Namirnica u fokusu: Recepti s porilukom koje moraš probati

Fina jela za prste polizati!

Namirnica u fokusu: Recepti s porilukom koje moraš probati

Jedna od namirnica koja je izuzetno popularna u ovo zimsko vrijeme je svakako poriluk od kojeg se mogu spraviti mnoga ukusna jela.

Poriluk je u Europi poznat već tisućljećima, a obiluje mnogobrojnim hranjivim sastojcima te vitaminima i mineralima. Dobar je izvor mangana, vitamina C i B6, željeza, magnezija i kalcija.

Potiče čišćenje crijeva i pomaže u radu mnogobrojnih organa te uravnotežuje razinu šećera u krvi. Najbolje je kupovati svjež i organski uzgojen poriluk, a prilikom kupnje valja obratiti pažnju na boju listova koji bi trebali biti zdrave tamnozelene boje. Nakon kupnje, u hladnjaku se može čuvati i do tjedan dana.


Image


Vrlo je jednostavan za pripremu, a preporuča se da što kraće kuhanje kako bi zadržao svoje hranjive tvari. S porilukom postoje uistinu mnoga fina jela, a najbolje se slaže s juhama, varivima, složencima, itd.

Pronašli smo nekoliko jako finih recepata koje vrijedi isprobati, a donosimo ti ih u nastavku.

Fina juha od poriluka

Sastojci:

1 cijela glavica češnjaka
ulje
3 poriluka, narezana na manje komadiće
1 manja puter tikva, oguljena i narezana na manje kockice
500 ml vode
500 ml kokošjeg temeljca
sol
papar
1 kiselo vrhnje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Očistite glavicu češnjaka, ali nemojte razdvajati režnjeve. Zamotajte je u alu-foliju te pecite u pećnici sat vremena. Nakon što se glavica malo ohladi, razdvojite režnjeve te iscijedite jezgre, a kože bacite.
3. U loncu za juhu zagrijte ulje. Dodajte poriluk te pržite 5 minuta.
4. Dodajte preostale sastojke te pričekajte da sve zavrijte. Nakon toga malo smanjite vatru i kuhajte 10 minuta ili dok tikva ne omekša.
5. Usitnite juhu u blenderu i poslužite uz žlicu kiselog vrhnja.

Pogača s porilukom

Sastojci:

2-3 poriluka
1 paket smrznutog lisnatog tijesta
sol i papar
200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Operite bijele dijelove poriluka pa ih narežite na kolutiće i začinite solju i paprom. Kratko prodinstajte poriluk na maslacu. Odmrznite gotovo lisnato tijesto i pola stavite u posudu za pečenje koje ste prethodno premazali maslacem. Na to stavite poriluk pa prekrijte ostatkom tijesta. Prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.

Omlet od poriluka i feta sira

Sastojci:

150 ml vode
50 g riže
ulje
3 poriluka, sitno narezana
2 tikvice, sitno narezane
metvica
kopar
sol i papar
5 jaja, malo zamućenih
50 g mrvljene fete

Priprema:

1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju te je prebacite u veću posudu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U tavi zagrijte ulje te pržite poriluk dok ne omekša. Izvadite ga iz tave te prebacite u posudu sa rižom. U tavu dodajte tikvice te ih pržite dok ne omekšaju. Također prebacite u posudu sa rižom.
3. U posudu sa rižom dodajte jaja, metvicu, kopar te sol i papar. Sve dobro promiješajte i prebacite u vatrostalnu posudu za pećnicu.
4. Posipajte sve sa fetom i pecite 25-30 minuta.

