Torta od breskvi i đumbira
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
malo brašna
Za nadjev:
6-8 breskvi
100 g šećera
3 žlice maslaca
3 komada nasjeckanog đumbira (iz sirupa)
1 žlica sirupa od đumbira
1 razmućeno jaje
vrhnje ili sladoled po želji
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Uronite breskve u vrelu vodu, ocijedite i odstranite kožicu. Prepolovite i maknite koštice. U tavu dodajte šećer te zagrijavajte dok se ne karamelizira. Čim šećer potamni, maknite s vatre i dodajte 2 žlice maslaca.
- Breskve poredajte na karamel tako da odrezana strana bude prema gore. Slažite ih što bliže jednu drugoj, a u prostor između bresaka dodajte komadiće đumbira. Po vrhu stavite ostatak maslaca te poškropite sirupom od đumbira.
- Vratite na vatru, a u međuvremenu si razvaljajte tijesto u obliku kruga malo većeg od tave u kojoj ste radili karamel. Tijesto prebacite preko breskvi i premažite razmućenim jajetom te pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva. Dok tijesto potamni, izvadite iz pećnice i pričekajte 5 minuta. Zatim preokrenite na tanjur za serviranje i poslužite uz gusto vrhnje ili sladoled od vanilije.