Gastro
Gastro

Neodoljiva američka pita od trešanja savršen je proljetni recept koji možeš pripremiti već danas

Neodoljiva američka pita od trešanja savršen je proljetni recept koji možeš pripremiti već danas
Napokon smo dočekale i prve trešnje, omiljeno nam proljetno voće koje navješćuje dolazak pravog ljeta. Osim što trešnje volimo jesti tek ubrane sa stabla, volimo ih i u ukusnoj i sočnoj piti. Donosimo ti jednostavan recept kako ju napraviti

Nakon jagoda, tržnice su preplavile i trešnje, prave proljetne riznice zdravlja i odličnog okusa. Ova listopadna voćka predivnih mesnatih, tamno crvenih plodova mnogima je prva asocijacija na djetinjstvo, penjanje po drveću i uživanju u slatkom voću, pa ne čudi stoga da je toliko omiljena. Sezona trešanja traje relativno kratko i baš zato u njima trebamo uživati što više i što češće možemo.

  Osim što su ukusne, trešnje su i zdravo voće koje ima niz blagotvornih svojstava za ljudski organizam. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Prepuna su vlakana i pektina, a sadrže i nešto proteina i ugljikohidrata pa mogu utažiti i glad. Bogate antioksidansima , trešnje su naši saveznici u borbi protiv slobodnih radikala koji višestruko mogu štetiti našem organizmu. Poznato je kako se konzumiranje trešanja preporučuje osobama koje imaju problema s astmom i alergijama, a potiču i proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.   Trešnje su također namirnica za koju je dokazano da pomaže u suzbijanju karcinom te sprječavanju  širenja ili nastanka raka. Bogata antikancerogenim svojstvima, trešnja je voćka koja u najvećem postotku u svom sastavu sadrži i kvercetin, biljni pigment koji je jedan od najzdravijih spojeva na svijetu. On djeluje protuupalno, antikancerogeno te štiti stanice od slobodnih radikala. Sadrže ga još i jabuke, med i luk, ali u znatno manjim količinama no što je to slučaj s trešnjama.  

  Uz sve to, trešnje čuvaju i srce i krvne žile i to zbog svog visokog udjela kalija koji regulira krvni tlak, srčane otkucaje i električne aktivnosti u srcu. Trešnje snižavaju i kolesterol zahvaljujući spojevima sterolima, a zbog visokog udjela magnezija smanjuju rizik od srčanog udara.   Ova slatka voćka bogatog okusa tako je čuvar našeg zdravlja i vitalnosti, a možemo ju konzumirati sirovu, u obliku raznih džemova, preljeva i umaka, kao i u desertima i sve to bez straha od debljanja, jer su trešnje niskokalorično voće koje ubrzava metabolizam i doprinose osjećaju sitosti. Baš zbog tih razloga odličan su izbor za lagane deserte nakon kojih nećemo imati grižnju savjest.   Donosimo ti stoga odličan recept za tradicionalnu američku pitu od trešanja u kojoj će uživati cijela tvoja obitelj.  

Američka pita od trešanja   Sastojci:

500 g svježih/smrznutih otkoštenih trešanja/višanja

Malo vode po potrebi

2 velike žlice kukuruznog škroba

1 vanilin šećer + malo šećera po ukusu

2 lista gotovog lisnatog tijesta

malo maslaca

Priprema:  

Smrznuto ili svježe voće uvaljaj u kukuruzni škrob i zatim ga stavi na slabu do srednje jaku vatru i konstantno miješaj. Smrznuto voće je obično kiselije od svježeg, pa ako želiš u ovom trenutku trešnjama možeš dodati šećera po ukusu. Nakon par minuta krčkanja u svježe ili zaleđeno voće dodaj šalicu hladne vode u kojoj si rastopila malu žličicu gustina. Zatim smjesi dodaj i žlicu maslaca i sve skupa promiješati. Kada dobiješ gustoću pekmeza, skloni sve s vatre i pusti da se ohladi do sobne temperature.

 Za vrijeme hlađenja u namašćeni pleh stavi list lisnatog tijesta i oblikuj ga po rubovima. Na tako pripremljeno tijesto stavi punjenje od trešanja te ga zatim pokrij drugim listom lisnatog tijesta kojeg možeš dekorirati po želji, u obliku trakica ili nekih drugih oblika.

Tako složenu pitu stavi peći na 180 stupnjeva dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju, cca 12 minuta. Kada se pita ispeče i ohladi, pospi ju sa šećerom u prahu i tako posluži.