Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: ukusni recepti s ječmom koje morate isprobati!

Namirnica u fokusu: ukusni recepti s ječmom koje morate isprobati!
Donosimo vam 5 ukusnih recepata s ječmom kojima nećete moći odoljeti

Ječam je jedna od mojih omiljenih namirnica i smatram da mnogo ljudi nedovoljno pažnje posvećuje ovim ukusnim malenim bijelim lopticama koje se mogu pripremati na zaista raznovrsne načine. Ova, jedna od najstarijih žitarica u Europi, osim što je ukusna, i veoma je zdrava. Ječam je odličan izvor vlakana, lako je probavljiv, a obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži i dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, te od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ovog puta donosimo vam 5 isprobanih veoma ukusnih jela s ječmom...  

Juneći gulaš s ječmom

Foto: jocooks.com Sastojci za 4 osobe: 600 g junetine 2+1 žlice maslinovog ulja 1 velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana 1 veća mrkva, oguljena i nasjeckana 1 veći režanj češnjaka, protisnut 2 dcl pasirane rajčice (ili 3 žlice koncentrata rajčice iz tube) 1 dcl crnog vina 1 l goveđeg temeljca 600 ml vode (po potrebi još) 3/4 šalice (od 250 ml) ječma 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina sol i papar brašno po potrebi Priprema: Meso nasjeckajte na kockice, posolite i popaprite i uvaljajte u brašno. U tavi na maslinovom ulju popržite kratko meso (tek toliko da dobije boju), pa izvadite meso dodajte još žlicu maslinovog ulja i na tome popržite luk. Dodajte i mrkvu i pirjajte još 5 minuta. Vratite meso u posudu te zalijte vinom i dinstajte sve dok vino ne ispari, zatim dodajte rajčicu, temeljac i vodu te po želji još soli. Kada gulaš zakuha smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući. Tada dodajte oprani ječam i kuhajte još oko 25 minuta (ili koliko je potrebno ječmu da se skuha). Povremeno promiješajte i dodajte vode ako vam se gulaš čini pregust. Prije posluživanja dodajte češnjak i peršin.

Grčka salata s ječmom

Foto: crunchycreamysweet.com Sastojci: 1 krastavac srednje veličine, nasjeckan na kockice pola šalice nasjeckanog crvenog luka 10-12 maslina, krupnih ili nasjeckanih 2 rajčice, nasjeckane na kockice 1 paprika babura, nasjeckana na kockice šalica i pol skuhanog ječma, ohlađenog 3/4 šalice mrvljenog feta sira malo soli maslinovo ulje i jabučni ocat - po želji Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu i po želji začinite s malo soli te maslinovim uljem i octom.

Tavica s ječmom i kobasicama

Foto: myrecipes.com Sastojci: 400 ml kokošjeg temeljca 1 šalica ječma ulje 250 g pikantih kobasica-pečenica 1 luk, sitno nasjeckan 1 manja crvena paprika, sitno narezana 250 g šampinjona, narezanih na ploške češnjak u prahu 2 žlice slatkog bijelog vina bosiljak papar Priprema: U zdjelici za umak zavrijte temeljac. Dodajte ječam, prekrijte, smanjite vatru i pirjajte 10 minuta ili dok se tekućina ne upije. U tavi zagrijte malo ulja. Skinite omot s kobasica te ih smrvite i stavite u tavu. Pržite 3 minute te prebacite u drugu posudu. U tavi zagrijte još malo ulja te 4-5 minuta pržite luk, papriku i šampinjone. U tavu vratite kobasice, posipajte češnjakom te zalijte s malo vina. Držite na vatri 2-3 minute. U tavu dodajte ječam te ga zagrijte. Maknite s vatre te posipajte s bosiljkom i paprom.

Rižoto od ječma, piletine i gljiva

Foto: bbcgoodfood.com Sastojci: 1 žlica maslaca 2 žlica maslinovog ulja 2 srednje velika crvena luka, sitno nasjeckana 1 režanj češnjaka, protisnut 3 pileća bijela mesa (polovice), narezana na kockice 300 g ječma 250 ml bijelog vina 400 g miješanih gljiva 1 žlica timijana 1 L pilećeg temeljca 3 žlice naribanog parmezana sol i papar po ukusu Priprema: U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje i na njemu popržite prvo luk, te pred kraj dodajte češnjak te kratko popržite. Dodajte i piletinu i pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte ječam te kuhajte oko minutu pa ulijte vino i miješajte dok vino ne ispari barem većim dijelom. Dodajte gljive i timijan te ulijte tri četvrtine temeljca. Kuhajte 40 minuta na laganoj vatri povremeno miješajući te dodajući temeljca i vode ako je jelo pregusto. Na kraju dodajte soli i papra po želji te umiješajte parmezan i odmah poslužite.

Ukusna juhica od povrća i ječma

Foto: watchwhatueat.com Sastojci: 3/4 šalice ječma 1 stabljika celera, nasjeckana 1 crveni luk, nasjeckan 2 srednje mrkve, nasjeckane 1 režanj češnjaka, protisnut 3 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca 2 šalice vode pola žličice veoma sitno nasjeckanog đumbira 1 mladi luk, sitno nasjeckan 1 žlica maslinovog ulja 1 žličica sušenog timijana sol i papar Priprema: U posudi zagrijte ulje i popržite luk. Kada porumeni dodajte mu đumbir i češnjak i kratko pirjajte. Dodajte sve ostalo povrće, ječam, temeljac, vodu i timijan (sve sastojke osim mladog luka) i kuhajte oko 30 minuta dok ječam ne omekša. Poslužite toplo posipano s mladim lukom.