Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Ako vam je dosta klasičnih već dobro poznatih štrudla i pita od jabuka, evo nečeg novog i drugačijeg…

Namirnica u fokusu: Recepti s jabukama kojima nećete moći odoljeti

Kada upitate nekoga da vam kaže neku vrstu voća, jabuke će definitivno biti negdje u samom vrhu.

Ovo ukusno slatko-kiselo voće, omiljeno mnogima, u sebi sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, svega jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U jabuci su u većim količinama zastupljeni šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

Jabuke se mogu pripremati na zaista mnogo načina, a mi smo danas za vas odabrali recepte koji su odmak od neke klasike koja uključuje pitu ili štrudlu od jabuka (iako su i one jako, jako ukusne)...

Mrvljivi muffini s jabukama

Image



Sastojci:
2 šalice višenamjenskog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ čajne žličice sode bikarbone
½ žličice soli
½ šalice maslaca
3/4 šalice bijelog šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica sitno nasjeckane ili naribane oguljene jabuke
½ šalice mljevenih oraha

Krema od sira:
200 g krem sira
1/3 šalice šećera
1 žumanjak jajeta
pola žličice ekstrakta vanilije

Mrvljivi "pokrov":
? šalice smeđeg šećera
1 čajna žličica cimeta
¼ šalice maslaca, rastopljenog
? šalica svenamjenskog brašna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite kalup za 12 muffina s papirnatim čašicama.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
U drugoj posudi umutite maslac, šećer i 2 jaja, dodajte vaniliju, jabuke i orahe. U mokru smjesu postepeno dodajte suhu i sve dobro izmiješajte. Po jednu vrhom punu žlicu smjese za muffine stavite u svaki kalup.
Pripremite kremu od sira: zajedno umutite krem sir, šećer, žumanjak i vaniliju.  Po jednu žlicu kreme od sira stavite u svaki kalup. A nakon toga kalupe napunite ravnomjerno ostatkom smjese za muffine.  
Za hrskavi pokrivač: pomiješajte smeđi šećer, cimet i maslac. Dodajte brašno i dobro miješajte – čak i rukama da dobijete krupnije mrvice. Time na kraju posipajte muffine i lagano ih "utisnite" u tijesto.
Muffine pecite 20 minuta (provjerite čačkalicom je li gotovo) dok se korica lijepo ne zapeče. Ostavite ih 5 minuta u ugasnutoj pećnici, pa izvadite na hlađenje.

Juha od tikve i jabuka

Image



Sastojci:
1 žlica maslaca
1 luk srednje veličine, nasjeckani
1 muškatna tikva (butternut tikva), težine oko 1 kg, oguljena i nasjeckana
4 jabuke (crvene ili zlatne), oguljene, otkoštene, narezane na četvrtine
2 žličice soli
1 ½ žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandera
½ žličice mljevenog đumbira
¼ žličice mljevenog crnog papra
¼ žličice svježih ili sušenih nasjeckanih ljutih crvenih papričica
2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 ½ šalica vode
Kiselo vrhnje ili mileram – po izboru
1 jabuka, oguljena i otkoštena i nasjeckana na sitne kockice koje ste pomiješali sa sokom od svježe iscijeđenog limuna

Priprema:
Otopite maslac u većoj posudi za kuhanje, dodajte nasjeckani luk, te ga pirjajte dok ne omekša i dobije blagu zlatnu boju. Nakon toga dodajte tikvu, te sve pirjajte sljedećih 10 minuta.
Dodajte jabuke, sol, kumin, korijander, đumbir, papar, ljute papričice, temeljac i vodu. Pokrijte dok sve ne zavrije. Kuhajte juhu 30-ak minuta na laganoj vatri.
Nakon toga sa štapnim mikserom sve izmiksajte, da dobijete gustu juhu. Ako je pregusta, slobodno dodate još malo vode.
Sve još dobro promiješajte, probajte je treba li još dodati začina.
Poslužite juhu s nasjeckanim jabukama s limunom i/ili kiselim vrhnjem koje svatko dodajte u juhu na tanjuru prema želji.

