Češnjak je jedna od onih namirnica koje ili obožavamo ili ne možemo pojesti niti u tragovima. Koristimo ga kao dodatak jelu, ali i kao prvu crtu obrane od mikroorganizama koji nam tijekom jesenskog perioda žele narušiti zdravlje.
Poznat i kao bijeli luk, češnjak je jedna od najstarijih namirnica koje je čovjek kultivirao. Uzgaja se preko 5 tisuća godina, a porijeklom je iz centralne Azije. Osim što je ukusan dodatak mediteranskim jelima, vrlo je zdrav. Uz mnogo bjelančevina, vlakana i minerala poput natrija, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, sumpora i željeza, glavni aktivni sastojak je alicin - prirodni antibiotik koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Kako bi ga što bolje iskoristili, potrebno je svježi češnjak nasjeckati prije konzumacije, a ne jesti cijeli.
Češnjak svojim jedinstvenim sastavom spojeva sa sumporom normalizira ubrzan rad srca i poboljšava rad srčanih krvnih žila, jedan je od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila te uz to snižava razinu kolesterola u krvi. Upravo ti sumporni spojevi zaslužni su i za njegovu opojnu aromu. Miris nekada može biti neugodan, a za ublažavanje najbolje je koristiti peršin, metvicu, mažuran i majčinu dušicu.
U ljekarnama možemo pronaći suplemente koji sadrže ekstrakt češnjaka i tako zaobići problem s mirisom, ali stručnjaci ipak savjetuju da je najbolji izbor svježi i domaći češnjak. Možemo ga sitno nasjeckati i dodati salatama ili varivima, a može biti i zvijezda jela. Pronašle smo recepte za upravo takva jela u kojima ćemo osjetiti sav potencijal češnjaka.