Dagnje s kupusom u umaku od cidera
Postupak
50 g maslaca zagrij u dubokoj tavi, smanji vatru, dodaj ljutiku i poriluk pa dinstaj, neprestano miješajući kuhačom. Poklopi da povrće pusti tekućinu.
Nakon dvije minute, odnosno kada se ljutika i luk zažute, dodaj cider i pojačaj vatru te ostavi da zakuha.
Potom u umak dodavaj kockicu po kockicu maslaca i žustro miješaj nakon svake dodane kockice. Kada umak postane svilenkast, dodaj dagnje i kupus narezan na trakice, protresi i poklopi.
Svake dvije do tri minute protresi i otklopi nakratko kako bi izišla para. Kada su sve školjke otvorene (nakon jedno desetak minuta kuhanja), jelo je gotovo. One školjke koje se nisu otvorile obvezno baci.
Prije, no što ovu neobičnu buzaru staviš na stol iscijedi po njoj sok polovice limuna.
Sastojci
- 150 g maslaca, od toga 100 g izreži na kockice
- 2 ljutike, oguljene i na tanko izrezane
- 1 poriluk, samo bijeli dio, tanko izrezan
- sol i papar
- 200 ml cidera (jabučnog vina)
- 1 kilogram dagnji
- pola glavice mladog kupusa