Svinjsko pečenje s jabukama
Sastojci:
Za punjenje s jabukama:
1/2 šalice stabljiki celera (nasjeckanog na sitne kockice)
1/2 šalice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
2 žlice maslaca
1 velika jabuka (Granny Smith, izrezana na male kockice)
1 režanj češnjaka, protisnut
1 šalica pilećeg temeljca
4 šalice tostiranog kruha narezanog na sitne kockice (ili 4 šalice krušnih mrvica)
1/4 šalice soka od jabuke
2 žličice svježe kadulje (mljevene, odnosno veoma sitno usitnjene)
2 žličice listića svježeg timijana
Za svinjetinu:
1 veliki režanj češnjaka (narezan na štapiće)
2.5 do 3 kg vratina u komadu, otkoštena i razrezana za punjenje
soli
crni papar
1 i 3/4 šalice pilećeg temeljca
1/2 šalice soka od jabuke
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje.
U velikoj tavi na maslacu popržite luk, pa mu dodajte celer i jabuke te pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak, pirjate još minutu pa dodajte pileći temeljac i sok od jabuke. Zakuhajte, pa maknite s vatre, umiješajte kadulju i timijan i na kraju umiješajte i kockice kruha – lagano ih miješajući kako bi upile svu tekućinu. Ako vam se čini presuho dodajte još temeljca ili još kruha/krušnih mrvica ako se čini premokro – mora biti sočno, ali ne i pretekuće. Ostavite da se ohladi.
Posolite i popaprite meso a svih strana. Ravnomjerno po mesu izbušite male rupice i u njih stavite "štapiće" češnjaka. Na meso ravnomjerno nanesite punjenje i zarolajte meso te ga svežite tanjim konopcem ili debljim koncem. Stavite na masni papir u lim ulijte u njega oko mesa temeljac i sok od jabuke. Sve prekrijte čvrsto alu folijom (ili pecite u posudi s poklopcem) i stavite peći na 2 sata. Nakon toga maknite foliju ili poklopac i stavite peći još 30-ak minuta – da se zapeče korica. Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja. .