Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Ne debljaju, a u sebi sadrže bogatstvo vitamina i minerala – iskoristite sezonu mahuna!

Namirnica u fokusu: Recepti s mahunama za prste polizati

Ljeto nam donosi pravo bogatstvo okusa, jer sada je sve prepuno ukusnog povrća i voća. Među meni omiljeno povrće spadaju i mahune – i to svih vrsta, žute, zelene, žućkasto-zelene, s ružičastim pjegicama, okrugle i plosnate, široke i uske, duže i kraće.

Mahune sadrže proteine i ugljikohidrate, imaju nešto malo masti, a čak 90 posto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu kalorijsku vrijednost. Bogate su vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom…

Kod kupovine svježe mahune, bez obzira na vrstu, obratite pozornost više stvari:

  • izvana moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu prepoznatljivu boju
  • moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati dojam mlohavosti i žilavosti
  • pripazite da nemaju „žicu“ ("konac"), odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njezinoj dužini nema žilavu sponu koju je gotovo nemoguće skuhati, a te zbog toga umanjuje njihovu gastronomsku vrijednost.

Sada je vrijeme i da skuhate ukusno jelo od mahuna i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti.

Kremasta juha od žutih mahuna i krumpira



Sastojci
2 žlice maslaca
1 veliki sitno nasjeckani crveni luk
4 šalice žutih mahuna – tankih ili plosnatih (očišćene i natrgane na manje komadiće)
4 šalice krumpira, oguljenih i nasjeckanih na kockice
6 šalica pileće juhe
1 i pol šalica mlijeka
3 žlice brašna
2-3 žlice sjeckanog mladog luka za posluživanje
2-3 žlice sjeckanog poprženog špeka za posluživanje
Soli i papra po ukusu
Opcionalni dodaci: nasjeckani vlasac ili kopar, malo dimljene crvene paprike

Priprema:
Popržite luk na maslacu dok ne porumeni. Zatim dodajte mahune, krumpir i pileću juhu. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša nekih 20 minuta. Pomiješajte brašno i mlijeko, pa postepeno dodajte u juhu (kako se ne bi previše zgusnula) – zgusnite je po želji. Kuhajte još 5 minuta i po potrebi dodajte soli i papra. Poslužujte posipano mladim lukom i prženim špekom, te po želji vlascem ili koprom. Kod kuhanja u juhu, po želji, možete dodati malo crvene paprike.

Zapečena tjestenina s mahunama

Image


(za 4 osobe)

Sastojci:
2 žlice maslinovog (ii suncokretovog) ulja
3 žlice brašna
500 ml mlijeka
pola žličice muškatnog oraščića u prahu
400 g tjestenine (pužići, penne...)
400 g zelenih mahuna (mogu biti tanke ili plosnate, ili mješavina jednih i drugih)
140 g punomasnog sira, topivog (dobra opcija je cheddar)
25 g bučinih sjemenki
2 manja suha lovorova lista

Priprema:
Stavite ulje u posudu, na srednju toplinu, dodajte brašno i dobro promiješajte te popržite kratko brašno. Stalno miješajući, lagano ulijevajte mlijeka pomalo – sve dok ne dobijete glatki brzinski Béchamel umak. Umiješajte muškatni oraščić i stavite lovorove listiće unutra. Maknite s vatre i ostavite dok pripremite ostalo za recept.

Zagrijte pećnicu na 220°C. U velikoj posudi zagrijte vodu i skuhajte mahune i tjesteninu al dente (može i ostati još sirovija jer će se još peći). Možete kuhati i u istoj vodi, samo nemojte povrće i tjesteninu prekuhati.

Ocijedite tjesteninu i mahune i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu. Preko tjestenine prelijte Béchamel umak (maknite lovorov list) i posipajte naribanim sirom i bučinim sjemenkama. Pecite 10-15 minuta ili dok sir na vrhu ne porumeni. Poslužite da zelenom salatom.

Salata od mladog krumpira i mahuna

Image



Sastojci:
350 g mladih zelenih mahuna, očišćenih
450 g mladih crvenih krumpira, dobro opranih (ostavite koru)
1 velika žuta paprika, narezana na trakice
1/3 šalice sitno nasjeckanog crvenog ili ljubičastog luka
3 žlice nasjeckane svježe mente (opcionalno)
2 žlice tostiranih listića badema
1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki
za začinjavanje: maslinovo ulje i po želji ocat ili limunov sok
sol

Priprema:
Krumpire ili ostavite cijele ili prepolovite ako su preveliki, pa ih skuhajte u slanoj vodi (dvadesetak minuta). I mahune kratko prokuhajte u vrelu posoljenu vodu – dovoljno će biti 8-10 minuta jer želite da omekšaju, ali su još pomalo hrskave. Ocijedite krumpir i mahune i ostavite da se ohlade.
Pomiješajte salatu. Krumpir, mahune, papriku i luk. Začinite uljem i limunovim sokom, te po potrebi još posolite malo. Na kraju dodajte popržene listiće badema i sezamove sjemenke te mentu.

"Nudlice" s puretinom i zelenim mahunama

Image


(2 porcije)

Sastojci:
100 g ramen rezanaca (idealno bi bilo imati prave ramen rezance, no poslužit će i obični deblji rezanci ili špagete)
100 g zelenih mahuna, prepolovljenih
3 žlice hoisin umaka
sok 1 limete
malo chili papričice
1 žlica suncokretovog ulja
250 g mljevene puretine
2 češnjaka, sitno nasjeckani
3 mlada luka, krupno nasjeckana

Priprema:
U maloj posudi pomiješajte hoisin, sok limete i čili. Na ulju popržite mljeveno meso dok ne potamni. Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu. Umiješajte i hoisin mješavinu i kuhajte još nekoliko minuta. Za to vrijeme skuhajte rezance prema uputama, skuhajte i mahune (moraju ostati al dente). Skuhane rezance umiješajte u meso i dodajte mladi luk, pa promiješajte.

Azijska juha s piletinom, đumbirom i mahunama

Image


(za 2 osobe)

Sastojci:
½ žlice suncokretovog ulja
đumbir veličine 2 cm, oguljen i nasjeckan na sitne prutiće
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
pola crvenog luka, sitno nasjeckan na "polumjesece"
pola žlice smeđeg šećera
250 g pilećeg filea, nasjeckan na trakice
125 ml pileće juhe/temeljca
100 g zelenih mahuna, očišćene i natrgane na duljinu od oko 2.5 cm.
1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera
opcionalno – 1 žlica ribljeg umaka
kuhana riža za posluživanje

Priprema:
Na zagrijanom ulju popržite đumbir, češnjak i luk, oko 5 minuta. Dodajte piletinu i kratko popržite, pa na to šećer i temeljac (te po želji riblji umak). Pokrijte i kuhajte na srednjoj toplini 15 minuta. Posljednjih 7-8 minuta kuhanja, dodajte zelene mahune. Maknite s topline i umiješajte polovicu korijandera. Poslužite s kuhanom rižom i posipajte preostalim korijanderom.

Brzinske mahune s medom

Image


(prilog za 4 osoba)

Sastojci:
500 g žutih ili zelenih mahuna, očišćenih i prepolovljenih
1 žlica meda
3/4 žličice sitno naribane limunove korice

Priprema:
Skuhajte mahune u slanoj vodi (nemojte ih prekuhati). Ocijedite i odmah u vruće dodajte med i limunovu koricu. Dobro promiješajte.