Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Ako vam je dosta klasičnih već dobro poznatih štrudla i pita od jabuka, evo nečeg novog i drugačijeg…

Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Desert od jabuka

Image



Sastojci:
80 g maslaca i još malo za tepsiju
1 kruh baguette, nasjeckan na kockice (oko 7 šalica)
150 g šećera
3 žlice soka od jabuka
Prstohvat soli
1,1 kg jabuka u cijelosti, oguljenih, otkoštenih i narezanih na male komadiće
3 žlice domaćeg ruma
1 žlica svježeg soka od limuna
2 žličice oštrog brašna
250 ml slatkog vrhnja (po želji)
Po želji možete dodatii grožđice natopljene u rum

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190ºC, te pravokutnu tepsiju dobro premažite maslacem. Posložite sitno nasjeckani kruh i pecite ga tako dugo dok se ne osuši (oko 12 min). Polovicu kruha sameljite u mrvice.
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, 40 g šećera, sok od jabuke i sol. Kuhajte na srednje jakoj vatri tako dugo dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i unutra dodajte i drugu polovicu kruha i mrvice. Ostavite da sve odstoji 10 minuta.
Za to vrijeme u posudi pomiješajte jabuke sa 110 g šećera, rumom, limunom i brašnom.
Nakon što je kruh odstajao 10-ak minuta sve dobro pomiješajte ga s mješavinom od jabuka te po želji dodajte i grožđice.
Sve prebacite u tepsiju koju ste ponovno premazali s maslacem. Smjesu rasporedite, poklopite ju s folijom i pecite oko 40 minuta, odnosno tako dugo dok jabuke ne omekšaju.
Nakon toga maknite foliju i sve pecite još 15-ak minuta dok smjesa ne postane zlatna.
Ostavite 10-ak minuta da se ohladi prije serviranja s tučenim slatkim vrhnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/6