Namirnice bez roka trajanja

Zbog vlastitog zdravlja, važno je pratiti rok trajanja namirnica. Postoje namirnice na kojima datume i ne morate gledati. Većina ih već ima u svojim kuhinjskim ormarićima, a ako ih čuvate na suhom mjestu, njihov rok trajanja je neograničen.

Namirnice bez roka trajanja

Riža
Riža je namirnica koja može dugo stajati, bez straha da je pokvarena. Zbog svog sastava rok trajanja ima samo smeđa riža. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u hladnjaku.
Jedino na što morate paziti kod skladištenja je da rižu čuvate od kuhinjskih moljaca u dobro zatvorenim posudama.

Med
Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali se zbog svog antibiotskog djelovanja ne može pokvariti.
Med čuvajte na hladnom mjestu, a ako se kristalizira, teglu stavite u toplu (ne u kipuću) vodu i miješajte dok se ne vrati u tekuće stanje.

Šećer
Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer, ova se namirnica nikada ne kvari. U čemu je tajna?
Šećer je ‘neprijateljsko’ okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti niti se razmnožavati. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

Ekstrakt vanilije
Zbog alkohola kojeg sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.

Sol
Sol se ne može pokvariti, već se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom, tamnom mjestu na kojemu će sačuvati svoju strukturu.

Grah
Suhi grah može stajati dugo vremena, no trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja. Stariji grah ponekad je potrebno ostaviti cijelu noć u vodi te potom skuhati.

Alkoholna pića
Neotvorena žestoka pića također nemaju rok trajanja.
Otvorena s vremenom mogu neznatno izmijeniti aromu, no bez straha otvorenu bocu ruma koju koristite za kolače, možete čuvati neograničeno.