Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane. Ovisno o dijelu zemlje razlikuju se i nazivi: bota, polenta, prpa, pulenta, pura, žganci, kukuruzna krupica, jaglji...samo su neki od naziva. Poslužuje se na različite načine, gušća ili rjeđa, sa zeljem i suhim mesom, čvarcima, šalšom od rajčice, kao prilog brudetima, divljači i mesu u umaku ili naprosto s vrhnjem ili mlijekom. Ona se može se pripremiti i kao desert.
Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Otprilike jedno serviranje palente (60g) sadrži svega 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće, i 44 g ugljikohidrata. Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.
Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.
Palenta je zdrava i ukusna, a mi vam donosimo nekoliko ukusnih recepata s njom...
Kremasta palenta sa špinatom
Sastojci:
175 g palente
5 žlica mascarpone sira
100 g špinata (svježeg ili otopljenog u listićima)
malo soli
Priprema:
Skuhajte palentu prema uputstvima. Pred kraj kuhanja umiješajte mascarpone i oprane listiće špinata. Kuhajte još pola minute i jelo je gotovo! Posolite po želji.
Tart od palente, pečenica i brokule
Sastojci:
1 L povrtnog temeljca
200 g instant palente
50 g naribanog parmezana
150 g brokule, odvojena na manje komadiće
200 g naribane mozzarelle
100 g sušene rajčice (mogu biti u ulju), nasjeckane
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani
4 tanje ili 2 deblje pečenice (sirove), uklonjenog ovitka i natrgane na komadiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. U većoj posudi skuhajte palentu u temeljcu (prema uputstvima). Na kraju kuhanja umiješajte 1 žlicu parmezana. Rasporedite palentu na lim obložen papirom za pečenje. Palenta neka bude debela 2.5 - 3 cm.
U vreloj, slanoj vodi kuhajte brokulu 2 min, ocijedite, pa isperite pod hladnom vodom.
Po palenti posipajte mozzarellu i preostali parmezan, a zatim sjeckane rajčice, češnjak, brokulu i komadiće pečenice. Pecite 20-ak minuta dok se pečenice ne zapeku, a palenta postane hrskava sa strane.
Popečci od kukuruzne krupice, šunke i graška
Sastojci:
280 g bijelog krumpira (ako volite batat možete polovicu krumpira njime zamijeniti)
100 g graška, otopljenog
100 g šunke nasjeckane na kockice
80 g parmezana
korica polovice limuna
1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan (ili 3 tanja mlada luka)
6 žlica palente ( ili 5 žlica kukuruznog brašna)
1 jaje, umućeno
malo soli i papra
ulje za prženje
za posluživanje kiselo vrhnje i rukola
Priprema:
Oguljene i narezane krumpire stavite kuhati u slanu vodu, 20-ak minuta (ili dok se ne skuhaju do kraja). Ocijedite i napravite pire (sačuvajte trunku vode da lakše napravite pire – ne previše da pire ne bude prerijedak, da se ne raspadaju popečci). Ostavite da se ohladi, a onda mu dodajte grašak, šunku, limunovu koricu, luk, 3 žlice palente, umućeno jaje i malo papra. Sve dobro promiješajte.
Od smjese oblikujte 6 popečaka / polpeta. Na tanjur sipajte ostatak palente i u to sa svih strana uvaljajte popečke (mogli bi biti dosta vlažni, a ovo će im pomoći da se ne raspadnu). Ostavite na hladnom barem 15 minuta.
Popečke pržite na ulju sa svake strane 3-4 minute. Poslužite ih s vrhnjem i salatom od rukole.
Hrskavi štapići od palente i pršuta
Sastojci
250 g gotove palente
100 g pršuta
2-3 žlice maslinovog ulja
40 g parmezana
malo papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Prvo pripremite palentu (a to možete napraviti i večer ili dan ranije – skuhajte palentu (ne smije biti prerijetka) i izlijte ju u manji protvan i ostavite da se ohladi i stisne. "Blok" palente izrežite na 18 štapića, a pršut u 18 trakica. U veću posudu ulijte ulje i pomiješajte s paprom. U posudu stavite štapiće palente i pažljivo izmiješajte. Namastite svaki štapić pa svaki omotajte trakicom pršuta i stavite na lim za pečenje i sve ih posipajte parmezanom. Pecite 15 minuta pa ih preokrenite i pecite još 15 minuta. Po želji poslužite s kečapom ili sirom s vrhnjem.
Torta od kukuruzne krupice i naranče
Sastojci:
250 g maslaca
200 g šećera
4 velika jaja
40 g kukuruzne krupice
200 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
korica od 2 naranče
iscijeđeni sok 3 veće naranče (od toga odvojite 100 ml za glazuru)
Za glazuru:
100 ml soka od naranče (ono što ste odvojili)
100 g šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160°C. Papirom za pečenje obložite okrugli lim promjer od 23 cm. Mikserom dobro umutite zajedno maslac i šećer. Kada postanu kremasti, dodajte jaja jedno po jedno, stalno miješajući. Nakon što se mokri sastojci svi dobro prožmu, dodajte sve suhe sastojke (prije pomiješajte brašno, krupicu i prašak za pecivo), koricu i sok naranče (izuzmite onih 100 ml za glazuru).
Prebacite smjesu u lim za pečenje, ravnomjerno rasporedite, zatim pecite oko 45 - 55 minuta ili dok čačkalica zapiknuta u središte kolača ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i prevrnite na žičani stalak da se ohladi.
Za glazuru - u posudi zakuhajte 100 ml soka od naranče i šećer i ostavite da kuha 5 minuta. Maknite s ringa i pustite da se ohladi. Zatim prelijte glazuru preko ohlađenog kolača. Poslužite sa sladoledom od vanilije ili limuna.