Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Sezonski, ukusno i zdravo

Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Džem od smokava i rogača

Sastojci
2 kg svježih smokava
500 g šljiva
600 g – 800 g šećera
1 limun (sok)
4 žlice mljevenog rogača
5 dl vode

Priprema
Smokve oprati i prepoloviti. Šljive oprati, odstraniti špice pa narezati na polovice. Smokve i šljive zajedno sa sokom 1 limuna i 5 dl staviti
kuhati 30 minuta da voće omekša. Kada se voće skuhalo, usitniti ga štapnim mikserom pa dodati šećer i mljeveni rogač. Kuhati uz povremeno miješanje 1 sat na laganoj vatri. Dok se džem kuha, staklenke operite pa ih sterizirajte tako što ćete ih staviti u hladnu pećnicu, a zatim ćete pećnicu upaliti na 100 °C da se polako zagrije. Zagrijavajte staklenke 1 sat ( vrata pećnice moraju biti odškrinuta). Kada je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, a zatim otvorene  staklenke stavite u pećnicu na 100 °C oko 50 minuta da se na vrhu uhvati korica. Vrući džem odmah zatvorite i ohladite na sobnoj temperaturi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/5