Bogata antioksidansima, željezom i vitaminom C, cikla je savršena namirnica za jačanje imuniteta, što je trenutno od iznimne važnosti. Osim toga, svojom bojom dat će živost tanjuru i tvoje jelo učiniti uzbudljivim. Staviš li je u pećnicu s ostalim gomoljastim i korjenastim povrćem, pleh će se pretvoriti u svojevrsno slikarsko platno.
Cikla, ako je dobro skladištena može ostati svježa dva do tri tjedna. Čuvaj ju na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Ako ćeš koristiti lišće cikle u jelima, nemoj ga odamh prati, nego tek prije, no što ćeš ga pripremati. Tako ćeš izbjeći truljenje. Lišće može stajati tek dva do tri dana pa vodi računa o tome. Možeš ga iskoristiti u smoothiejima ili u salati. Obiluje nutrijentima.
Mladi plodovi cikle su slatkasti i najbolji su za konzumaciju sirovi i na salatu, dok su oni zreliji odlični za kuhanje ili pečenje u pećnici. Cikla je sama po sebi izuzetno ukusna pa kod nje vrijedi ona: manje je više. Ako ju stavljaš u pećnicu, nemoj je soliti. Kad ju budeš jela začinit ćeš je svježim sirom, balzamičnim octom ili finim maslinovim uljem. To je sasvim dovoljno.
Pečena cikla
Sastojci:
- cikla ( po osobi dvije do tri)
- maslinovo ulje
- timijan
- sol i papar
- po želji ostalo povrće (krumpir, mrkva, korijen celera, luk)
Kao što sam spomenula, cikla, osobito mlada, je slatkasta i ne trebaju joj začini. Dovoljno je nakapati je maslinovim uljem prije no, što je staviš u pleh i u pećnicu te eventualno posuti timijanom ili mediteranskom mješavinom začina.
Peci je na 200 Celzijevih stupnjeva do 45 minuta. Ako je veća nareži je na polovine ili četvrtine, a ako je manja, samo je oguli. Možeš ju staviti u foliju, kao na slici ispod, kako ne bi njezino crvenilo prešlo na ostalo povrće, ukoliko si odlučla ne peći je samu. Ovim malim trikom dobit ćeš šareni tanjur - žuti krumpir, narančastu mrkvu, bijeli celer, proziran luk i crvenu ciklu. Krumpir, mrkva, luk i celer peku se jednako dugo kao i cikla.
Rižoto od cikle
Ovaj rižoto savršeno ide s jetricama na naglo i vrlo je jednostavan za napraviti. Cikla ovom jelu daje aromatičan, zemljani okus i divnu ljubičastu boju.
Sastojci za dvije osobe:
- šalica riže
- mala glavica luka
- dva režnja češnjaka
- tri - četiri manje cikle
- sol, papar, timijan
- parmezan
- maslac
Ako rižu planiraš samo skuhati u vodi (a možeš i tako), luk ti ne treba. Ja volim staviti sitno narezani luk i češnjak na vruće ulje pa dinstati dok se luk ne zastakli, a onda dodati rižu te dobro promiješati kuhačom da se sva obloži uljem. Pričekati koji trenutak dok ne počne "cvrčati" pa ju podliti kipućom vodom i posoliti. Vjerojatno ćeš trebati podlijevati još dva - tri puta dok ne bude gotova.
Ciklu skuhaj u vodi ili stavi u aluminijsku foliju pa u pećnicu na pola sata do 45 minuta. Kad je kuhana/pečena izgnječi je da dobiješ pire te pomiješaj s rižom, popari i dodaj timijan. Na kraju dodaj kockicu maslaca i promiješaj te pospi paremzanom i uživaju ovom finom jelu. Rižoto možeš obogatiti svježim sirom, tostiranim pinjolima i lišćem cikle koje si začinila balzamičnim octom.
Sok protiv anemije i za jačanje imuniteta
Sastojci:
- jedna cikla
- dvije mrkve
- jedna jabuka
Voće i povrće stavi u sokovnik i iscijedi. Sok pij svježe pripremljen. Ono što je ostalo od voća u sokovniku nemoj baciti već od toga napravi salatu. Začini je maslinovim uljem i limunovim sokom.