Desert od jabuka

Image



Sastojci:
80 g maslaca i još malo za tepsiju
1 kruh baguette, nasjeckan na kockice (oko 7 šalica)
150 g šećera
3 žlice soka od jabuka
Prstohvat soli
1,1 kg jabuka u cijelosti, oguljenih, otkoštenih i narezanih na male komadiće
3 žlice domaćeg ruma
1 žlica svježeg soka od limuna
2 žličice oštrog brašna
250 ml slatkog vrhnja (po želji)
Po želji možete dodatii grožđice natopljene u rum

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190ºC, te pravokutnu tepsiju dobro premažite maslacem. Posložite sitno nasjeckani kruh i pecite ga tako dugo dok se ne osuši (oko 12 min). Polovicu kruha sameljite u mrvice.
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, 40 g šećera, sok od jabuke i sol. Kuhajte na srednje jakoj vatri tako dugo dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i unutra dodajte i drugu polovicu kruha i mrvice. Ostavite da sve odstoji 10 minuta.
Za to vrijeme u posudi pomiješajte jabuke sa 110 g šećera, rumom, limunom i brašnom.
Nakon što je kruh odstajao 10-ak minuta sve dobro pomiješajte ga s mješavinom od jabuka te po želji dodajte i grožđice.
Sve prebacite u tepsiju koju ste ponovno premazali s maslacem. Smjesu rasporedite, poklopite ju s folijom i pecite oko 40 minuta, odnosno tako dugo dok jabuke ne omekšaju.
Nakon toga maknite foliju i sve pecite još 15-ak minuta dok smjesa ne postane zlatna.
Ostavite 10-ak minuta da se ohladi prije serviranja s tučenim slatkim vrhnjem.

Svinjsko pečenje s jabukama

Image



Sastojci:
Za punjenje s jabukama:
1/2 šalice stabljiki celera (nasjeckanog na sitne kockice)
1/2 šalice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
2 žlice maslaca
1 velika jabuka (Granny Smith, izrezana na male kockice)
1 režanj češnjaka, protisnut
1 šalica pilećeg temeljca
4 šalice tostiranog kruha narezanog na sitne kockice (ili 4 šalice krušnih mrvica)
1/4 šalice soka od jabuke
2 žličice svježe kadulje (mljevene, odnosno veoma sitno usitnjene)
 2 žličice listića svježeg timijana

 Za svinjetinu:
1 veliki režanj češnjaka (narezan na štapiće)
2.5 do 3 kg vratina u komadu, otkoštena i razrezana za punjenje
soli
crni papar
1 i 3/4 šalice pilećeg temeljca
1/2 šalice soka od jabuke


    Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje.
U velikoj tavi na maslacu popržite luk, pa mu dodajte celer i jabuke te pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak, pirjate još minutu pa dodajte pileći temeljac i sok od jabuke. Zakuhajte, pa maknite s vatre, umiješajte kadulju i timijan i na kraju umiješajte i kockice kruha – lagano ih miješajući kako bi upile svu tekućinu. Ako vam se čini presuho dodajte još temeljca ili još kruha/krušnih mrvica ako se čini premokro – mora biti sočno, ali ne i pretekuće. Ostavite da se ohladi.

Posolite i popaprite meso a svih strana. Ravnomjerno po mesu izbušite male rupice i u njih stavite "štapiće" češnjaka. Na meso ravnomjerno nanesite punjenje i zarolajte meso te ga svežite tanjim konopcem ili debljim koncem. Stavite na masni papir u lim ulijte u njega oko mesa temeljac i sok od jabuke. Sve prekrijte čvrsto alu folijom (ili pecite u posudi s poklopcem) i stavite peći na 2 sata. Nakon toga maknite foliju ili poklopac i stavite peći još 30-ak minuta – da se zapeče korica. Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja. .

Fritule od jabuka

Image



Sastojci:
Ulje po želji za prženje (suncokretovo, biljno, kokosovo...)
1 šalica svenamjenskog brašna, prosijana
¼ šalice šećera
1/2 žličice soli
1 i pol žličica praška za pecivo
1/3 šalice mlijeka
1 jaje
1 šalica jabuke – sitno nasjeckane ili naribane
1 žlica rakije ili ruma
šećer u prahu za posipavanje

Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaje i mlijeko, pa u sve umiješajte suhe sastojke. Umutite i dodajte rakiju ili rum te na kraju i jabuku.
U dubokom loncu ili fritezi dobro zagrijte ulje, pa ga stavite na srednju temperaturu. Dvjema žličicama oblikujte fritule i stavljajte peći u vruće ulje. Pecite 2-3 minute dok fritule ne dobiju zlaćanu boju. Izvadite na papirnati ubrus da se upije višak ulja. Pospite šećerom u prahu (ili šećerom pomiješanim s cimetom).