Ljeto nam donosi mnoge sočne plodove, a jedno od najpopularnijeg ljetnog voća definitivno su breskve.
Sočne, slatke i mirisne, rado su viđeni sastojak raznih slastica, kolača i smoothieja. Osim toga, mogu se iskoristiti i kod pripreme slanih jela, a odličan su dodatak raznim salatama.
Osim što su vrlo ukusne, breskve su odlične za zdravlje jer obiluju mnogim nutritivnim sastojcima. Bogate su raznim vitaminima, antioksidansima i flavonoidima. Od vitamina, u breskvama su najzastupljeniji A, C, E, K i B3 vitamini. Sadrži i minerale kao što su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.
Breskve imaju jako malo kalorija i nemaju masti pa u njima možete uživati bez imalo grižnje savjesti.
Želite li smršavjeti, onda biste u svoj jelovnik svakako trebali ubaciti breskve. Naime, jedna breskva sadrži samo 60 kalorija. Breskve su odličan međuobrok i zamjena za slatko. Sadrže i puno vlakana pa su dobre za probavu.
Prema nekim istraživanjima, breskve čuvaju zdravlje srca, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od raka i pomažu kod mršavljenja. S obzirom na to da se jedu s korom, najbolje je kupovati breskve lokalnih proizvođača i iz organskog uzgoja.
S obzirom na to da sada dolazi njihova sezona, u nastavku pogledajte nekoliko odličnih i vrlo ukusnih recepata sa sočnim breskvama...
Foto: Unsplash
Smoothie od breskve
Sastojci:
1 čaša grčkog jogurta
1 banana
2 šalice kriška breskve
pola šalice vode
1 žlica meda
4 svježe kriške breskve za ukras (po želji)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane ujednačena. Po želji ukrasite kriškama breskve i servirajte hladno.
Breskve u umaku od čokolade
Sastojci:
4 zrele breskve
125 ml vode
100 g šećera
1 vrećice pudinga od vanilije
50 g šećera
500 ml hladnog mlijeka
125 ml slatkog vrhnja
Umak od čokolade
100 g čokolade za kuhanje
125 ml slatkog vrhnja
nekoliko žlica vode
Priprema:
Breskve nakratko potopite u vrelu vodu, ohladite pod mlazom hladne vode i skinite kožicu. Potom ih prepolovite i izvadite koštice. Ubacite očišćene breske u zagrijanu vodu sa šećerom i ostavite kratko da se pirjaju te ohladite. Pripremite puding i sve dobro ohladite. Puding izlijte u staklene posudice i ukrasite kriškama pirjanih bresaka. Ukrasite čvrsto tučenim šlagom.
Za umak od čokolade rastopiti čokoladu u zagrijanom slatkom vrhnju, malo ohladiti i prelijati po pudingu.
Pita s breskvama
Sastojci:
300 g brašna
100 g šećera
prstohvat soli
1 žumanjak
200 g maslaca
Nadjev od bresaka:
5-6 komada oguljenih i narezanih bresaka
2 pudinga od vanilije
250 ml soka od bresaka ili vode
2 žlice šećera
Postupak pripreme
Napravite tijesto pa ostavite u hladnjaku na pola sata.
Breskve ogulite i narežite, a tekućinu pomiješajte s pudingom i šećerom.
Rastegnite tijesto na pek papiru i stavite u okrugli kalup. Tijesto ukrasite breskvama i prelijte razmućenim pudingom. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
Torta od breskvi i đumbira
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
malo brašna
Za nadjev:
6-8 breskvi
100 g šećera
3 žlice maslaca
3 komada nasjeckanog đumbira (iz sirupa)
1 žlica sirupa od đumbira
1 razmućeno jaje
vrhnje ili sladoled po želji
Priprema:
- Uronite breskve u vrelu vodu, ocijedite i odstranite kožicu. Prepolovite i maknite koštice. U tavu dodajte šećer te zagrijavajte dok se ne karamelizira. Čim šećer potamni, maknite s vatre i dodajte 2 žlice maslaca.
- Breskve poredajte na karamel tako da odrezana strana bude prema gore. Slažite ih što bliže jednu drugoj, a u prostor između bresaka dodajte komadiće đumbira. Po vrhu stavite ostatak maslaca te poškropite sirupom od đumbira.
- Vratite na vatru, a u međuvremenu si razvaljajte tijesto u obliku kruga malo većeg od tave u kojoj ste radili karamel. Tijesto prebacite preko breskvi i premažite razmućenim jajetom te pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva. Dok tijesto potamni, izvadite iz pećnice i pričekajte 5 minuta. Zatim preokrenite na tanjur za serviranje i poslužite uz gusto vrhnje ili sladoled od vanilije.
Pita s breskvama i zobenom kašom
Sastojci:
malo maslaca za namašćivanje
175 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 g omekšanog maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
4 breskve
Za posipanje:
125 g zobene kaše
50 g smeđeg šećera
50 g maslaca
Priprema:
1. Namastite kalup za pečenje (promjera 25 cm) i obložite dno papirom za pečenje.
2. U velikoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo te dodajte maslac, jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Dobro sve umutite da smjesa postane glatka.
3. Ulijte smjesu u kalup i poravnajte špatulom da površina bude ravna. Po vrhu posložite narezane breskve.
4. Za posip pomiješajte zobenu kašu, šećer i otopljeni maslac. Smjesa mora biti mrvičasta. Rasporedite je po breskvama.
5. Pecite na 189 stupnjeva oko sat vremena, odnosno dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nakon što je pečeno, ostavite u kalupu nekoliko minuta, a potom odvojite kalup i ostavite pitu da se ohladi.