Namirnica u fokusu: Uvijek ukusna jela s mljevenim mesom

Mljeveno meso može se pripremiti na brojne načine, ova četiri nama su među omiljenima

Namirnica u fokusu: Uvijek ukusna jela s mljevenim mesom

Mljeveno meso jedna je od najzastupljenijih namirnica u receptima. Ujedno i jedno od omiljenih jela koja se nađu na jelovniku svake obitelji. Mljeveno meso može se pripremiti na brojne i različite načine, a da svaki put zadrži svoj pikantan i sočan okus. Treba pripaziti koje se još namirnice dodaju mljevenom mesu. Ako se, primjerice, dodaje slanina ili pršut te slične namirnice, treba obratiti pozornost na dodane količine soli kako mješavina ne bi bila preslana.

Mesne polpete u umaku od rajčice

Sastojci:
450 g miješanoga mljevenog mesa
2 šnite kruha
1 jaje
20 g soli
10 g papra
30 g peršina
2 komada luka
50 ml ulja
240 g sjeckane rajčice
30 g češnjaka
20 g peršina
30 g bosiljka
100 g ribanog sira
50 g šećera

Priprema:
U posudu stavite meso pa dodajte kruh koji ste namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodajte sol, papar i sjeckani peršin. Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte u smjesu i sve dobro izmješajte. Oblikujte smjesu u male polpete te pržite u tavici na malo masnoće. Ostatak sitno sjeckanog luka prepržite na ulju, dodajte češnjak rezan na listiće te začinite šećerom, soli, paprom i dodajte rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao, ako je pregust, dodajte malo vode, svježi bosiljak i kratko prokuhajte.
Umak izlijte u vatrostalnu posudu te posložite prepečene polpete. Na svaku polpetu stavite malo ribanog sira te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Polpete izvadite kada se sir rastopio i poprimio zlatno-žutu boju.

Mljeveno meso s rižom

Sastojci:
2 velike glavice crvenog luka
2 – 3 češnja češnjaka
2 – 3 velike paprike
400 g mljevenog mesa
6 zrelih rajčica
par žlica maslinovog ulja
peršinov list
25 dag riže

Priprema:
Na malo masnoće pirjati sitno nasjeckani crveni luk. Dodati na sitno nasjeckanu papriku pa zajedno pirjati dok paprika ne omekša. Zatim dodati mljeveno meso i sitno nasjeckan češnjak. Nastaviti pirjati još 10-ak minuta pa dodati oguljenu i nasjeckanu rajčicu (mogu i pelati). Posoliti i popapriti prema ukusu.
Sve zajedno kuhati još nekih 15-ak minuta. Pred kraj dodati sitno nasjeckan peršinov list. Rižu skuhati u posebnoj posudi, procijediti i prije posluživanja pomiješati sa smjesom od mljevenog mesa i povrća. Poslužiti uz zelenu ili neku drugu salatu po izboru.

Umak bolognese

Image



Sastojci:
300 g mljevene govedine
150 g pancete /slanine
50 g mrkve
50 g celera, korijen
50 g crvenog luka
300 g ukuhane rajčice
0.50 šalice vina, bijelo stolno
0.50 šalice mlijeka
maslinovo ulje  
sol
svježe mljeveni papar
0.5 šalice vrhnja za kuhanje

Priprema:
Na maslinovom ulju pržite slaninu (pancetu) koju ste prethodno samljeli, dok ne počne otpuštati masnoću, pritom pazeći da ne zagori. Dodajte povrće i pirjajte, lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast. Dodajte govedinu i pirjajte sve dok meso ne poprimi smeđu boju. Dodajte pire od rajčice, podlijte vinom i dobro promiješajte. Polagano dodajte mlijeko sve dok se dobro ne sljubi s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri 2 – 3 sata. Katkad promiješajte te dodajte još mlijeka ako primijetite da se meso počelo sušiti. Kada je umak gotov, možete dodati vrhnje.

Zapečeni makaroni s mljevenim mesom

Image



Sastojci:
1 pakiranje makarona
500 g mljevenog mesa
400 g šampinjona
1 glavica luka
sol
papar
vegeta
malo ulja
1 boca špageti umaka od rajčice
200 g sira, mozzarella ili neki drugi

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti i preliti hladnom vodom da se ne lijepi. Dok se tjestenina kuha, pripremiti umak. Na malo ulja popržite sitno sjeckan luk. Luku dodajte meso i začine pa pržite oko 10 minuta. Šampinjone nasjeckajte na tanke listiće i dodajte mesu. Dinstajte na laganoj temperaturi dok šampinjoni omekšaju. Kad je sve gotovo, dodajte rajčica umak. Dodajte makarone. Sve izmiješajte pa istresite u pekač koji ste namazali maslacem. Posipajte sirom pa stavite u pećnicu. Pecite dok se sir otopi i dok dobije boju.