
Neodoljiva američka pita od trešanja savršen je proljetni recept koji možeš pripremiti već danas

Nakon jagoda, tržnice su preplavile i trešnje, prave proljetne riznice zdravlja i odličnog okusa. Ova listopadna voćka predivnih mesnatih, tamno crvenih plodova mnogima je prva asocijacija na djetinjstvo, penjanje po drveću i uživanju u slatkom voću, pa ne čudi stoga da je toliko omiljena. Sezona trešanja traje relativno kratko i baš zato u njima trebamo uživati što više i što češće možemo.
500 g svježih/smrznutih otkoštenih trešanja/višanja
Malo vode po potrebi
2 velike žlice kukuruznog škroba
1 vanilin šećer + malo šećera po ukusu
2 lista gotovog lisnatog tijesta
malo maslaca
Priprema:
Smrznuto ili svježe voće uvaljaj u kukuruzni škrob i zatim ga stavi na slabu do srednje jaku vatru i konstantno miješaj. Smrznuto voće je obično kiselije od svježeg, pa ako želiš u ovom trenutku trešnjama možeš dodati šećera po ukusu. Nakon par minuta krčkanja u svježe ili zaleđeno voće dodaj šalicu hladne vode u kojoj si rastopila malu žličicu gustina. Zatim smjesi dodaj i žlicu maslaca i sve skupa promiješati. Kada dobiješ gustoću pekmeza, skloni sve s vatre i pusti da se ohladi do sobne temperature.
Za vrijeme hlađenja u namašćeni pleh stavi list lisnatog tijesta i oblikuj ga po rubovima. Na tako pripremljeno tijesto stavi punjenje od trešanja te ga zatim pokrij drugim listom lisnatog tijesta kojeg možeš dekorirati po želji, u obliku trakica ili nekih drugih oblika.
Tako složenu pitu stavi peći na 180 stupnjeva dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju, cca 12 minuta. Kada se pita ispeče i ohladi, pospi ju sa šećerom u prahu i tako posluži.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
