Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: otkrijte sve okuse slanutka kroz 5 fantastičnih recepata koje ćete jednostavno pripremiti

Namirnica u fokusu: otkrijte sve okuse slanutka kroz 5 fantastičnih recepata koje ćete jednostavno pripremiti
Slanutak nije samo ukusna nego i zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare

Ova veoma korisna namirnica ima brojna pozitivna svojstva:

bogat izvor nutrijenata

ima niski glikemični indeks

sadrži puno proteina

smanjuje kolesterol

pogodan za dijabetičare

sprečava bolesti srca

Isprobajte ukusne recepte sa slanutkom koje je zaista jednostavno pripremiti:

Chana Masala

Sastojci:  slanutka iz konzerve 3 crvena luka, narezana na četvrtine 3 režnja češnjaka 5 cm korijena đumbira, oguljenog 2-3 zelene čili papričice, nasjeckane 1 i pol žlice ghee-a (pročišćenog maslaca) ½ žličice korijandera ½ žličice mljevenog kima ½ žličice čilija u prahu 1 žličica kurkume 1 žličica Garam masale 3 rajčice srednje veličine (oko 300 g), krupno nasjeckane ili 400 g sjeckane rajčice iz limenke 1 limun, iscijeđen sol po želji 1 šaka korijandera, nasjeckanog - za posluživanje  Priprema: Ocijedite slanutak, i stavite u veliku posudu s 400 ml vode i začinite solju. Zakuhajte, zatim ugasite vatru i ostavite da se slanutak namače. U multipraktiku sameljite luk s češnjakom, đumbirom i zelenim čilijem. Rastopite ghee u velikoj tavi, zatim dodajte mješavinu luka s malo soli i pirjajte 8-10 minuta dok sve ne omekša. Umiješajte sve začine i kuhajte još 3 minute, dodajući malo vode od slanutka da se ne zalijepi za dno posude. Dodajte rajčice i još malo vode i kuhajte 5 minuta, gnječeći rajčice žličicom kako omekšavaju s kuhanjem. Ulijte i slanutak, zajedno s vodom u kojoj se nalazi. Kuhajte 10 minuta. Po želji još začinite, dodajte limunov sok i još malo vode ako volite rjeđi curry. Poslužite posipano korijanderom.

Salata od slanutka

Sastojci: 400 g slanutka iz konzerve, ocijeđen 1 šaka korijandera, grubo nasjeckanog 1 šaka peršina, grubo nasjeckanog 1 crveni luk, tanko narezan 2 velike rajčica, nasjeckane 2 žličice maslinovog ulja 2 žlice harisse 1 limun, ocijeđen Priprema: Pomiješajte sve sastojke zajedno, gnječeći malo slanutak - to će pomoći da bolje upije dressing. Salata se može pripremiti dan unaprijed i čuvati u hladnjaku.

Burgeri od slanutka i korijandera

 

Sastojci: 400 g slanutka iz konzerve, ocijeđen korica 1 limuna plus sok od polovice limuna 1 žličica mljevenog kima pola šake nasjeckanog korijandera 1 jaje 100 g krušnih mrvica 1 srednje veliki crveni luk, polovica nasjeckana na kockice, polovica nasjeckana na šnite 1 žlica maslinovog ulja 4 mala peciva za hamburger 1 velika rajčica, narezana ½ krastavca, narezanog chilli umak, za posluživanje sol i papar Priprema: U procesoru hrane sameljite zajedno slanutak, limunovu koricu i sok, kuminom, pola korijandera, jaje i malo soli i papra. Istresite u drugu zdjelu i pomiješajte s 80 g krušnih mrvica i lukom narezanim na kockice. Oblikujte 4 burgera, po potrebi uvaljajte u još krušnih mrvica i ostavite na hladnom barem 10 minuta. Dobro zagrijte ulje u tavi i pržite hamburgere 4 minute svaku stranu, na umjerenoj vatri kako ne bi izgorjeli. Za posluživanje, prerežite svako pecivo i redajte komadić rajčice, burger, nekoliko kriški crvenog luka, kriške krastavaca, sos od čilija i preostali korijander.

Marokanska juha od slanutke i rajčice

Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja 1 crveni luk, nasjeckan 2 stabljike celera, nasjeckane 2 žličice mljevenog kima 600 ml vrućeg povrtnog temeljca 400 g nasjeckane rajčice (može iz konzerve) 400 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog 100 g smrznutog boba sok i korica polovice limuna šaka korijandera ili peršina sol i papar Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi, na njemu lagano popržite luk i celer, 10-ak minuta dok ne omekšaju. Dodajte i kim i pržite još minutu. Pojačajte toplinu, zatim dodajte temeljac, rajčicu i slanutak, te po potrebi sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 8 minuta. Dodajte bob i sok od limuna, te kuhajte još 2 minute. Začinite po ukusu, i poslužite posipano limunovom koricom i sjeckanim biljem.

Začinjeni kuskus s povrćem

Sastojci: 100 g kuskus 1 žlica maslinovog ulja 2 mrkve, oguljene i nasjeckane 2 manji crveni luk, oguljen i narezan na četvrtine pola žličice cimeta pola žličice mljevenog kim 1 crvena paprika, narezana na kockice, 1 manja konzerva nasjeckane rajčice 1 manja konzerva slanutka, ocijeđenog pola šake nasjeckanog korijandera 1 čašica jogurta sol i papar harissa za posluživanje - po želji Priprema: Pripremite kuskus prema uputstvima. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi, dodajte mrkvu i luk i kratko pržite. Dodajte cimet, kim i paprike i pržite kratko. Dodajte rajčice, zakuhajte, pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta ili dok povrće ne omekša - dodajte malo vode ako izgleda previše suho. Dobro začinite solju i paprom. Umiješajte i slanutak, kuhajte nekoliko minuta, a zatim ugasite i umiješajte korijander. Poslužite preko kuskusa i poslužite s jogurtom i po želji harissom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx