Nakon jagoda, tržnice su preplavile i trešnje, prave proljetne riznice zdravlja i odličnog okusa. Ova listopadna voćka predivnih mesnatih, tamno crvenih plodova mnogima je prva asocijacija na djetinjstvo, penjanje po drveću i uživanju u slatkom voću, pa ne čudi stoga da je toliko omiljena. Sezona trešanja traje relativno kratko i baš zato u njima trebamo uživati što više i što češće možemo.
Osim što su ukusne, trešnje su i zdravo voće koje ima niz blagotvornih svojstava za ljudski organizam. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Prepuna su vlakana i pektina, a sadrže i nešto proteina i ugljikohidrata pa mogu utažiti i glad.
Bogate antioksidansima, trešnje su naši saveznici u borbi protiv slobodnih radikala koji višestruko mogu štetiti našem organizmu. Poznato je kako se konzumiranje trešanja preporučuje osobama koje imaju problema s astmom i alergijama, a potiču i proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Trešnje su također namirnica za koju je dokazano da pomaže u suzbijanju karcinom te sprječavanju širenja ili nastanka raka. Bogata antikancerogenim svojstvima, trešnja je voćka koja u najvećem postotku u svom sastavu sadrži i kvercetin, biljni pigment koji je jedan od najzdravijih spojeva na svijetu. On djeluje protuupalno, antikancerogeno te štiti stanice od slobodnih radikala. Sadrže ga još i jabuke, med i luk, ali u znatno manjim količinama no što je to slučaj s trešnjama.
Uz sve to, trešnje čuvaju i srce i krvne žile i to zbog svog visokog udjela kalija koji regulira krvni tlak, srčane otkucaje i električne aktivnosti u srcu. Trešnje snižavaju i kolesterol zahvaljujući spojevima sterolima, a zbog visokog udjela magnezija smanjuju rizik od srčanog udara.
Ova slatka voćka bogatog okusa tako je čuvar našeg zdravlja i vitalnosti, a možemo ju konzumirati sirovu, u obliku raznih džemova, preljeva i umaka, kao i u desertima i sve to bez straha od debljanja, jer su trešnje niskokalorično voće koje ubrzava metabolizam i doprinose osjećaju sitosti. Baš zbog tih razloga odličan su izbor za lagane deserte nakon kojih nećemo imati grižnju savjest.
Donosimo ti stoga odličan recept za tradicionalnu američku pitu od trešanja u kojoj će uživati cijela tvoja obitelj.
Američka pita od trešanja
Sastojci:
- 500 g svježih/smrznutih otkoštenih trešanja/višanja
- Malo vode po potrebi
- 2 velike žlice kukuruznog škroba
- 1 vanilin šećer + malo šećera po ukusu
- 2 lista gotovog lisnatog tijesta
- malo maslaca
Priprema:
- Smrznuto ili svježe voće uvaljaj u kukuruzni škrob i zatim ga stavi na slabu do srednje jaku vatru i konstantno miješaj. Smrznuto voće je obično kiselije od svježeg, pa ako želiš u ovom trenutku trešnjama možeš dodati šećera po ukusu. Nakon par minuta krčkanja u svježe ili zaleđeno voće dodaj šalicu hladne vode u kojoj si rastopila malu žličicu gustina. Zatim smjesi dodaj i žlicu maslaca i sve skupa promiješati. Kada dobiješ gustoću pekmeza, skloni sve s vatre i pusti da se ohladi do sobne temperature.
- Za vrijeme hlađenja u namašćeni pleh stavi list lisnatog tijesta i oblikuj ga po rubovima. Na tako pripremljeno tijesto stavi punjenje od trešanja te ga zatim pokrij drugim listom lisnatog tijesta kojeg možeš dekorirati po želji, u obliku trakica ili nekih drugih oblika.
- Tako složenu pitu stavi peći na 180 stupnjeva dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju, cca 12 minuta. Kada se pita ispeče i ohladi, pospi ju sa šećerom u prahu i tako posluži.