Gastro
Gastro

Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?

Ne znaš što bi danas za ručak? Što kažeš na dagnje koje su bogate nutrijentima i brzo se spremaju?
Koliko često ti se na tanjuru nađu školjke? Vjerojatno vrlo rijetko, kao i većini. To je prava šteta jer su školjke odličan izvor nutrijenata važnih za zdravlje

Pripremili smo ti četiri recepta s dagnjama. One su među školjkama što i srdele među ribama - izuzetno hranjiva, a dostupna namirnica. Kilogram dagnji košta oko 20-ak kuna. Napraviš li ih na buzaru, a za prilog dodaš tjesteninu, od njih se mogu do sita najesti dvije do tri osobe. Možda ćeš se iznenaditi, ali dagnje se vrlo jednostavno i brzo pripremaju. Gotove su za 10-15 minuta. Najviše vremena uzet će ti njihovo čišćenje, a ni to nije problem kada se uhodaš.  

Kako očistiti dagnje

Za čišćenje dagnji koristi grublju stranu spužvice za suđe (ne onu kojom pereš suđe jer ne želiš sapunicu u školjki), četkicu ili jednostavno struži jednu dagnju oštrim dijelom druge. Na taj način uklonit ćeš prljavštinu i sve ono što se u moru ili rijeci za školjku zalijepilo. Potom uz pomoć nožića izvuci "konopčić" iz školjke pa ih operi pod mlazom vode kako bi uklonila pijesak iz njih. Sad su školjke spremne za kuhanje. (FOTO: Profimedia.hr)

Oprez!

Ono što je vrlo bitno naglasiti kako nakon večere, umjesto u čaši vina ne bi "uživala" u infuziji nakon ispumpavanja želuca, jer te je dopala pokvarena dagnja, je da prilikom čišćenja baciš sve otvorene dagnje, a nakon kuhanja one koje se nisu otvorile.  

Čuvanje dagnji

Ako imaš skroz svježe dagnje možeš ih dan, najviše dva čuvati u hladnjaku prekrivene vlažnom krpom. No, najbolje je da ih odmah pripremiš i pojedeš ili očistiš i zalediš.  

Zdravstvene prednosti 

Dagnje su riznica hranjivih tvari.Obiluju omega 3 masnim kiselinama koje štite mozak, srce i krvne žile. Bogate su vitaminom B12 koji je ključan za funkcioniranje živčanog sustava te cinkom koji jača imunitet, a poznat je i po pozitivnom djelovanju na spolne organe, osobito kod muškaraca - zato se školjke i smatraju afrodizijakom. Osim toga, dagnje su bogate željezom, magnezijem, kalijem i vitaminima C i A. Dovoljno argumenata da ih već ovaj vikend pripremiš po nekom od naših recepata, zar ne?  (FOTO: Pexels)  

Dagnje s kupusom u umaku od cidera

Postupak 50 g maslaca zagrij u dubokoj tavi, smanji vatru, dodaj ljutiku i poriluk pa dinstaj, neprestano miješajući kuhačom. Poklopi da povrće pusti tekućinu. Nakon dvije minute, odnosno kada se ljutika i luk zažute, dodaj cider i pojačaj vatru te ostavi da zakuha. Potom u umak dodavaj kockicu po kockicu maslaca i žustro miješaj nakon svake dodane kockice. Kada umak postane svilenkast, dodaj dagnje i kupus narezan na trakice, protresi i poklopi. Svake dvije do tri minute protresi i otklopi nakratko kako bi izišla para. Kada su sve školjke otvorene (nakon jedno desetak minuta kuhanja), jelo je gotovo. One školjke koje se nisu otvorile obvezno baci.  Prije, no što ovu neobičnu buzaru staviš na stol iscijedi po njoj sok polovice limuna.    

Sastojci

150 g maslaca, od toga 100 g izreži na kockice

2 ljutike, oguljene i na tanko izrezane

1 poriluk, samo bijeli dio, tanko izrezan

sol i papar

200 ml cidera (jabučnog vina)

1 kilogram dagnji

pola glavice mladog kupusa

Dagnje na buzaru sa špagetama

  Postupak Na maslinovom ulju dinstaj češnjak dok ne zamiriši, odnosno vrlo kratko pa dodaj rajčicu (svježu ili pelate) i vino, poklopi i ostavi da proključa te dodaj dagnje i protresi. Poklopi i smanji vatru te svakih nekoliko minuta protresi buzaru. Nakon desetak minuta pospi školjke krušnim mrvicama i popapri te opet protresi i ostavi još pet minuta da kuhaju. Na samom kraju pospi ih svježe narezanim peršinom. Dagnje koje se nisu otvorile ukloni, a ostale serviraj uz tjesteninu koju si skuhala u kipućoj vodi.  Napomena Dagnje su slane same po sebi, osobito one svježe pa ih nije potrebno soliti, kao ni tjesteninu koju ćeš uz njih servirati. Po želji buzaru obogati svježe naribanim parmezanom, a uz ovaj lagani morski ručak serviraj čašu bijelog vina.   

Sastojci za dvije osobe

1 kilogram dagnji

1 velika zrela rajčica ili šalica pelata 

dva češnja češnjaka

list peršina (3-4 stabljike)

papar

dva dcl bijelog vina

žlica krušnih mrvica

žlica maslinovog ulja

250 g špageta

Dagnje u vrhnju i vinu

Postupak U dubokoj tavi na maslinovom ulju zažuti češnjak narezan na ploskice i bijeli dio mladog luka, dodaj vino, a kada proključa ubaci očišćene dagnje, podlij vrhnjem za kuhanje, popapri, pospi timijanom, protresi i poklopi. Svakih par minuta protresi dagnje i otklopi tavu da izađe para. Pred kraj dodaj sitno nasjeckanu čili papričicu, narezani zeleni izdanak mladog luka i peršin. Serviraj uz široke rezance ili tostirani kruh.     

Sastojci za dvije osobe

1 kg dagnji

200 g širokih rezanaca

3 češnja češnjaka

1 mladi luk

list peršina

50 g maslaca

1 dcl bijelog vina

1 dcl vrhnja za kuhanje

timijan

papar

čili papričica (po želji)

Gratinirane dagnje

Postupak Očisti dagnje i stavi ih u proključalu vodu na tri minute da se otvore. One koje se nisu otvorile, baci, a ove druge kada se malo ohlade razdvoji, odnosno otvori ih do kraja, gornju školjku baci, a donju sačuvaj. Dok čekaš da se dagnje ohlade, napravi smjesu kojom ćeš ih pokriti prije, no što ih staviš u pećnicu. U posudi pomiješaj krušne mrvice, ulje, sitno narezani peršin i nasjeckani češnjak. Donje školjke posloži na lim, u njih stavi po dagnju, a na nju žličicom pažljivo dodavaj smjesu te na kraju po njoj izribaj sir. Peci na 200 Celzijevih stupnjeva dok se sir ne zapeče. Ovo je malo drugačiji finger food koji će zasigurno oduševiti tvoje goste.    

Sastojci za dvije osobe

1 kilogram dagnji

2 žlice maslinovog ulja

2 češnja češnjaka 

2 grančice peršina

2 žlice krušnih mrvica

100 g ribanog parmezana