Ljeta znače povratak osnovama - hodaš bosa po kući i dvorištu, na sebi imaš tek laganu haljinicu, srpanj i kolovoz živiš na salatama i uživaš u okusima zrelih rajčica, krastavaca, paprika, breskvi i marelica. Kuhanje si svela na minimum jer zaista nema smisla dodatno podizati temperaturu.
No, ipak postoje dani kada bi pojela nešto toplo i u kojima zaželiš da dom zamiriši po začinima. Tjestenina koju smo ti pripremili ostvarit će ti želje. Mogli bismo reći da je i ona povratak osnovama. Najjednostavnija moguća verzija ukusnog, a zdravog obroka u kojemu su spojene sve čari ljeta. Uz čašu crnog vina i u dobrom društvu uživaj u tjestenini s rajčicama, bosiljkom i ricottom. Evo recepta:
Sastojci za dvije osobe:
- 250 grama špageta
- 3 žlice maslinovog ulja
- manja glavica luka
- 200 grama cherry rajčica
- 3 češnja češnjaka
- sol i papar
- šaka svježeg bosiljka
- šalica ricotta sira
Postupak:
U dubokoj tavi s debljim dnom zagrij maslinovo ulje pa prži tanko narezani luk dok ne postane staklenast, oko pet minuta. Dodaj sitno narezani češnjak i cherry rajčice prerezane na pola. Posoli i popapri pa smanji vatru, poklopi i kuhaj desetak minuta.
Dodaj svježi bosiljak i oko decilitar vode u kojoj si kuhala tjesteninu kako bi dobila umak. Sada u njega ubaci skuhanu tjesteninu i žlicu maslaca te žustro promiješaj kako bi se sjedinili sastojci i razvili okusi. Prilikom serviranja tjesteninu pospi ricotta sirom i po želji dodaj parmezan. Dobar tek!