice. Ostaviti na lišću lovora da se dobro osuši. Ovako načinjeno može trajati 3 – 4 mjeseca. Poslije rezati na kriške i služiti uz rakiju.