Kraljica voća

Naranče volimo u kolačima i salatama, a odlične su za imunitet

Uživaj u velikoj dozi vitamina C koju ti daje samo jedna naranča, bilo da je u desertu ili osvježavajućoj salati

naranca.jpg

Jedno od rijetkih vrsta povrća koje možemo jesti cijele godine su naranče. Ove mirisne bombe zdravlja cijenjene su u gotovo cijelom svijetu što nije čudno kada vidimo koliko su zdrave. Osim što su zdrave, same za sebe su ukusne kao desert, no odlično se uklapaju kako u slatka tako i slana jela.

Image
Iznenadi nepce

Začini svoju kavu koricom naranče za potpuno novi napitak

Naranča je zapravo zimzelena biljka koja raste u svim toplijim krajevima, a posebno su cijenjeni plodovi koji rastu na Mediteranu. Dok se kod nas uzgaja u voćnjacima diljem Dalmacije, u nekim krajevima svijeta poput Španjolske narančino drvo je i ukras u parkovima. Ono po čemu ćeš lako prepoznati drvo naranče je karakterističan miris. Bijeli cvjetići su toliko cijenjeni da se od njih proizvode i parfemi.

Jedno drvo naranče može rađati plodove čak 100 godina, a najstarije drvo naranče nalazi se u Francuskoj i ukusne plodove daje impresivne 473 godine. Plodovi rastu od studenog do svibnja, a mogu biti karakteristične narančaste boje pa sve do jarke crvene. Iako najbolje uspijevaju u našim krajevima, zanimljivo je da naranča porijeklo vuče iz Indije i Kine.

U mnogim kulturama je naranča simbol braka i ljubavi. Upravo zato često možemo vidjeti plodove i cvjetiće naranče kako krase renesansne slike, a mladenke su tradicionalno pokoji mirisni cvijet stavljale u kosu. I danas često krase tradicionalne vjenčane torte. No osim što je prepuna simbolike, naranča je puna i snažnih fitokemikalija.

U narodu je najpoznatija kao bogat izvor vitamina C koji ne samo da služi kao jaki antioksidans nego i ptiče proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću. Jedna prosječna naranča može ispuniti i do 75% dnevne potrebe za vitaminom C. Ovaj čuveni vitamin pomaže i kod izgradnje jačeg imuniteta, a pomaže i kod upalnih stanja kao što je artritis. Osim vitamina C sadrži i vitamin A koji je također odličan antioksidans, a pomaže i u očuvanju dobrog vida.

Folna kiselina i vitamin B9 ključni su za promicanje zdravlja živčanog sustava, a upravo se u naranči nalazi velika doza istih. Bogata je vlaknima koja održavaju zdravu razinu šećera u krvi, ali i dobru probavu pa se upravo zato preporučuje jesti cijele plodove prije nego piti samo sok. Također je dobro birati domaće naranče koje nisu špricane pesticidima kada želiš praviti slastice s korom.

U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata u kojima je naranča zvijezda. Bilo da ćeš ju koristiti za pripremu slastica ili salate, sigurno će uživati u ovoj mirisnoj i zdravoj namirnici.

Mirisni kolač od naranče

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 naranči

Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izradi mikserom i dodaj omekšali maslac. Lagano miješajući dodaj brašno i prašak za pecivo. Kada je smjesa ujednačena dodaj sok jedne naranče i naribanu koricu naranče.

Okrugli kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Preostale naranče nareži na kolutove jednake debljine. Kolutove poslaži na dno kalupa tako da ga prekriješ u potpunosti te naranče prekrij smjesom za biskvit. Kolač peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzijevih oko 35 do 40 minuta.

Kada je gotov, kolač izvadi iz pećnice i izvadi ga na pladanj za serviranje tako da naranče koje su bile na dnu kalupa budu na gornjoj strani kolača. Po želji ga prelij s još malo narančinog soka ili šećerom u prahu.

Arancini - ušećerena kora naranče

  • 1 kg narančine kore
  • 300 g šećera

Koru naranče oguli i nareži na trakice. Potopi je u hladnoj vodi i pažljivo operi. Zatim koricu naranče prokuhaj u kipućoj vodi oko dvije minute te ju ostavi da se malo ohladi.

U loncu pripremi 2,5 litre vode i dodaj 300 grama šećera. U hladnu smjesu dodaj prokuhane trakice narančine kore i sve zajedno kuhaj na laganoj vatri dok vrije. Kada se sva voda upije i šećer se počne ponovno kristalizirati, trakice narančine kore izvadi na ravnu plohu i ostavi ih da se ohlade. Pripazi samo da se šećer ne počne karamelizirati prije nego što izradiš arancine.

Salata s mladim sirom i narančom

  • 150 g mladog sira
  • 1 naranča
  • 100 g matovilca
  • 1 limun
  • 1 žlica bučinih sjemenki
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 mladi luk
  • 20 g pancete
  • Sol
  • Papar

Mladi sir nareži na ploške, a pancetu na trakice i poprži ih na grill tavi. Dok se sir i panceta hlade, pomiješaj matovilac, oguljene komadiće naranče i kolutiće mladog luka. U posebnoj posudici pomiješaj maslinovo ulje, sok jednog limuna, papar i sol. Sve sastojke i umak pomiješaj zajedno i na kraju dodaj bučine sjemenke.