Nema boljeg prirodnog lijeka od češnjaka, a niti ukusnijeg jesenskog obroka

Nema boljeg prirodnog lijeka od češnjaka, a niti ukusnijeg jesenskog obroka
Jesen je vrijeme kada vladaju gripe i prehlade, a doskočiti im možemo ako u prehranu uključimo bijeli luk

Češnjak je jedna od onih namirnica koje ili obožavamo ili ne možemo pojesti niti u tragovima. Koristimo ga kao dodatak jelu, ali i kao prvu crtu obrane od mikroorganizama koji nam tijekom jesenskog perioda žele narušiti zdravlje   

Poznat i kao bijeli luk, češnjak je jedna od najstarijih namirnica koje je čovjek kultivirao. Uzgaja se preko 5 tisuća godina, a porijeklom je iz centralne Azije. Osim što je ukusan dodatak mediteranskim jelima, vrlo je zdrav. Uz mnogo bjelančevina, vlakana i minerala poput natrija, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, sumpora i željeza, glavni aktivni sastojak je alicin - prirodni antibiotik koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Kako bi ga što bolje iskoristili, potrebno je svježi češnjak nasjeckati prije konzumacije, a ne jesti cijeli.  

Češnjak svojim jedinstvenim sastavom spojeva sa sumporom normalizira ubrzan rad srca i poboljšava rad srčanih krvnih žila, jedan je od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila te uz to snižava razinu kolesterola u krvi. Upravo ti sumporni spojevi zaslužni su i za njegovu opojnu aromu. Miris nekada može biti neugodan, a za ublažavanje najbolje je koristiti peršin, metvicu, mažuran i majčinu dušicu.   

U ljekarnama možemo pronaći suplemente koji sadrže ekstrakt češnjaka i tako zaobići problem s mirisom, ali stručnjaci ipak savjetuju da je najbolji izbor svježi i domaći češnjak. Možemo ga sitno nasjeckati i dodati salatama ili varivima, a može biti i zvijezda jela. Pronašle smo recepte za upravo takva jela u kojima ćemo osjetiti sav potencijal češnjaka     

Pečeni češnajk

Postupak: 1. S češnjaka odstrani vanjsku koru, ali ne do kraja. Svaki češanj bi i dalje treba biti u svom omotaču.  2. S vrha nožem odreži oko pola centimetra češnjaka i ukloni.  3. Češnjak polij s malo maslinovog ulja, dodaj par kristalića soli i zamotaj u papir za pečenje ili aluminijsku foliju.  4. Češnjak peci oko sat vremena na 180 stupnjeva i kada je gotov jednostavno ga istisni iz kore.  Pečeni češnjak odlična je baza za pripremu raznih jela i salata. Okus mu je pomalo slatkast i orašast te mnogo blaži nego onaj svježeg češnjaka.   

Potrebno ti je:   

1 cijeli češnjak

Maslinovo ulje

Sol

Umak od češnjaka

Postupak: 1. Krem sir, kiselo vrhnje, limunov sok, nasjeckan češnjak, sol i papar ubaci u blender i dobro usitni. 2. Svježi peršin operi i nasjeckaj na sitne komadiće i pomoću žlice umiješaj u umak.  3. Umak posluži hladan uz čips ili kao preljev za tortilje i slična jela. 

Potrebno ti je:

250 g krem sira

200 mL kiselog vrhnja

3 žlice limunova soka

4 češnja pečenog češnjaka

Vezica peršina

Papar 

Sol

Kruh sa češnjakom

Postupak: 1. Kruh star barem jedan dan nareži kao da ga režeš na šnite, ali nemoj narezati do kraja kako bi ostao u komadu. Stavi ga u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.  2. Narezane dijelove kruha obilno premaži maslacem i posoli. 3. Češnjak i vlasac nasjeckaj na sitne komadiće i posipaj ih po maslacu na kruhu.  4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva i u vruću stavih kruh. Kruh peci dok ne poprimi zlatnu boju, a maslac se potpuno ne upije u kruh. 5. Posluži dok je kruh još topal i hrskav. Po želi između šnita možeš dodati i malo sira. 

Potrebno ti je:   

Kruh po izboru

Maslac

Češnjak

Sol

Vlasac

Juha od češnjak

Postupak: 1. U lonac dodaj ulje, sjeckani luk, malo soli i na laganoj vatri prži dok ne omekša. 2. Dodaj protisnuti češnjak te dalje prži dok češnjak ne omekša i ne zamiriše. Pazi da ne zagori! 3. Dodaj brašno, promiješaj, podlij bijelim vinom i povrtnim temeljcem te kuhaj na laganoj vatri 15-ak minuta. 4. Pred kraj kuhanja juhu izmiksaj štapnim mikserom, umiješaj mileram i začini solju, paprom i mljevenom paprikom. 5. Posipaj sjeckanim svježim peršinom i posluži toplo.

Potrebno ti je:   

10 češnjeva češnjaka

1 žlica ulja

1 žlica brašna

700 mL povrtnog temeljca

1/2 žličice mljevene ljute paprike

1 glavica luka

100 mL bijelog vina

200 g milerama

Papar

Sol

Svježi peršin

Maslac s češnjakom i travama

Postupak: 1. Začine i češnjak sitno nasjeckaj.  2. Maslac ostavi da stoji izvan hladnjaka dok ne bude sobne temperature i zatim ga izradi mikserom.  3. Pomoću vilice pažljivo umiješaj začine i češnjak u maslac dok se ne rasporede po cijeloj smjesi.  4. Odreži komad papira za pečenje i u sredinu prebaci maslac iz posude. Zarolaj ga pomoću papira u mali valjak i zavrni oba kraja.  5. Ostavi maslac u hladnjaku nekoliko sati dok se ne učvrsti. Posluži ga uz tost, omlet ili kao dodatak pečenom mesu. 

Potrebno ti je:   

250 g maslaca

4 češnja češnjaka

1 žlica svježeg ružmarina

1 žlica timijana

3 žlice peršina

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx