Ječam je jedna od mojih omiljenih namirnica i smatram da mnogo ljudi nedovoljno pažnje posvećuje ovim ukusnim malenim bijelim lopticama koje se mogu pripremati na zaista raznovrsne načine.
Ova, jedna od najstarijih žitarica u Europi, osim što je ukusna, i veoma je zdrava. Ječam je odličan izvor vlakana, lako je probavljiv, a obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži i dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, te od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.
Ovog puta donosimo vam 5 isprobanih veoma ukusnih jela s ječmom...
Juneći gulaš s ječmom
Foto: jocooks.com
Sastojci za 4 osobe:
600 g junetine
2+1 žlice maslinovog ulja
1 velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 veća mrkva, oguljena i nasjeckana
1 veći režanj češnjaka, protisnut
2 dcl pasirane rajčice (ili 3 žlice koncentrata rajčice iz tube)
1 dcl crnog vina
1 l goveđeg temeljca
600 ml vode (po potrebi još)
3/4 šalice (od 250 ml) ječma
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
sol i papar
brašno po potrebi
Priprema:
Meso nasjeckajte na kockice, posolite i popaprite i uvaljajte u brašno. U tavi na maslinovom ulju popržite kratko meso (tek toliko da dobije boju), pa izvadite meso dodajte još žlicu maslinovog ulja i na tome popržite luk. Dodajte i mrkvu i pirjajte još 5 minuta. Vratite meso u posudu te zalijte vinom i dinstajte sve dok vino ne ispari, zatim dodajte rajčicu, temeljac i vodu te po želji još soli. Kada gulaš zakuha smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući. Tada dodajte oprani ječam i kuhajte još oko 25 minuta (ili koliko je potrebno ječmu da se skuha). Povremeno promiješajte i dodajte vode ako vam se gulaš čini pregust. Prije posluživanja dodajte češnjak i peršin.
Grčka salata s ječmom
Foto: crunchycreamysweet.com
Sastojci:
1 krastavac srednje veličine, nasjeckan na kockice
pola šalice nasjeckanog crvenog luka
10-12 maslina, krupnih ili nasjeckanih
2 rajčice, nasjeckane na kockice
1 paprika babura, nasjeckana na kockice
šalica i pol skuhanog ječma, ohlađenog
3/4 šalice mrvljenog feta sira
malo soli
maslinovo ulje i jabučni ocat - po želji
Priprema:
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu i po želji začinite s malo soli te maslinovim uljem i octom.
Tavica s ječmom i kobasicama
Foto: myrecipes.com
Sastojci:
400 ml kokošjeg temeljca
1 šalica ječma
ulje
250 g pikantih kobasica-pečenica
1 luk, sitno nasjeckan
1 manja crvena paprika, sitno narezana
250 g šampinjona, narezanih na ploške
češnjak u prahu
2 žlice slatkog bijelog vina
bosiljak
papar
Priprema:
U zdjelici za umak zavrijte temeljac. Dodajte ječam, prekrijte, smanjite vatru i pirjajte 10 minuta ili dok se tekućina ne upije. U tavi zagrijte malo ulja. Skinite omot s kobasica te ih smrvite i stavite u tavu. Pržite 3 minute te prebacite u drugu posudu.
U tavi zagrijte još malo ulja te 4-5 minuta pržite luk, papriku i šampinjone. U tavu vratite kobasice, posipajte češnjakom te zalijte s malo vina. Držite na vatri 2-3 minute.
U tavu dodajte ječam te ga zagrijte. Maknite s vatre te posipajte s bosiljkom i paprom.
Rižoto od ječma, piletine i gljiva
Foto: bbcgoodfood.com
Sastojci:
1 žlica maslaca
2 žlica maslinovog ulja
2 srednje velika crvena luka, sitno nasjeckana
1 režanj češnjaka, protisnut
3 pileća bijela mesa (polovice), narezana na kockice
300 g ječma
250 ml bijelog vina
400 g miješanih gljiva
1 žlica timijana
1 L pilećeg temeljca
3 žlice naribanog parmezana
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje i na njemu popržite prvo luk, te pred kraj dodajte češnjak te kratko popržite. Dodajte i piletinu i pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte ječam te kuhajte oko minutu pa ulijte vino i miješajte dok vino ne ispari barem većim dijelom. Dodajte gljive i timijan te ulijte tri četvrtine temeljca. Kuhajte 40 minuta na laganoj vatri povremeno miješajući te dodajući temeljca i vode ako je jelo pregusto. Na kraju dodajte soli i papra po želji te umiješajte parmezan i odmah poslužite.
Ukusna juhica od povrća i ječma
Foto: watchwhatueat.com
Sastojci:
3/4 šalice ječma
1 stabljika celera, nasjeckana
1 crveni luk, nasjeckan
2 srednje mrkve, nasjeckane
1 režanj češnjaka, protisnut
3 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 šalice vode
pola žličice veoma sitno nasjeckanog đumbira
1 mladi luk, sitno nasjeckan
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica sušenog timijana
sol i papar
Priprema:
U posudi zagrijte ulje i popržite luk. Kada porumeni dodajte mu đumbir i češnjak i kratko pirjajte. Dodajte sve ostalo povrće, ječam, temeljac, vodu i timijan (sve sastojke osim mladog luka) i kuhajte oko 30 minuta dok ječam ne omekša. Poslužite toplo posipano s mladim lukom.