Namirnica u fokusu: fini recepti s mladim grahom

Sezona je u punom jeku, pa nemojte propustiti isprobati neka jela s mladim grahom

Namirnica u fokusu: fini recepti s mladim grahom

Zapečeni grah sa špekom i krušnim mrvicama

Image



Sastojci:
800-900 g mladog graha
2 srednje velika crvena luka, jedan prerezan napola, drugi sitno nasjeckan
pola šalice naribanog parmezana
1 glavica češnjaka, prepolovljena plus još 3 režnja sitno nasjeckana, podijeljena
2 lovorova lista
2 žličice soli, plus još po ukusu
250 g pečenog špeka (hamburgera), nasjeckanog
4 grančice timijana
crni papar
1/4 šalice bijelog vina
1 žličica koncentrata rajčice
1 i pol šalica krušnih mrvica
2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Grah stavite kuhati zajedno s prepolovljenim lukom, prepolovljenom glavicom češnjaka (s korom), lovorov i 2 žličice soli. Kuhajte sat do sat i pol dok grah ne omekša.

Za to vrijeme popržite špek na tavi, nekih 8 do 10 minuta. Kad postane hrskav, dodajte luk. Popržite dok luk ne pozlatni, pa dodajte grančice timijana i nasjeckani češnjak i začinite solju i paprom. Dodajte vino i pustite da se kuha dok vino ne ispari. Umiješajte i koncentrat rajčice. Maknite s vatre i izvadite grančice timijana.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ocijedite grah, ostavite dio vode od kuhanja. Premjestite grah u veliku posudu i dodajte mu mješavinu špeka i luka i jednu i pol šalicu tekućine od kuhanja graha (trebalo bi biti poput variva). Sve dobro promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu.

Pomiješajte maslinovo ulje i krušne mrvice, te malo posolite i popaprite. Posipajte preko graha i pecite dok ne dobije zlaćanu boju, oko 45 do 55 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/6