Grah mi je jedna od omiljenih namirnica, i sigurna sam da mnogi dijele ti moje mišljenje. A kada govorimo o grahu osobito je fin kada je mladi pa mi je omiljeno ovo vrijeme godine kada su placevi prepuni domaćeg mladog graha.
Grah, osim što je dobar za zdravlje probavnog trakta, štiti od raka, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina. Namirnica je koja iznimno pozitivno djeluje na zdravlje zbog toga što u sebi sadrži vlakna, proteine i antioksidante. Bogat je i kalijem, željezom i vitaminom B. Osim zdravstvenih prednosti koje ima ova namirnica, grah se može kombinirati u prehrani na bezbroj načina. Neke od njih danas dijelimo s vama.
Sotirani grah s češnjakom, kaduljom i rajčicom
Sastojci:
450 g kuhanog mladog graha
1 mali crveni luk
¼ šalice maslinovog ulja
4 režnja češnjaka
4 listića kadulje
¼ šalice bijelog vina
1 velika rajčica, oguljena i nasjeckana
soli i papra po želji
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje i popržite nasjeckani crveni luk. Zati dodajte i kratko popržite češnjak i kadulju. Dodajte vino i kuhajte još oko tri minute dok vino ne ispari. Dodajte grah, rajčicu te posolite i popaprite. Kuhajte 15 minuta i dodajte vode, ako postane presuho.
Poslužite ili kao prilog mesu, ili pak uz taj grah poslužite pire krumpir za vegetarijansku varijantu.
Zapečeni grah sa špekom i krušnim mrvicama
Sastojci:
800-900 g mladog graha
2 srednje velika crvena luka, jedan prerezan napola, drugi sitno nasjeckan
pola šalice naribanog parmezana
1 glavica češnjaka, prepolovljena plus još 3 režnja sitno nasjeckana, podijeljena
2 lovorova lista
2 žličice soli, plus još po ukusu
250 g pečenog špeka (hamburgera), nasjeckanog
4 grančice timijana
crni papar
1/4 šalice bijelog vina
1 žličica koncentrata rajčice
1 i pol šalica krušnih mrvica
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Grah stavite kuhati zajedno s prepolovljenim lukom, prepolovljenom glavicom češnjaka (s korom), lovorov i 2 žličice soli. Kuhajte sat do sat i pol dok grah ne omekša.
Za to vrijeme popržite špek na tavi, nekih 8 do 10 minuta. Kad postane hrskav, dodajte luk. Popržite dok luk ne pozlatni, pa dodajte grančice timijana i nasjeckani češnjak i začinite solju i paprom. Dodajte vino i pustite da se kuha dok vino ne ispari. Umiješajte i koncentrat rajčice. Maknite s vatre i izvadite grančice timijana.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ocijedite grah, ostavite dio vode od kuhanja. Premjestite grah u veliku posudu i dodajte mu mješavinu špeka i luka i jednu i pol šalicu tekućine od kuhanja graha (trebalo bi biti poput variva). Sve dobro promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu.
Pomiješajte maslinovo ulje i krušne mrvice, te malo posolite i popaprite. Posipajte preko graha i pecite dok ne dobije zlaćanu boju, oko 45 do 55 minuta.
Čili od piletine i graha
Sastojci:
800 grama pilećeg bijelog mesa
1 i pol velikog crvenog luka, sitno nasjeckanog
1 mala ljuta papričica, bez koštica i sitno nasjeckana
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
125 g zelene paprike, nasjeckane
2 žličice mljevenog kumina
1 žličica mljevenog korijandera
3 žličice soli + još po ukusu
pola žličice mljevenog papra, po mogućnosti bijelog
6 šalica pilećeg temeljca
1 i pol šalica kukuruza
1,2 kg mladog graha
2 žlice maslinovog ulja
za posluživanje: kiselo vrhnje, peršin i kriške limete
Priprema:
U velikoj posudi popržite luk i zelenu papriku, dok se dobro ne zapeku, pa dodajte češnjak i kratko popržite. Na to dodajte krupno nasjeckanu piletinu i popržite je. Dodajte sve ostale sastojke osim onih za posluživanje i kuhajte sve, nakon što provrije, na laganoj vatri barem tri sata. Možete sve pripremiti u ekspres loncu pa se vrijeme kuhanja smanjuje upola. Poslužite s kiselim vrhnjem i svježe nasjeckanim peršinom te kriškom limete.
Salata od graha i tune
Sastojci:
1 veliki sjeckani crveni ili ljubičasti luk
korica i sok 1 limuna ili 2 limete
2 konzerve tune u maslinovom ulju
800-900 g kuhanog mladog graha
pola šalice sjeckanog peršina
malo Tabasco umaka
sol i papar
Priprema:
Ocijedite tunu i stavite je posudu, dodajte ohlađeni mladi grah i sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Dodajte soli i papra po ukusu.
Kremasta tjestenina s brokulom i umakom od graha
Sastojci:
2 i pol šalice školjkica tjestenine
1 žica maslinovog ulja
1 mali crveni luk nasjeckan
1 manja glavica brokule odvojena na cvjetiće
po želji, 1/4 šalice poprženih pinjola
2-3 žlice naribanog parmezana
Za umak
450 g kuhanog mladog graha, ocijeđenog
1/4 šalice biljnog ili pilećeg temeljca
3 žlice soka od limuna
2 žlice maslinovog ulja
1 režanj češnjaka, protisnut ili veoma sitno nasjeckan
pola žličice soli
papar po ukusu
po želji malo vrhnja za kuhanje
Priprema:
Pripremite umak tako da sve sastojke ubacite u multipraktik i izblendate. Ako je pregusto dodajte još temeljca ili malo vrhnja za kuhanje.
Skuhajte tjesteninu i brokulu. Za to vrijeme popržite luk na maslinovom ulju. Kada dobije zlaćanu boju umiješajte u umak od graha. Ocijedite tjesteninu i brokulu (ostavite malo vode od kuhanja), dodajte im umak od graha i parmezan, promiješajte te po potrebi dodajte i vode od kuhanja tjestenine. Popaprite dodatno po ukusu i servirajte s poprženim pinjolima.