Složenac od poriluka i krumpira
Sastojci
1 poriluk
5 velikih krumpira
125 ml bijeloga vina
pola paketa veganskoga lisnatog tijesta
1/2 sojinoga, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje
sol, papar
ulje za prženje
Priprema
Krumpir oguliti i naribati. Iscijediti kroz kuhinjsku krpu ili gazu. U tavi obilno ugrijati ulje i pržiti krumpir da ostane čvrst. Pritom masu ne miješati ali okretati više puta. Treba nastati okrugla ploha krumpira koja će služiti kao dno kolača. U međuvremenu narezati poriluk i zapržiti na ulju. Zaliti bijelim vinom i kratko kuhati. Začiniti vrhnjem za kuhanje, solju i paprom; ako ima previše tekućine, još jednom zakuhati. Podlogu od krumpira smjestiti u posudu za pečenje, na to rasporediti poriluk i pokriti lisnatim tijestom. Rubove lisnatog tijesta dobro pritisnuti na podlogu od krumpira. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
Izvor: Mljac
Nakladnik: Dvostruka duga, Čakovec