Popečci od kukuruzne krupice, šunke i graška
Sastojci:
280 g bijelog krumpira (ako volite batat možete polovicu krumpira njime zamijeniti)
100 g graška, otopljenog
100 g šunke nasjeckane na kockice
80 g parmezana
korica polovice limuna
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan (ili 3 tanja mlada luka)
6 žlica palente ( ili 5 žlica kukuruznog brašna)
1 jaje, umućeno
malo soli i papra
ulje za prženje
za posluživanje kiselo vrhnje i rukola
Priprema:
Oguljene i narezane krumpire stavite kuhati u slanu vodu, 20-ak minuta (ili dok se ne skuhaju do kraja). Ocijedite i napravite pire (sačuvajte trunku vode da lakše napravite pire – ne previše da pire ne bude prerijedak, da se ne raspadaju popečci). Ostavite da se ohladi, a onda mu dodajte grašak, šunku, limunovu koricu, luk, 3 žlice palente, umućeno jaje i malo papra. Sve dobro promiješajte.
Od smjese oblikujte 6 popečaka / polpeta. Na tanjur sipajte ostatak palente i u to sa svih strana uvaljajte popečke (mogli bi biti dosta vlažni, a ovo će im pomoći da se ne raspadnu). Ostavite na hladnom barem 15 minuta.
Popečke pržite na ulju sa svake strane 3-4 minute. Poslužite ih s vrhnjem i salatom od rukole.