Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Ne debljaju, a u sebi sadrže bogatstvo vitamina i minerala – iskoristite sezonu mahuna!

Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Zapečena tjestenina s mahunama

Image


(za 4 osobe)

Sastojci:
2 žlice maslinovog (ii suncokretovog) ulja
3 žlice brašna
500 ml mlijeka
pola žličice muškatnog oraščića u prahu
400 g tjestenine (pužići, penne...)
400 g zelenih mahuna (mogu biti tanke ili plosnate, ili mješavina jednih i drugih)
140 g punomasnog sira, topivog (dobra opcija je cheddar)
25 g bučinih sjemenki
2 manja suha lovorova lista

Priprema:
Stavite ulje u posudu, na srednju toplinu, dodajte brašno i dobro promiješajte te popržite kratko brašno. Stalno miješajući, lagano ulijevajte mlijeka pomalo – sve dok ne dobijete glatki brzinski Béchamel umak. Umiješajte muškatni oraščić i stavite lovorove listiće unutra. Maknite s vatre i ostavite dok pripremite ostalo za recept.

Zagrijte pećnicu na 220°C. U velikoj posudi zagrijte vodu i skuhajte mahune i tjesteninu al dente (može i ostati još sirovija jer će se još peći). Možete kuhati i u istoj vodi, samo nemojte povrće i tjesteninu prekuhati.

Ocijedite tjesteninu i mahune i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu. Preko tjestenine prelijte Béchamel umak (maknite lovorov list) i posipajte naribanim sirom i bučinim sjemenkama. Pecite 10-15 minuta ili dok sir na vrhu ne porumeni. Poslužite da zelenom salatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/7