Život je pun umjetnosti, tu je ona klasična, apstraktna, književna, modna…. A tu je i umjetnost soljenja hrane. Sigurno se pitaš - pa dobro što je tu umjetnost?
Ako je suditi po chefovima s newyorškog kulinarskog instituta, soljenje hrane krunski je događaj u kuhanju. Postoji za to opravdan razlog. Naime, jelo može biti napravljeno na savršen način, s najboljim i najkvalitetnijim namirnicama, ali ako ga presoliš ili ne posoliš dovoljno, najsočnija marinirana rebarca odjednom imaju okus rižinog stiropora (a sve jako dobro znamo kakav je to okus).
Zato, soljenke u ruke i napravi plan i program!
Za početak par općenitih spoznaja o soli. Kada mislimo na kuhinjsku sol, mislimo na natrijev klorid, stoga unos soli treba ograničiti u kontekstu unosa natrija. Preporučuje se da unos kuhinjske soli bude manji od pet grama dnevno, a natrija oko dva grama. Uz to moraš uzeti u obzir da natrij ne unosiš u organizam samo iz soli nego i kroz aditive prisutne u drugim namirnicama. Previše soli i natrija uzrokuju zdravstvena stanja poput visokog krvnog tlaka i bolesti bubrega jer višak natrija izlučujemo mokraćom.
Teško da ćeš uspjeti kontrolirati unos soli ako se hraniš procesuiranom, brzom hranom, zato te savjetujemo da kuhaš, a kako bi tvoj ručak uvijek bio savršeno začinjen, donosimo ti pet savjeta kako to postići.