Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?

Koliko često ti se na tanjuru nađu školjke? Vjerojatno vrlo rijetko, kao i većini. To je prava šteta jer su školjke odličan izvor nutrijenata važnih za zdravlje

Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?

Dagnje na buzaru sa špagetama


Postupak

Na maslinovom ulju dinstaj češnjak dok ne zamiriši, odnosno vrlo kratko pa dodaj rajčicu (svježu ili pelate) i vino, poklopi i ostavi da proključa te dodaj dagnje i protresi. Poklopi i smanji vatru te svakih nekoliko minuta protresi buzaru.

Nakon desetak minuta pospi školjke krušnim mrvicama i popapri te opet protresi i ostavi još pet minuta da kuhaju. Na samom kraju pospi ih svježe narezanim peršinom. Dagnje koje se nisu otvorile ukloni, a ostale serviraj uz tjesteninu koju si skuhala u kipućoj vodi. 

Napomena

Dagnje su slane same po sebi, osobito one svježe pa ih nije potrebno soliti, kao ni tjesteninu koju ćeš uz njih servirati. Po želji buzaru obogati svježe naribanim parmezanom, a uz ovaj lagani morski ručak serviraj čašu bijelog vina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za dvije osobe

  • 1 kilogram dagnji
  • 1 velika zrela rajčica ili šalica pelata 
  • dva češnja češnjaka
  • list peršina (3-4 stabljike)
  • papar
  • dva dcl bijelog vina
  • žlica krušnih mrvica
  • žlica maslinovog ulja
  • 250 g špageta
3/5