Valjušci od gljiva s krem špinatom
Sastojci:
30 ml (2 jušne žlice) maslaca
2 luka, narezana na tanke ploške
225 g gljiva iz limenke
15 ml (1 jušna žlica) konjaka
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
90 ml (6 jušnih žlica)
nasjeckanog svježeg peršina
175 g glatkog brašna
Oko 250 ml mlijeka
125 ml vrhnja
30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike
15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra
300 g listova svježeg špinata
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
250 g nemasnog svježeg sira
150 g creme fraiche
Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje
Način rada:
1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške.
7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche.
11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.
Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/