Složenac od poriluka i krumpira

Sastojci

1 poriluk
5 velikih krumpira
125 ml bijeloga vina
pola paketa veganskoga lisnatog tijesta
1/2 sojinoga, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje
sol, papar
ulje za prženje

Priprema

Krumpir oguliti i naribati. Iscijediti kroz kuhinjsku krpu ili gazu. U tavi obilno ugrijati ulje i pržiti krumpir da ostane čvrst. Pritom masu ne miješati ali okretati više puta. Treba nastati okrugla ploha krumpira koja će služiti kao dno kolača. U međuvremenu narezati poriluk i zapržiti na ulju. Zaliti bijelim vinom i kratko kuhati. Začiniti vrhnjem za kuhanje, solju i paprom; ako ima previše tekućine, još jednom zakuhati. Podlogu od krumpira smjestiti u posudu za pečenje, na to rasporediti poriluk i pokriti lisnatim tijestom. Rubove lisnatog tijesta dobro pritisnuti na podlogu od krumpira. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnožutu boju.


Izvor: Mljac
Nakladnik: Dvostruka duga, Čakovec

Zapečeni poriluk

Sastojci: 

2-3 poriluka
3 jaja
2 rajčice
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
malo sjeckanog peršina
sol i začini po želji

Priprema:

Očistite poriluk i narežite na kolutiće. Kratko ga prokuhajte i ocijedite. Na ulju ili maslacu kratko dinstajte češnjak pa dodajte poriluk, začine i peršin. Sve prebacite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili. Preko toga stavite rajčicu narezanu na ploške pa pospijte krušnim mrvicama i prekrijte ostakom poriluka. U posebnoj posudi izmiješajte jaja, vrhnje, sol i začine po želji i time prelijte poriluk. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Poriluk s tunom

Sastojci :

50 ml bijelog vina
50 g maslaca
ružmarin
sol
papar

ulje
350 g fileta tune
1 poriluk
nekoliko listova salate
1,5 šalica instant riže
375 ml vode

Priprema:

1. Pomiješajte prvih 5 sastojaka u manjoj zdjelici i stavite na stranu.
2. Zagrijte ulje u tavi te 2-3 minute pržite tunu i poriluk.
3. Dodajte salatu, rižu i kipuću vodu. Prekrijte i pirjajte dok vodi ne ishlapi.
4. Dodajte sastojke iz manje zdjelice te držite još krako na vatri uz miješanje dok se sve ne zagrije.

Krem juha od poriluka

Sastojci (4 obroka)

50 g maslaca
450 g poriluka, očišćenoga i tanko narezanog
700 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
900 ml povrtne juhe
4 grančice svježeg ružmarina
450 ml neobranog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni crni papar

Za posluživanje
pecivo od cjelovitog zrnja

Priprema
1. Rastopite maslac u većoj tavi, dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta, stalno miješajući. Žlicom izvadite malo poriluka za ukrašavanje.
2. Dodajte krumpir, povrtnu juhu, ružmarin i mlijeko. Uzavrijte, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno 20-25 minuta,  dok povrće ne omekša.
3. Ohladite 10 minuta. Izvadite grančice ružmarina, juhu ulijte u mikser i miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu juhe.
4. Ulijte juhu u čisti lonac i umiješajte češnjak i 2 žlice kiselog vrhnja. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo mlijeka ili vode. Lagano zagrijte i poslužite u toplim tanjurima. Ukrasite preostalim porilukom i poslužite s pecivom.

Izvor: Juhe
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Tjestenina s porilukom i šampinjonima

Sastojci:

45 g maslaca 
250 g šapinjona narezanih na kriške
2 poriluka, oprana i narezana na kriške deblijne 0,5 cm
2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
250 g mascarponea
3 žlice nasjeckanoga svježeg vlasca
4 prstohvata kajenske paprike
500 g fusilla
60 g naribanoga parmezana
sol po želji

Priprema:

1. Rastopite maslac u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodajte gljive, poriluk i češnjak pa pržite 5 minuta. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom.
2. Dodajte mascarpone i kuhajte još 1 minutu, uz stalno miješanje. Umiješajte vlasac i kajensku papriku, posolite i maknite s vatre.
3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. 
4. Prelijte umakom od gljiva i miješajte pola minute kako bi se okusi proželi.
5. Razdijelite tjesteninu na četiri tanjura, pospite parmezanom i odmah poslužite. 

Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb