Umak bolognese
Sastojci:
300 g mljevene govedine
150 g pancete /slanine
50 g mrkve
50 g celera, korijen
50 g crvenog luka
300 g ukuhane rajčice
0.50 šalice vina, bijelo stolno
0.50 šalice mlijeka
maslinovo ulje
sol
svježe mljeveni papar
0.5 šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite slaninu (pancetu) koju ste prethodno samljeli, dok ne počne otpuštati masnoću, pritom pazeći da ne zagori. Dodajte povrće i pirjajte, lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast. Dodajte govedinu i pirjajte sve dok meso ne poprimi smeđu boju. Dodajte pire od rajčice, podlijte vinom i dobro promiješajte. Polagano dodajte mlijeko sve dok se dobro ne sljubi s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri 2 – 3 sata. Katkad promiješajte te dodajte još mlijeka ako primijetite da se meso počelo sušiti. Kada je umak gotov, možete dodati vrhnje.